Οι «Πέμπτες Πλούτου», ένα όραμα του Ντίνου Κεχαγιά!

Οι «Πέμπτες Πλούτου», ένα όραμα του Ντίνου Κεχαγιά!

Ο Ντίνος Κεχαγιάς γεννήθηκε το 1980 στην Ελλάδα, την οποία άφησε το 1982 μαζί με την οικογένειά του για την Αμερική. Έμεινε στο Queens της Νέας Υόρκης για 8 χρόνια. Η επιθυμία όμως για μια νόμιμη και μόνιμη ζωή εκεί έσπρωξε τον πατέρα του να επιστρέψει στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα του 1989 για να ανανεώσει την πράσινη κάρτα στην Αμερικανική Πρεσβεία. Δυστυχώς, το αίτημα απορρίφθηκε και η οικογένεια χωρίστηκε. Στην Αμερική τα ενήλικα αδέλφια του Ντίνου επιχείρησαν, μάταια όμως, να διασώσουν όσα είχε χτίσει ο πατέρας τους τόσα χρόνια, ενώ ο Ντίνος, που έμενε πλέον στην Ελλάδα με τους γονείς του,θα έκανε και πέντε χρόνια να τα ξαναδεί. Αρχικά τους φιλοξένησε μια θεία στο Κερατσίνι και έπειτα μεταφέρθηκαν στη Δροσιά, όταν ο πατέρας του βρήκε δουλειά στο Χαλάνδρι, ώσπου τελικά μετακόμισαν στη Γλυφάδα όταν κατάφερε να φτιάξει τη δική του εταιρεία.

Η αλλαγή, από το καθολικό αμερικανικό σχολείο στο ελληνικό δημοτικό, ήταν τεράστια για τον Ντίνο, μιας και, αν και καταλάβαινε ελληνικά, δεν τα μιλούσε. Θυμάται πάντως ότι οι δάσκαλοι τον υποδέχτηκαν ζεστά και σύντομα βρήκε τους ρυθμούς του.Τελειώνοντας το σχολείο δεν γνώριζε τι ήταν εκείνο που ήθελε να κάνει. Τελικά, βρέθηκε να σπουδάζει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, μια σχολή που δεν τον ενδιέφερε λόγω της ως επί το πλείστον θεωρητικής προσέγγισης της διδασκαλίας της. Παράλληλα, εργαζόταν στην τεχνική εταιρεία του πατέρα του, που αφορούσε την εισαγωγή και το εμπόριο προϊόντων φυσικού αερίου. Μετά τη στρατιωτική του θητεία το 2007, και κατόπιν πρότασης του πατέρα του, ο Ντίνος ανέλαβε την εταιρεία, ώστε ο πρώτος να βγει στη σύνταξη.

Η οικονομική κρίση που χτύπησε το 2008 έπληξε την εταιρεία, και ο Ντίνος δυσκολεύτηκε ακόμα περισσότερο μετά τη διάγνωση του πατέρα του με καρκίνο του πνεύμονα. Το 2010 ο πατέρας του μετά από δύο χρόνια ταλαιπωρίας από την ασθένεια, έφυγε από τη ζωή και ο Ντίνος βρέθηκε μετέωρος, με το πένθος το δικό του και της μητέρας του, ένα δάνειο και μια εταιρεία που δεν έλεγε να ορθοποδήσει. Προσπαθώντας να ανταπεξέλθει, εισήλθε το 2011 στο χώρο του Network Marketing, όπου και παρά τις προκλήσεις παρέμεινε μέχρι και το τέλος τους 2019. Αν και κατάφερε να βγάλει αρκετά χρήματα μέσα από αυτό, η κακή διαχείριση των οικονομικών σε συνδυασμό με την απότομη πτώση της εταιρίας της οποίας ήταν ανεξάρτητος συνεργάτης, δεν άλλαξε κάτι στο κομμάτι των χρεών του. Ωστόσο αυτό που είχε αλλάξει ήταν, ότι με αφορμή το Network Marketing γνώρισε τον Αντώνη Καλογήρου σε ένα σεμινάριό του και οδηγήθηκε στο δρόμο της προσωπικής ανάπτυξης.

