#ΜένουμεΣπίτι | Τι κάνουμε εμείς και τις σας προτείνουμε να κάνετε!

Μιλούσα με μια φίλη στο τηλέφωνο:
-Εντάξει, έχω φοβηθεί αλλά αυτό το μένουμε σπίτι έπρεπε να έρχεται μαζί με οδηγίες..
-Οδηγίες;
-Ναι οδηγίες, τι να κάνεις μέσα στο σπίτι τόσες μέρες..

Κάπως έτσι ξεκίνησε ένας διάλογος με ιδέες από όσα έχουμε δοκιμάσει αυτές τις ημέρες ώστε αφενός να κατανικήσουμε τη βαρεμάρα, αφετέρου να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη σπιτίσια περίοδο εγκλεισμού.

Καθώς η πανδημία του κοροναϊου εξαπλώνεται, η αυτοαπομόνωση ή η καραντίνα είναι μία από τις βασικές στρατηγικές για την "ισοπέδωση της καμπύλης" των ποσοστών μόλυνσης.

Τώρα που όλοι πλέον, θέλουμε να ελπίζουμε, #μένουμεσπίτι, οι ιδέες για να ξεπεράσουμε την ανοία μας αλλά και να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας όσο πιο επικοδομητικά γίνεται είναι πολλές και τις παραθέτουμε συνολικά επιτόπου όπως προέκυψαν από την πρώτη εβδομάδα του εγκλεισμού μας!

 

> Οργάνωση γραφείου
Η διατήρηση του χώρου εργασίας μας καθαρού και οργανωμένου μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην παραγωγικότητα, τη συγκέντρωση και την ικανότητά μας να βρούμε όλα όσα χρειαζόμαστε.
Όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι, "ένα γεμάτο γραφείο είναι ένα σημάδι ενός γεμάτου μυαλού".
Τώρα που θα δουλεύουμε και από το σπίτι, επιβάλλεται μια καλή τακτοποίηση για να μπορέσουμε να είμαστε αποδοτικοί χωρίς να σπάσουν τα νεύρα μας.
Οπότε έχοντας αυτά στο μυαλό μου, ανασκουμπώθηκα και εκτός από τα χαρτιά που τα έβλεπα να φτάνουν σε ύψος την οροσειρά της Ροδόπης στο γραφείο μου, πήραν σειρά οι μολυβοθήκες. Ποιο στυλό «γράφει», ποιό όχι. Έπειτα ακολούθησαν και τα συρτάρια. Μπήκαν σε ζελατίνες όλα τα χρήσιμα έγγραφα και αρχειοθετήθηκαν. Μαζί με το γραφείο φυσικά, ήρθε και η στιγμή του υπολογιστή. Οι φωτογραφίες των διακοπών που δέσποζαν σε ακατανόητα σημεία στο pc ανέβηκαν κι αυτές με τη σειρά τους στο cloud.
Το χαρτί εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος ένοχος των γεμάτων χώρων εργασίας. Εάν δεν το έχεις ήδη κάνει, μετέφερε το ημερολόγιο, τη λίστα υποχρεώσεων και το σημειωματάριο στον υπολογιστή σου και συγχρόνισε τα με το smartphone σου για μεγαλύτερη πρόσβαση και χρησιμότητα. Επίσης εάν διαθέτεις αρκετή υπομονή μπορείς πολύ εύκολα να δοκιμάσεις λύσεις αποθήκευσης DIY.
Τέλος, η αποδιοργάνωση δεν είναι μόνο αυτό που βρίσκεται μέσα ή πάνω στο γραφείο σου, όχι. Είναι αυτό που βρίσκεται και κάτω και πίσω από τον χώρο εργασίας. Δηλαδή τα καλώδια. Τώρα ήρθε η ώρα να τα συγκεντρώσεις, δέσεις, καλύψεις, κρύψεις και ότι άλλο μπορείς να κάνεις ώστε να μην τα βλέπεις!
Και αφού το ξεκίνησες, κράτησέ το..μία φορά την εβδομάδα, κάνε έναν έλεγχο για να εντοπίσεις τυχόν χαρτιά ή σκουπίδια που δε χρειάζεσαι, να αναδιοργανώσεις τα αναλώσιμα του γραφείου και ότι αρχείο έχει χάσει το δρόμο του προς την επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σου. Όσο πιο συχνά κάνεις αυτή τη συντήρηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, τόσο λιγότερο χρόνο θα χρειάζεται να ασχοληθείς μετά.

