H εποχή του κορονοϊού με θετική ψυχολογία | Απλές συμβουλές από coach θετικής ψυχολογίας Δημήτρη Φλαμούρη

H εποχή του κορονοϊού με θετική ψυχολογία | Απλές συμβουλές από coach θετικής ψυχολογίας Δημήτρη Φλαμούρη

Ο Δημήτρης Φλαμούρης γεννήθηκε στη Δράμα, σπούδασε μαθηματικά στη Θεσσαλονίκη. Μετά Master και διδακτορικό στα χρηματοοικονομικά στο Λονδίνο. Δούλεψε για πολλά χρόνια στις επενδυτικές τράπεζες του City. Μια ζωή αφιερωμένη στην επιτυχία… Κάποια στιγμή η αληθινή ζωή του χτύπησε την πόρτα και του έδειξε πως αλλού είναι το ζουμί!
Ξανά στα θρανία, σπούδασε ψυχολογία, με ειδίκευση στη Θετική Ψυχολογία, σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Έχει γράψει τα βιβλία "Ψυχο-λογικές Σχέσεις", και "Ψυχο-λογικά Μυστικά (που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα)", είναι εισηγητής στο Ανοικτό Λαϊκό και στο Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών, πραγματοποιεί ομιλίες και αφιερώνει τη ζωή του πλέον μόνο στην ευτυχία και την αυτογνωσία. Στόχος του να μεταφέρει στους συνανθρώπους του χειροπιαστούς τρόπους για να αποδεκτούν τον εαυτό τους.

Σήμερα, έρχεται στο deBόp για να μας δώσει μερικές πρακτικές συμβουλές για το πως να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη ψυχολογία του #μένουμεσπίτι και κυρίως τον φόβο και όλα τα αρνητικά συναισθήματα που η εξάπλωση του 2019-nCoV καλλιεργεί!

 

Πώς να σώσεις την ψυχολογία σου τις μέρες του κορονοϊού

«Είμαστε σε πόλεμο» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η ψυχολογική απάντηση σε μια τέτοια δήλωση, μπορεί να είναι μόνο μια. Φόβος.

Υπάρχουν όμως τρόποι για να μην κάνεις τα πράγματα χειρότερα από ό,τι είναι.

Δεν θα σου βγουν φυσικά. Αλλά αν θέλεις μπορείς να τους εφαρμόσεις.

Σταμάτα να διαβάζεις για τον κορονοϊό. Τώρα. (Εντάξει, διάβασε το υπόλοιπο άρθρο πρώτα)

Μη βλέπεις ειδήσεις. Το μάτι πάει μόνο του, το ξέρω. Το αρνητικό μας έλκει σαν μαγνήτης. Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει πως έχουμε όλοι την τάση να βλέπουμε πρώτα το κακό. Μας τραβάει. Είναι η ανθρώπινη φύση. Θέλει συνειδητή προσπάθεια για να την υπερνικήσεις. Δε θα σου βγει να το κάνεις.

Είμαι σίγουρος ότι έως τώρα ξέρεις πώς να προφυλάσσεσαι και τι να κάνεις αν

νοσήσεις. Έχεις τις απαραίτητες πρακτικές πληροφορίες. Αυτό αρκεί. Το τι συμβαίνει στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην πρώτη γραμμή και στην Χριστίνα Μπόμπα δε σε βοηθάει. Αντίθετα διατηρεί την αίσθηση του τρόμου.

Η γνώση είναι δύναμη. Και έχεις ήδη όση γνώση σου χρειάζεται.

Περίμενε ότι θα υπάρχει εκνευρισμός στην ατμόσφαιρα

Τι να κάνουμε τώρα. Είναι φυσιολογικό. Σε κανέναν δεν αρέσουν οι αλλαγές. Ειδικά αλλαγές οι οποίες επιβλήθηκαν τόσο βίαια. Αντιμετωπίζουμε έναν εχθρό τον οποίο δεν μπορούμε να δούμε. Δεν έχουμε τόσο έλεγχο όσο είμαστε συνηθισμένοι να έχουμε. Αυτό μας αναστατώνει πολύ. Έχεις κάθε λόγο να είσαι εκνευρισμένος και ανήσυχος. Το ίδιο και οι γύρω σου. Δε θα είναι ευχάριστη περίοδος. Δείξε κατανόηση. Αν μπορείς. Όσο μπορείς. Και αυτό θα περάσει.

Διατήρησε μια αίσθηση ελέγχου όπου μπορείς.

Ίσως να πιστεύεις ότι δεν ελέγχεις τόσο αν θα κολλήσεις τον ιό εσύ ή οι αγαπημένοι σου. Ίσως να πιστεύεις ότι δεν ελέγχεις τα οικονομικά αποτελέσματα αυτής της κρίσης. Υπάρχουν όμως, άλλα πράγματα που ελέγχεις. Το να τρως το ίδιο πρωινό κάθε πρωί. Να ντύνεσαι με τα ρούχα της δουλειάς ακόμα και αν δουλεύεις από το σπίτι. Μικρά καθημερινά πράγματα μπορούν να σου δώσουν μια αίσθηση ελέγχου, βοηθώντας σε να παραμείνεις πιο ήρεμος.

Θα σου έρθουν πολλές αρνητικές σκέψεις. Μην τις πιστέψεις.

Πιθανώς οι φόβοι σου γιγαντωθούν. Δεν το ελέγχεις. Αν ξέρεις ότι έχεις την τάση να φοβάσαι, τότε θυμήσουν να παίρνεις τις σκέψεις σου λιγότερο στα σοβαρά. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Βρες ένα φίλο να συζητήσεις.