Συνάντησα τον Ντίνο ένα ζεστό πρωινό του Ιουνίου σε ένα όμορφο και γεμάτο ζωή «καφέ» της πόλης μας, για να μου μιλήσει για την όμορφη δράση «Πέμπτες Πλούτου» μέσα από την οποία τον γνώρισα. Τα σκούρα εκφραστικά του μάτια φωτίστηκαν μόλις με αντίκρισε και σηκώθηκε να με υποδεχτεί με μια μεγάλη αγκαλιά. Γύρω μας, διάφορες μικρές και μεγάλες παρέες κουβέντιαζαν έντονα, η συζήτησή μας όμως ήταν τόσο καθηλωτική που έμεινα εστιασμένη μέχρι το τέλος σαν να μην υπήρχε κανένας στον χώρο. 

Ελάτε στην παρέα μας να μάθετε κι εσείς για αυτή την εκπληκτική δράση και να γνωρίσετε τον υπέροχο άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από αυτή!

 

Δεν θα είχες φθάσει λοιπόν έως εδώ εάν δεν….συμπλήρωσε!

Δεν θα είχα φθάσει έως εδώ εάν δεν υπήρχαν αυτές οι προκλήσεις, να πάμε στην Αμερική, να γυρίσουμε στην Ελλάδα και να επιλέγω πάντα τον πιο βολικό τρόπο! (γέλια)

Με δυο λόγια το ένα φέρνει πάντα το άλλο. Όλα είναι μια αλυσίδα γεγονότων που ενώνονται. Κυρίως όμως εάν δεν υπήρχαν οι «μη αποφάσεις» αποφάσεις μου! Δηλαδή εάν δεν έψαχνα πάντα να βρω την εύκολη οδό για να βιώσω τις προκλητικές καταστάσεις και να πάρω τα μαθήματα που πήρα, δεν θα έδινα αξία σε αυτά που αναγνωρίζω τώρα ως δώρα. Τα εμπόδια και οι προκλήσεις έρχονται στη ζωή μας για να μας δώσουν τα μαθήματα που θα μας εξελίξουν. Το αν ο κάποιος όμως επιλέξει να το αναγνωρίσει αυτό το δώρο και να εξελιχθεί, αφορά μόνο τον ίδιο.

 

 

Οπότε μπορώ να σου πω ότι έζησα ένα διάστημα πολύ προκλητικό μέχρι το 2019, κι από το 2020 και μετά, άρχισα να αποκτώ μεγαλύτερη και βαθύτερη επίγνωση του εαυτού μου.

Το 2020 βίωσα κι άλλο χαστούκι, ερωτικό αυτή τη φορά, κι εκεί, συνδυαστικά και με τα επαγγελματικά, είπα «ως εδώ!» και ξεκίνησα από την αρχή. Ήταν το κίνητρό μου για να πάρω τα πράγματα αλλιώς. Ήταν η αφύπνισή μου!

 

Πως δημιουργηθήκαν οι Πέμπτες Πλούτου;

Οι Πέμπτες Πλούτου γεννήθηκαν χωρίς να το ξέρω, το 2016.

Όταν ξεκίνησα την Ακαδημία του Αποφασίζω το 2016 με την Δυναμική της Επιτυχίας, κάποια στιγμή ο Αντώνης Καλογήρου ανέφερε το σεμινάριο «Πλούτος», που γίνεται στο τέλος της φοίτησης. Στο άκουσμα της λέξης «Πλούτος» ένα λαμπάκι άναψε στο κεφάλι μου και αμέσως σκέφτηκα «εκεί θέλω να πάω!» Μου άρεσε σαν έννοια, σαν ιδέα: η ελευθερία του πλούτου, των επιλογών της αφθονίας κλπ.…είχα πάντα το δικό μου θέμα με τα χρήματα και σκέφτηκα ότι εκεί θα απογειωθώ!