 

> Άλλαξε το φόντο της επιφάνειας εργασίας
Δεν ξέρω για εσένα αλλά εγώ πάντα το θεωρούσα χάσιμο χρόνου να διαλέξω διαφορετική εικόνα, χανόμουν μέσα στην πληθώρα των επιλογών και έλεγα «σιγά μωρέ, ένα φόντο είναι». Όμως, όταν θες κάτι να σε ταξιδέψει αλλού εφόσων οι συνθήκες δεν στο επιτρέπουν, μια καλή λύση είναι οι όμορφες εικόνες.
Μπορείς να τις κατεβάσεις από εδώ https://www.pexels.com/ και  εδώ https://unsplash.com/wallpapers/desktop.

> Ανανέωσε το βιογραφικό σου
Κάθε φορά το λες αλλά πάντα το ξανασκέφτεσαι. Πώς να το κάνω, θέλει ώρα, πρέπει να το σκεφτώ και άλλες ατάκες που όλοι μας λίγο πολύ επαναλαμβάνουμε. Τώρα ήρθε η ώρα. Στο Hloom προσφέρουν 447 επαγγελματικά βιογραφικά πρότυπα, δωρεάν. Πάρε ιδέες εδώ.

> Εφαρμογές που θα σου λύσουν τα χέρια και δεν προλάβαινες να εγκαταστήσεις
Τελικά αυτό το «δεν προλαβαίνω» θα μας εξολοθρεύσει όλους. Από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα είναι η μόνιμη δικαιολογία μας. Ας βάλουμε λοιπόν προτεραιότητες!
Έχοντας χάσει τηλέφωνα, επαφές, αρχεία από κινητά που σταμάτησαν να δουλεύουν και θέλοντας να μειώσω στο ελάχιστο τη χρήση χαρτιού, πετόντας παραδοσιακές ατζέντες και ημερολόγια, σκεφτόμουν με τι να τα αντικαταστήσω. Ευτυχώς υπήρχαν πολλές επιλογές.
Όπως επίσης ήθελα να παρακολουθώ τα sites που με ενδιαφέρουν χωρίς να τα επισκέπομαι ένα ένα ξεχωριστά ή ήθελα να στέλνω μεγάλα αρχεία σε φίλους. Για όλα υπήρχε η λύση και φυσικά σε κάποια είχα ήδη λογαριασμό που δεν θυμόμουν.
Google DriveEvernoteFeedly / DropboxWeTransfer

> Πλέξιμο
Τελειώνοντας τις συναναστροφές μου με την τεχνολογία, σκέφτηκα τι άλλα μισοτελειωμένα πράγματα που με ευχαριστούσαν είχαν μείνει σε εκκρεμότητα.
Θυμάσαι εκείνο το πλεχτό που έλεγα θα αποτελειώσω από πέρσι; Ε, αποστολή εξετελέσθη.
Το πλέξιμο χαλαρώνει και βοηθάει να συγκεντρωθείς σε κάτι διαφορετικό. Και δεν είναι δύσκολο. Με τόσους οδηγούς στο youtube μπορείς πολύ εύκολα να πειραματιστείς και να δοκιμάσεις.
Αν είσαι φαν του είδους θα βρεις δωρεάν πατρόν εδώ κι εδώ.

 

> Free online courses
Ευκαιρία για όλους τους φιλομαθείς να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις ημέρες που θα μείνουμε σπίτι. Από μεγάλα πανεπιστήμια όπως (ναι ναι!) το Χάρβαρντ αλλά και άλλες εντυπωσιακά ενημερωμένες πλατφόρμες εκπαίδευσης σε περιμένουν.
Μάθε τες όλες εδώ.

> Διαδικτυακές βόλτες σε Μουσεία
Μια ασφαλής βόλτα στα μουσεία και όχι μόνο τα Ελληνικά, μας υπόσχεται η Μαρία Σπανουδάκη και το καλύτερο αφιέρωμα από όλα όσα κυκλοφορούν (ας ευλογήσουμε λίγο τα γένια μας! το έχουμε στο deΒόp. Kάτσε αναπαυτικά και ξεκινά την περιήγηση στην Τέχνη από τον καναπέ σου. Βρες το εδώ. Ποτέ δεν ήταν ευκολότερο! (ενημερωτικά έπεται και συνέχεια..!)

