Σωτηρία με λένε | της Σοφίας Αδαμίδου

Σωτηρία με λένε | της Σοφίας Αδαμίδου

Όταν πριν χρόνια είχα δει την παράσταση «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» πίστευα πως δε μπορούσε να υπάρξει άλλη παράσταση με αυτή τη μαγεία. Κι όμως. Η Έφη Σταμούλη στο «Σωτηρία με λένε» αποδεικνύει την αξία της για ακόμη μια φορά (σ.σ. Η προηγούμενη για το αθηναϊκό κοινό ήταν στη «Γρανάδα»).

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ κας ΣΤΑΜΟΥΛΗ στο deBόp

Το βράδυ πριν την εγχείρηση που έμελλε να στιγματίσει τη ζωή της τραγουδίστριας στο δωμάτιο 107 της πτέρυγας ΚΘΚ του νοσοκομείου Σωτηρία. Τότε ξεκινά η παράσταση. Και τελειώνει το πρωί της εγχείρησης. Σε ένα βράδυ λοιπόν, θα αφηγηθεί τη ζωή της. Άλλοτε νηφάλια κι άλλοτε μέσα στο παραλήρημα των χαπιών. Από κοριτσάκι σε ένα χωριό έξω από τη Χαλκίδα που μεγαλώνει με τον παππού και τη γιαγιά έως το κορίτσι που παρατά τα πάντα για να έρθει στην Αθήνα για να γίνει τραγουδίστρια. Το σωτήριον έτος 1940, ημέρα 29 Οκτωβρίου. Δουλειές του ποδαριού στην αρχή μέχρι να φτάσει να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα στο τραγούδι σε κάτι ταβερνάκια. Και κάπου ανάμεσα στην επιτυχία έρχεται και μια νοσηλεία στο Ψυχιατρείο. Για δεύτερη φορά. Αιτία εισαγωγής: απόπειρα αυτοκτονίας. Διάγνωση: μανιοκατάθλιψη. Κι έπειτα οι συναντήσεις με το Σαββόπουλο, το Μούτση, τον Ανδριόπουλο κι η δεύτερη καριέρα. Βίος και πολιτεία η ζωή της Μπέλλου.

 

 

Η Έφη Σταμούλη είναι καθηλωτική στο μονόλογο αυτό. Εξωτερικά ενδύεται το προσωπείο της ερμηνεύτριας. Γυαλιά, μαλλιά, ντύσιμο, στήσιμο. Όλα παραπέμπουν σε εκείνη. Πηγαίνει όμως ένα βήμα παραπέρα, καθώς χειρίζεται με ενάργεια τα υποκριτικά της μέσα, παραδίδοντας στο κοινό μια ολοκληρωμένη περσόνα. Πλάι της στέκεται αντάξια η Έλλη Χατζηεϊπίδου.

Έξυπνο και λειτουργικό το σκηνικό- το δωμάτιο οριοθετείται με οριζόντια φωτιστικά λευκού φωτός, που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τις ανάγκες.Στα ατού της παράστασης οι μουσικές επιλογές σε καίρια σημεία.

Το «Σωτηρία με λένε» είναι κάτι παραπάνω από τη βιογραφία της Σωτηρίας Μπέλλου. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που πέρασε δια πυρός και σιδήρου. Η οποία έτυχε να γίνει γνωστή, αλλά δεν παύει να ήταν μια γυναίκα. Εξ’ ου κι η συνεχής «παρατήρηση» στη νοσοκόμα: «Σωτηρία, Σωτηρία με λένε». Μην τη χάσετε.

Εύγε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου που μετακάλεσε μια επιτυχημένη παράσταση του Κ.Θ.Β.Ε. (σ.σ η παράσταση παίχτηκε 3 χρόνια).

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία - Μουσική επιμέλεια: Χριστίνα Χατζηβασιλείου
Σκηνικά - Κοστούμια: Όλγα Χατζηιακώβου
Προσαρμογή σκηνικού στο Θέατρο του Νέου Κόσμου: Μαρία Καραδελόγλου
Σχεδιασμός φωτισμών - Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Λαζαρίδου
Ηχητική επιμέλεια: Γιάννης Πειραλής 
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου 
Φωτογραφία αφίσας: Νίκος Τασσούλας 
Παίζουν οι ηθοποιοί: Έφη Σταμούλη, Έλλη Χατζεϊπίδου