Ο στόχος σου ήταν να βγάλεις χρήματα;

Ναι σίγουρα. Όμως άρχισα να ψιλιάζομαι στη συνέχεια ότι ο δρόμος δεν ήταν τα χρήματα. Απλά η συγκεκριμένη λέξη, τότε έδωσε ζωή σε αυτή τη σπουδαία δράση, χωρίς να το ξέρω,. Γι’ αυτό είπα ότι γεννήθηκε τότε.

Τι άλλο έφερε στο φως το σεμινάριο του Πλούτου;

Άρχισα να συνειδητοποιώ σιγά σιγά ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μου. Το έψαξα αρκετά και με τη βοήθεια των εκπαιδευτών, του έδωσα μορφή κι άρχισα να το δομώ. Συνέχισα να παρακολουθώ τα σεμινάρια και τις ακαδημίες του Αποφασίζω κι έτσι, ήρθε στο φως ο σκοπός της ζωής μου που είναι: «Να εμπνέω εμένα και τους άλλους, να κατακτάμε κορυφή!» Το σεμινάριο του Πλούτου ήταν ξεκάθαρα σταθμός της ζωής μου.

Συνέχισα να δουλεύω με τον εαυτό μου και, μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, είδα τεράστια επιτυχία προσωπική, αλλά και οικονομική. Μιας και ήμουν στον χώρο του δικτυακού Marketing, αναζητούσα συνέχεια τρόπους για εμένα και για την ομάδα μου ώστε να βελτιώσω αυτό το κομμάτι. Είχα βρει τότε έναν Αμερικάνο coach στον χώρο του δικτυακού Marketing, τον Ray Higdon. Είχε μια εξαιρετική πρακτική που μου άρεσε και την εφάρμοσα κι εγώ στις δικές μου ομάδες. Κάθε μέρα, ανέθετε στην ομάδα να μπει στην δράση σε σχέση με κάτι συγκεκριμένο. Τις Τετάρτες ήταν το “Wealth Wednesdays” και η δράση ήταν να κάνεις μια πράξη καλοσύνης για κάποιον άγνωστο. Κάθε Τετάρτη.

 

Δεν το εφάρμοσα αμέσως, αλλά η σύλληψη της ιδέας με ενθουσίασε. Κάποια στιγμή αποφάσισα να το εντάξω στις πρακτικές μου αλλά ήθελα να είναι σύμφωνο με την ελληνική πραγματικότητα. Μου άρεσε πάντα η Πέμπτη σαν ημέρα και η λέξη Πλούτος είχε μείνει μέσα μου έντονα. Οπότε γεννήθηκαν οι «Πέμπτες Πλούτου». 

Ξεκίνησα φυσικά να το κάνω πρώτος εγώ και παράλληλα προσπαθούσα να εμπνεύσω τα άτομα στις ομάδες μου να μπουν κι αυτοί στην διαδικασία να εφαρμόσουν αυτή την πρακτική.

Τότε, είχε αρχίσει η εταιρία του δικτυακού Marketing να έχει απότομη πτώση κι αρκετός κόσμος την εγκατέλειψε. Δεν πτοήθηκα κι άρχισα να μοιράζομαι την ιδέα και με άλλους  ανθρώπους του περιβάλλοντός κοντινούς και μη. Ήταν Απρίλης του 2018 και θυμάμαι ότι είχα φτιάξει μια ομάδα με 10 άτομα. Ωστόσο κανείς από αυτούς δεν το εφάρμοσε στην αρχή. Εγώ συνέχιζα κανονικά να μπαίνω στη διαδικασία κάθε Πέμπτη και τους ενθάρρυνα να με ακολουθήσουν. Είχα φτιάξει επίσης μια σελίδα στο FB, αλλά τίποτα! Κανείς δεν κουνιόταν! (γέλια)