> Cooking O’clock
Αυτό κι αν το παραμελούμε με τη ροή της καθημερινότητας. Πόσες φορές δεν θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, να ασχοληθούμε λίγο πιο δημιουργικά και ουσιαστικά με το φαγητό μας και τελικά καταλήγουμε να τρώμε στο πόδι μια γρήγορη μακαρονάδα. Που καθόλου δεν την υποτιμώ αλλά να..εγώ που είμαι vegan, δεν έχω ασχοληθεί με πιο περίπλοκες συνταγές λόγω έλλειψης χρόνου κι αυτές τις ημέρες δημιούργησα πιάτα που ούτε το φανταζόμουν.
Το ίδιο μπορείς να κάνεις και εσύ με όποια κουζίνα ήθελες πάντα να πειραματιστείς αλλά δεν προλάβαινες.
Συνταγές μπορείς να βρεις παντού στο διαδίκτυο, επίσης έχουμε αρκετές και εδώ και λόγω προσωπικής τρέλας και προτίμησης εδώ κι εδώ σου βάζω τα λινκς της φυτοφαγικής διατροφής, σε περίπτωση που το αποφασίσεις!

 

> Online Yoga
Tα μαθήματα για την αγαπημένη σου δραστηριότητα αναβάλλονται όχι όμως και η διάθεση σου γι΄αυτά, οπότε #keepmoving. Μη το βάζεις κάτω και βρες το κίνητρο online.
H γιόγκα είναι ένας καλός τρόπος να μένεις σε φόρμα, να απαλύνεις το άγχος, να είσαι δημιουργικά συγκεντρωμένος και μπορείς εύκολα να την κάνεις οπουδήποτε φτάνει να κάθεσαι αναπαυτικά.
Μπες σε πρόγραμμα από εδώ κι εδώ.

> Ολική τακτοποίηση ντουλάπας
Να ΄ναι καλά η Μαρί, η Ιαπωνέζα οργανωτική σύμβουλος και το μότο της «Η τακτοποίηση είναι για το τι θέλετε να κρατήσετε στη ζωή σας, όχι γι’αυτό που θέλετε να εξαλείψετε». Tα βιβλία της έχουν γίνει best seller και η μέθοδός της που έχει σκοπό την οργάνωση του σπιτιού έχει εκατοντάδες οπαδούς σε όλο τον κόσμο. Βασικό στη φιλοσοφία της Μαρί Κόντο είναι ότι δεν πρέπει να κρατάμε οτιδήποτε δεν μας δίνει πλέον χαρά. Και αυτό είναι το κλειδί για ένα σωρό άλλα πράγματα!
Μπορείς να υιοθετήσεις τη μέθοδό της ρίχνοντας μια ματιά στο site της, στο Netflix και στα βιβλία της.

> Κηπουρική
Τόσες γλάστρες και φυτάκια παραμελημένα. Έπιασα τα εργαλεία που είχα καταχωνιασμένα και ξεκίνησα δουλειά. Ήταν πιο απλό και διασκεδαστικό απ΄όσο νόμιζα. Χρειάζονται μόνο μερικά βασικά εργαλεία (φτυαράκι, σκαλιστήρι, ψαλίδι, γάντια), χώμα, μουσική και καλή διάθεση. Η Άνοιξη είναι εδώ με τα χρώματα της όσο άσχημες ειδήσεις και να ακούμε.

 

> Οργάνωση κάθε μουσικής λίστας στο spotify
Μιας και είπα μουσική, όλα τα οργάνωσα, κρίμα να άφηνα ένα τέτοιο κεφάλαιο απ’έξω. Συγκέντρωσα ότι είχα από last.fm, soundcloud, mixcloud, youtube, apple music ακόμη και από το shazam. Δημιούργησα, αναδιάταξα, κατηγοριοποίησα και γενικά ξεκαθάρισα ακόμη κι εκεί τα κομμάτια που με εμπνέουν. Έτσι πολύ πιο εύκολα μπορώ να βρω τι θα ακούσω κάθε στιγμή μέσα από μία μόνο εφαρμογή.

