Lacandona: αλληλέγγυα ψώνια και ανάπαυλα στο Σύνταγμα

Lacandona: αλληλέγγυα ψώνια και ανάπαυλα στο Σύνταγμα

Θα ξεχάσω ποτέ άραγε μία από τις πρώτες φορές που πήγα στο Lacandona; Δεν νομίζω. Ήταν μια πολύ βροχερή μέρα του Οκτώβρη του '15. Με είχαν καλέσει οι Sanne και Bart του Spotted by Locals για ένα ποτό. Κι εκεί γνωριστήκαμε με τη Μαριλένα, που έπαιζε μουσική εκείνη τη μέρα. Τότε έμαθα και τους Goat, κι έμαθα για το πάθος της Μαριλένας για την Ισλανδία, όπου θα πήγαινε αργότερα εκείνο τον μήνα -- για πολλοστή φορά.

Το Lacandona είναι μια όαση διαφορετική στην καρδιά της Αθήνας, κοντά στο Σύνταγμα, δίπλα σχεδόν στην Ανάβαση. Οι κοπέλες του Lacandona έχουν στήσει μια κολεκτίβα παντοπωλείο/καφέ το οποίο πουλάει προϊόντα της αλληλέγγυας οικονομίας και του δίκαιου εμπορίου από την Ελλάδα και από τον κόσμο. Εδώ θα βρείτε ταχίνι, μέλι (έχετε δοκιμάσει ποτέ μέλι από ηλιοτρόπια;), μπάρες δημητριακών, βότανα, ζυμαρικά, αγιουρβεδικά τσάγια, σάλτσες, σοκολάτες, ελληνικό τσάι κάναβης, αμυγδαλοβούτυρο, φυστικοβούτυρο (και πολλά άλλα όμορφα), όπως φυσικά και ζαπατίστικο καφέ.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι το Lacandona λέγεται όπως λέγεται: παίρνει το όνομα του από το δάσος της βροχής Λακαντόν στην περιοχή Τσιάπας του Μεξικό, περιοχή που ελέγχεται και από τους Ζαπατίστας, μία οργάνωση-σύμβολο για την ειρηνική ή και ένοπλη αντίσταση ενάντια στον καπιταλισμό, την κρατική καταστολή, κατά των εθνικών αφηγημάτων που αποκλείουν τις εθνικές μειονότητες, εθνικών μειονοτήτων, και υπέρ της αλληλεγγύης, της αυτοργάνωσης και της αυτονομίας.

Αν σας ακούγεται έντονα πολιτικοποιημένο, σωστά καταλάβατε: το Lacandona είναι ένα προπύργιο μίας διαφορετικής αντίληψης των πραγμάτων, και βρίσκεται στην ίδια ευρεία συνωμοταξία με άλλα καφενεία, παντοπωλεία και ομάδες του αναρχικού και αυτόνομου χώρου στην Αθήνα, π.χ. το Παγκάκι, το Συντρίμμι ή το ΣυνΆλλοις. Θα βρείτε διάφορες μπροσούρες, τρικάκια, αφίσες που θα σας κρατήσουν ενήμερους για το τα τεκταινόμενα του χώρου, όπως και μια πλούσια βιβλιοθήκη στον πάνω όροφο, όπου είναι πολύ ευχάριστο να αράξετε με τον καφέ, την σοκολάτα σας ή την νόστιμη λεμονάδα με τζίντζερ και να δουλέψετε ή διαβάσετε. Το καλοκαίρι είναι πολύ ωραίο να κάθεστε και έξω, γιατί ο πεζόδρομος της Ηπίτου απ' έξω είναι εγγύηση ηρεμίας και ησυχίας.

Εκτός φυσικά κι αν έρθετε βράδυ, και μάλιστα Παρασκευή βράδυ: τότε μπορείτε να απολαύσετε mojito, ρακή ή μπίρα από μικρές και μεγάλες ελληνικές ζυθοποιίες. Σας προτείνω να δοκιμάσετε μια One-eyed Jack της Midnight Circus!

Το Lacandona είναι η αυτόματη επιλογή για ένα ήσυχο απογευματινό διάλειμμα μετά τη δουλειά ή μια βόλτα στο κέντρο. Θα βρείτε πολλά και ποιοτικά προϊόντα σε σε καλές τιμές και ο όλος χώρος θα σας αφήσει με μια ευχάριστη διάθεση. Το μόνο κακό; Κλείνει νωρίς -- αλλά θα του το συγχωρέσουμε!

Lacandona
Ηπίτου 4, Σύνταγμα
Δευτέρα - Πέμπτη 10:30 - 21:00
Παρασκευή 10:30 - αργά
Σάββατο 11:00 - 17:00

Περισσότερα από τα αγαπημένα spots του Δημήτρη στο Spotted by Locals Athens

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.