Πως ήταν λοιπόν στην αρχή για σένα να μπεις σε αυτή τη διαδικασία την πρωτόγνωρη αλλά και πολύ προκλητική; Τι συναισθήματα είχες;

Ήταν όντως πολύ προκλητικά στην αρχή. Βίωνα το συναίσθημα της ντροπής, της αμφιβολίας, κάποιου μικρού φόβου σίγουρα, για το πώς θα με αντιμετώπιζαν και αν θα με απέρριπταν. Την πρώτη φορά που θα πήγαινα σε ένα καφέ για να κάνω αυτή την πράξη καλοσύνης, σκεφτόμουν: «Τι θα πω; Πως θα το πω; Τι θα σκεφτεί η σερβιτόρα; Θα συμμετέχει στη διαδικασία, θα κεράσει τον επόμενο ή θα κρατήσει τα χρήματα για εκείνη;» κλπ..

Όλες αυτές οι σκέψεις που κάνουμε και που μας εμποδίζουν να μπούμε στη δράση!

Ακριβώς! Οπότε το αποφάσισα και μπήκα στην δράση. Σε αυτό το καφέ λοιπόν, όταν είπα στη σερβιτόρα να κρατήσει περισσότερα χρήματα για τον καφέ του επόμενου πελάτη, μου απάντησε ότι έπρεπε πρώτα να ζητήσει άδεια από τον υπεύθυνο, ο οποίος έλειπε και θα ερχόταν «σε λίγο». Είχα ήδη πληρώσει τον λογαριασμό μου και είχα αφήσει 5 ευρώ έξτρα. Περίμενα λοιπόν στο καφέ, μέχρι που είδα τον υπεύθυνο να μπαίνει, αλλά η κοπέλα δεν πήγαινε να του μιλήσει και γενικά με απέφευγε. Οπότε, ρώτησα εγώ. Μου απάντησε, ότι ο υπεύθυνος της είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό. Της άφησα τα χρήματα, λέγοντάς της ότι μπορούσε να τα κρατήσει σαν pourboire ή να τα δώσει στον επόμενο λέγοντας ότι είναι για τις «Πέμπτες Πλούτου» κι έφυγα. Δεν έμαθα ποτέ τι έγινε!

 

Αυτή ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε καφέ. Ακολούθησαν πολλές «Πέμπτες Πλούτου» από την πλευρά μου. Εξασκούσα τον εαυτό μου κάθε βδομάδα, γιατί όπως λέω και στα live που κάνω, έτσι χτίζουμε μια συνήθεια, βδομάδα, βδομάδα. Όταν κάνουμε κάτι που μας ξεβολεύει, χρειάζεται να γίνεται βήμα βήμα για να μην «καούμε»!

Πως ανταποκρίθηκε ο κόσμος στις «Πέμπτες Πλούτου»;

Αρχικά όπως σου είπα, κανείς δεν κουνιόταν. Παρατηρούσα αυτή την αντίσταση στους ανθρώπους γιατί κι εγώ είχα αντιστάσεις μέσα μου. Όσο όμως εξασκούσα αυτή την πρακτική, έβλεπα ότι υπήρχε ένα ωραίο συναίσθημα, μαζί με μια αποδοχή.

Στη συνέχεια ξεκίνησα να βλέπω άλλες συνειδητές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, ένα βράδυ είχα πάει σε ένα περίπτερο στη Δάφνη, και εξήγησα στον άνθρωπο την διαδικασία της Πέμπτης Πλούτου και επειδή τελείωνε η βάρδια του μου είπε ότι θα κρατήσει τα χρήματα για την επόμενη μέρα.

Πέρασα μετά από μερικές μέρες κι ενθουσιασμένος ο Γιάννης ο περιπτεράς μου διηγήθηκε με χαρά τι είχε συμβεί.