Μόνος στο σπίτι. Όχι στο συναίσθημα.

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα. Έχουμε ανάγκη την κοινωνικοποίηση, ειδικά σε περιόδους κρίσης. Το αίσθημα μοναξιάς μπορεί να είναι πολύ έντονο αν αποκοπείς. Ευτυχώς η τεχνολογία είναι με το μέρος σου. Άνοιξε την κάμερα. Βοήθησε κάποιον και πάρε κι εσύ βοήθεια. Μοιράσου την ανησυχία σου. Μοιράσου τη χαρά σου. Χαρά μοιρασμένη, δυο φορές χαρά. Λύπη μοιρασμένη, μισή λύπη.

Αν δε μένεις μόνος, βρες χρόνο να είσαι μόνος σου.

Η δουλειά πέρα από χρήματα μας δίνει και πολύτιμο χρόνο μακριά από την οικογένειά μας. Όσο και να αγαπάμε τους δικούς μας ανθρώπους, είναι μεγάλη η ένταση των συναισθηματικών δεσμών και μας εξαντλεί. Είναι οκ. Συνεννοηθείτε μέσα στην οικογένεια, ώστε κάποιες ώρες την ημέρα να μπορεί ο κάθε σύντροφος να απομονώνεται. Κάτσε μόνος σου σε ένα δωμάτιο και κάνε κάτι για σένα. Χωρίς ενοχές. Έτσι επωφελείται όλη η οικογένεια.

Διατήρησε μια αίσθηση ρουτίνας.

Σε περιόδους στρες το σώμα σφίγγεται. Και το γυμναστήριο κλείνει. Ευτυχώς υπάρχουν οι σκάλες! Κάνε γυμναστική στο σπίτι με YouTube. Κοιμήσου την ίδια ώρα που κοιμάσαι κάθε μέρα. Μην μείνεις μέχρι τις 3 το πρωί να διαβάζεις τα νέα επειδή αύριο δε θα πας δουλειά. Ξεκουράσου και φρόντισε το σώμα σου. Θα κάνει τεράστια διαφορά στη διάθεσή σου.

Μην πάρεις σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή σου.

Σε καταστάσεις στρες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πάρουμε μεγάλες αποφάσεις. Τα λογικά κέντρα του εγκεφάλου μας είναι πιο πιθανό να μη λειτουργούν άρτια. Είμαστε σε κατάσταση επιβίωσης. Μην αποφασίσεις να αφήσεις τώρα τη δουλειά σου. Μην σχεδιάσεις τώρα το ταξίδι στην Κίνα!

Αντιμετώπισε την κατάσταση σαν να είναι εδώ για να μείνει. Γιατί θα μείνει.

Πάρ’ το απόφαση.

Όσο περισσότερο ανυπομονείς να γυρίσεις στην «κανονική» ζωή, τόσο περισσότερο θα χαλιέσαι.

Σε μια έρευνα ρώτησαν ασθενείς που έκαναν αιμοκάθαρση πόσο ευτυχισμένοι νιώθουν. Οι μισοί ασθενείς έκαναν αυτή την πολύ επίπονη διαδικασία μόνο για έξι μήνες και οι άλλοι μισοί για όλη τους τη ζωή. Πιο ευτυχισμένοι αναδείχθηκαν οι δεύτεροι. Γιατί οι πρώτοι ανυπομονούσαν να τελειώσει αυτή η ταλαιπωρία να ξαναγυρίσουν στην «κανονική» ζωή τους. Οι δεύτεροι είχαν εντάξει την επίπονη διαδικασία στην καθημερινότητά τους. Το είχαν πάρει απόφαση.

Κάνε το ίδιο. Η ζωή σου θα είναι διαφορετική από αυτό που έχεις συνηθίσει για το επόμενο διάστημα. Όσο περισσότερο το αποδέχεσαι, τόσο λιγότερο υποφέρεις. Δεν είναι ευχάριστο. Εστίασε στο πώς θα κάνεις την τωρινή συνθήκη καλύτερη για σένα. Ίσως να μην μπορεί να γίνει πολύ καλή. Δεν πειράζει.

Θυμήσου πως υπάρχουν πολλά καλά νέα που συνοδεύουν την κατάσταση.

Το εμβόλιο κατασκευάζεται, διαφορετικές θεραπείες δοκιμάζονται διαρκώς, η επιστημονική κοινότητα συν-εργάζεται πυρετωδώς(!) και ο πλανήτης ανασαίνει. Η Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης μεταδίδει δωρεάν εμβληματικές παραστάσεις και το Εθνικό Θέατρο διαθέτει δωρεάν θρυλικές παραστάσεις του. Έχεις χρόνο για όσα ανέβαλες, για τα βιβλία που δε διάβασες και για να μάθεις οτιδήποτε οnline θέλεις.

Δεν πρέπει να κάνεις τίποτα. Και αν θέλεις, έχεις το χρόνο και μπορείς.

Θυμήσου πως είσαι πολύ πιο δυνατός από όσο νομίζεις. Έχεις περάσει δύσκολα και στο παρελθόν. Πολύ πιο δύσκολα. Και κάπως το έχεις διαχειριστεί. Αυτό μπορείς να κάνεις και τώρα. Επανάλαβε μαζί μου:

Ό,τι και να γίνει μπορώ να το διαχειριστώ!

Και αυτό θα περάσει...

---

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝOΪΟ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.