> Netflix n' chill
Δε χρειάζονται λόγια και συστάσεις. Μόνο προτάσεις! Και από αυτές έχουμε όλοι μας πολλές να πούμε! Βολέψου στον καναπέ και τσέκαρε σειρές, ταινίες, ντοκιμαντέρς. Πληθώρα για να διαλέξεις, να ανταλλάξεις ιδέες και μηνύματα με φίλους αλλά και να..κολλήσεις.
Προσωπικά αγαπώ ντοκιμαντερ γι΄αυτό και σου αφήνω αυτό εδώ για να βρεις τι σου ταιριάζει αλλά σου προσθέτω και μερικά ενδεικτικά. Ο κόσμος μας έχει άσχημες πλευρές που δεν τις γνωρίζουμε ή κλέινουμε τα μάτια προς αυτές αλλά άλλο τόσο έχει και όμορφες πλευρές που σε αυτές τα μάτια μας πρέπει να μένουν ανοιχτά, να τις βλέπουν, να τις ενθαρρύνουν, να τις προστατεύουν.

> Διάβασε
Πληθώρα online βιβλίων περιμένουν να τα κατεβάσεις με ένα κλικ και να σε φιλοξενήσουν στον μαγικό τους κόσμο. Κάθε ανάγνωση και ένα ταξίδι. Τόσοι ιστότοποι εκεί έξω όπως για παράδειγμα το Project Gutenberg - με μια απλή αναζήτηση θα βρεις σίγουρα κάτι να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον!

> Περνώντας χρόνο με τον τετράποδο φίλο μας
Αν έχεις σκυλάκι τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία να του δώσεις απεριόριστη προσοχή και να του μάθεις νέες εντολές. Στο σπίτι, στην αυλή ή στο μπαλκόνι, ποτέ δεν είναι αργά για λίγη εξάσκηση και εκπαίδευση. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγος χρόνος καθημερινά, καλή διάθεση, υπομονή, επιμονή και..λιχουδιές!
Αν έχεις γατάκι, ψέμματα δε θα σου πούμε, ό,τι κι αν κάνεις εντολές δεν θα ακολουθήσει, αλλά και πάλι η παρέα του είναι τόσο τρυφερή και πόσο μάλλον αυτή την εποχή σημαντική, μιας και δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που μιλούν για τις θεραπευτικές ιδιότητες της παρέας με τις γάτες ειδικά σε θέματα άγχους!

 

> Ώρα για beauté
Kαλά όλα τα παραπάνω, μα λίγη προσωπική περιποίηση είναι πάντα απαραίτητη. Για κοντά μαλλιά, μακριά μαλλιά, μούσια, γένια και λοιπά αλλά και για όλους τους τύπους δέρματος, τα φυτικά προϊόντα της laouta με φυσικά βότανα και υπέροχα αρώματα βοηθούν να χαλαρώσεις και να λάμψεις! Στα laouta natural products ΔΕΝ περιέχονται συνθετικές χρωστικές, συντηρητικά, σταθεροποιητές, parabens, συνθετική γλυκερίνη και σιλικόνες. Η παραγωγική διαδικασία δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και το τελικό προϊόν δεν δοκιμάζεται σε ζώα. Οι συσκευασίες όλων των προϊόντων είναι βιοδιασπώμενες ή ανακυκλώσιμες.

> Μείνε σε επαφή
Είτε σε καραντίνα είτε όχι, οι ανησυχίες των ανθρώπων γύρω μας είναι κοινές και επιδεινώνονται από την υπερπληροφόρηση, τη σύγχυση που επικρατεί και την όλη κοινωνική κρίση. Αυτές τις ημέρες, μείνετε κοντά κι ας είστε μακριά. Κάντε βιντεοκλήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γελάστε, μιλήστε για ότι σας αγχώνει, χρησιμοποιήστε ξανά το σταθερό τηλέφωνο για να επικοινωνήσετε με κόσμο που δεν έχει εγκατεστημένο το skype, μην περιθωριοποιήστε. Όλος ο κόσμος μια αγκαλιά με την ελπίδα πώς αυτή η κατάσταση έρχεται για να μας διδάξει κάποια πράγματα όχι μόνο για να μας τρομάξει.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.