Υπήρχε μια κυρία, συχνή πελάτισσα στο περίπτερό του, η οποία έχει δυο παιδάκια και πολλές δυσκολίες οικονομικές. Είχε φυλάξει λοιπόν αυτά τα χρήματα για εκείνη όταν θα ερχόταν. Εκείνη την ημέρα που πέρασε η κυρία για να αγοράσει κάποια πράγματα, τα παιδιά ζητούσαν σοκολάτες και Μίλκο! Εκείνη δεν είχε χρήματα για αυτά και την είδε που ζοριζόταν λέγοντας στα παιδιά ότι σήμερα δεν μπορούσε να τους τα πάρει. Όμως, ο Γιάννης  της είπε ότι είναι κερασμένα! Εκείνη αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν μπορούσε να το δεχτεί, και τότε λοιπόν της είπε για τις Πέμπτες Πλούτου, κι ότι κάποιος είχε αφήσει αυτά χρήματα. Η κυρία ξέσπασε σε κλάματα από συγκίνηση και τα παιδιά χάρηκαν υπερβολικά!

Το μαγικό που έγινε όμως είναι το εξής: ενώ ο Γιάννης της εξηγούσε για τις Πέμπτες Πλούτου, κάποιος άλλος πελάτης που περίμενε να εξυπηρετηθεί, είδε τι συνέβη και χωρίς να το σκεφτεί είπε στον Γιάννη ότι κι αυτός θα άφηνε λεφτά για τον επόμενο πελάτη!

 

Είναι αυτό που έχουμε πει: το “snowball effect”, το φαινόμενο χιονοστιβάδας!

 Ναι, μετά από αυτό συγκλονίστηκα! Το μοιράστηκα φυσικά, και δειλά δειλά, κάποιοι άρχισαν να μπαίνουν στη δράση, να γράφουν δικές τους εμπειρίες ή να τις εκμυστηρεύονται σε εμένα και να τις μεταφέρω εγώ, γιατί ακόμα δεν ένιωθαν έτοιμοι να το μοιραστούν οι ίδιοι. Εγώ συνέχιζα να γράφω τις δικές μου ιστορίες στην ομάδα κι έτσι εμπνεύστηκαν αρκετοί και το ξεκίνησαν.

Επίσης είχα γνωρίσει τον Στέφανο Ξενάκη από την ακαδημία του Αποφασίζω και τον ενθάρρυνα να κάνει κι αυτός Πέμπτες Πλούτου. Το έκανε λοιπόν κάποια στιγμή και το μοιράστηκε στη δική του σελίδα, όπου, επειδή έχει πάρα πολλούς ακόλουθους, αυτό μαθεύτηκε γρήγορα και πολλοί μπήκαν στην διαδικασία να το εφαρμόσουν!

Όταν το 2019, έκανα την δικιά μου «κοιλιά» όπως ανέφερα πριν, και οι «Πέμπτες Πλούτου» επίσης, έκαναν τη δική τους κοιλιά, οπότε αρχές του 2021, το ξεκίνησα πάλι πιο ενεργά.

Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν οι «Πέμπτες Πλούτου», έτσι πήραν τ ‘όνομά τους, κι αυτή είναι η πορεία τους.

 Υπάρχει καλύτερη ροή σήμερα; Ποιες δυσκολίες-προκλήσεις παρατηρείς;

 Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες. Για παράδειγμα, βλέπει κάποιος στην ομάδα στο FB 6.500 μέλη και λέει “Wow”! Τα κοινωνικά δίκτυα συνήθως εντυπωσιάζουν με τα νούμερα, αλλά δεν δείχνουν την πραγματικότητα και την ουσία. Αν 6.500 μέλη έκαναν όντως «Πέμπτες Πλούτου», θα υπήρχε τεράστια αλλαγή και θα το παρατηρούσαμε στην καθημερινότητά μας.

Ποια η δική σου εκτίμηση; Πόσοι περίπου άνθρωποι ανταποκρίνονται σε αυτή την πρόκληση σε εβδομαδιαία βάση;

Προσωπικά γνωρίζω 50 ανθρώπους που το εφαρμόζουν. Να υπάρχουν κι άλλοι τόσοι που δεν τους γνωρίζω; Ίσως να το εφαρμόζουν περίπου 100 άνθρωποι. Το 6.500 άτομα απλά δηλώνει ότι είναι κάτι το οποίο το καταλαβαίνει ο κόσμος, του αρέσει η ιδέα και το concept, γιατί το πιστεύω ότι είναι κάτι που το έχουμε όλοι μέσα μας. Αλλά από το να αρέσει σαν ιδέα μέχρι να μπει στη διαδικασία και στη δράση να το εφαρμόσει είναι κάτι διαφορετικό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα πίσω από αυτή την δράση;

Αρχικά υπάρχει κι ένα πρακτικό κομμάτι πίσω από τις «Πέμπτες Πλούτου». Έχει πολύ ξεκάθαρο στόχο στο πού εξυπηρετεί και πού βοηθάει, γιατί πρώτα απ’ όλα είναι βιωματικό. Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή έρθει στον άνθρωπο, έρχεται μέσα από το βίωμα, γιατί το βίωμα δημιουργεί ένα συναίσθημα. Κι όταν συνδέσω το συναίσθημα μ ’ένα συγκεκριμένο γεγονός, αυτό φέρνει την αλλαγή. Έτσι μόνο λειτουργεί, αλλιώς είναι θεωρία.

Είναι βιωματική άσκηση, οπότε πρώτα απ’ ‘όλα, νιώθω καλά εγώ γιατί μέσα από το δόσιμο ο άνθρωπος νιώθει όμορφα. Είναι ίσως η υψηλότερη μορφή θετικού συναισθήματος που κάποιος μπορεί να νιώσει μέσα από το δόσιμο.

Δεύτερον, προτείνουμε να γίνεται μ’ ’ένα οικονομικό αντίκρισμα, κι έτσι, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, συνδέουμε το χρήμα με κάτι καλό. Υπάρχουν πολλά στερεότυπα, πολλά αρνητικά «πιστεύω» που συνδέονται με το χρήμα. Άρα πρακτικά και βιωματικά αρχίζω κι αποδομώ το αρνητικό πιστεύω που έχω για το χρήμα, γιατί το συνδέω με κάτι καλό.

Επίσης, κάνω καλό και στον εαυτό μου σε σχέση με αυτό, γιατί ποιος είναι αυτός που δίνει; Αυτός που έχει! Άρα σε μια γενικότερη έννοια, και μισό ευρώ να δώσω είναι σαν να λέω στον εαυτό μου «φίλε έχεις, είσαι πλούσιος!». Κι έτσι, κατά κάποιον τρόπο, χτίζω βδομάδα με τη βδομάδα, βιωματικά και πρακτικά την συνήθεια το να είμαι πλούσιος

 

Τι μας έχουν μάθει: για παράδειγμα, οι πλούσιοι έχουν πατήσει επί πτωμάτων, είναι κακοί άνθρωποι, το χρήμα είναι βρώμικο, φτωχός πλην τίμιος κ.α. Άρα μέσα από αυτή την πρακτική φτιάχνω σιγά σιγά και τη σχέση μου με το χρήμα, ανακαλύπτω ότι είναι ένα εργαλείο που μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να κάνω κάτι καλό.

Και το τρίτο κομμάτι, είναι ότι ενισχύουμε το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι καλοί, ότι υπάρχει καλή πρόθεση εκεί έξω και συμβαίνουν καλά πράγματα μέσα στον κόσμο. Μέσω αυτής την πρακτικής λοιπόν το υπενθυμίζουμε, γιατί μέσα στην καθημερινότητα το ξεχνάμε. Τα ΜΜΕ προβάλουν συνέχεια φόβο, τρόμο, αρνητικότητα και ότι άλλο αντίστοιχο «πουλάει», οπότε χρειάζεται να το ισορροπήσουμε, γιατί υπάρχει και η άλλη πλευρά, απλά δεν προβάλλεται αρκετά!

Γιατί πιστεύεις ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη να δημιουργήσει τέτοιες συνήθειες;

Πρώτον έχει ανάγκη να φέρει τη θετικότητα στη ζωή του γιατί από το περιβάλλον του έχει μάθει ότι δεν υπάρχει θετικότητα και αυτό δεν είναι η αλήθεια. Άρα χρειάζεται να δει και ποια είναι η αλήθεια ώστε να αλλάξει την οπτική του. Έχοντας μια θετική στάση καθημερινά, μπορείς να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής πιο εύκολα.

Να αλλάξεις το «γιατί μου συμβαίνει αυτό;» με το «πως μπορώ να…» …..

Ακριβώς. Είναι πρωταρχική ανάγκη για να εξελιχθώ, να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι.

Ποια τα συναισθήματά σου κατά την διάρκεια αυτής της δράσης, και ποιο το κυρίαρχο συναίσθημα;

Η Αγάπη είναι το κυρίαρχο συναίσθημά μου μαζί με την Σύνδεση. Συνδέομαι με τον συνάνθρωπό μου είτε τον γνωρίζω είτε όχι. Φυσικά νιώθω μεγάλη χαρά όταν λαμβάνω μηνύματα από άλλους ανθρώπους που μοιράζονται την εμπειρία τους. Ενθουσιάζομαι όταν μαθαίνω ότι μπήκαν στην διαδικασία, ενώ ντρεπόντουσαν και έχουν να διηγηθούν κάτι όμορφο και ξεχωριστό. Είναι υπέροχο να σου λένε ότι αυτή η δράση τους έχει αλλάξει τον τρόπο που σκέπτονται, ότι έχουν θυμηθεί το σκοπό της ζωής τους κι ότι τους έχει βοηθήσει να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση! Συγκινήθηκα πολύ όταν μου είπε κάποιος ότι «μου δίνεις ελπίδα». Όπως και νιώθω περηφάνεια για όλο αυτό, το οποίο μου δίνει και δύναμη να συνεχίσω. Όλο αυτό είναι ανεκτίμητο, κι εκεί είναι ο πλούτος ο πραγματικός!

Ξέρω ότι το μότο σου για τις Πέμπτες Πλούτου είναι «Αλλάζουμε τον κόσμο σε μια μέρα». Με ποιο τρόπο θα μπορούσε να γίνει αυτό; Το πιστεύεις;

Φυσικά και το πιστεύω. Ό,τι μπορούμε να φανταστούμε μπορούμε και να το πραγματοποιήσουμε. Είναι συμβολικό βέβαια, γιατί χρειάζεται αρχικά μια προεργασία, ένα ταξίδι, το οποίο είναι και πολύ ωραίο. Χρειάζεται χρόνο, επιμονή και συνέπεια γιατί δεν μπορείς να πιέσεις τον άλλον να κάνει κάτι, παρά μόνο να τον εμπνεύσεις με τη δική σου δράση, ώστε να πει «θέλω κι εγώ να το κάνω». Δεν ξέρω πότε θα γίνει, αλλά το έχω οραματιστεί και είμαι σίγουρος πως θα συμβεί. Είμαι πεπεισμένος ότι κάποια μέρα, η Πέμπτη θα οριστεί ως μέρα αφθονίας, δοσίματος κι αγάπης, κι όχι μια φορά τον χρόνο όπως έχουμε παγκόσμια ημέρα τάδε, αλλά κάθε εβδομάδα! Δεν μ ’ενδιαφέρει πότε θα γίνει, ίσως σε 10, 20 ή περισσότερα χρόνια από τώρα, όμως αυτό που μ ‘ενδιαφέρει είναι το ταξίδι προς αυτή την κατεύθυνση. 

 

Είχα ακούσει σε ένα podcast του John Maxwell, ειδικός σε θέματα ηγεσίας, ότι το tipping point της αλλαγής μιας χώρας είναι στο 5 με 10% του πληθυσμού. Οπότε αν καταφέρεις να εμπνεύσεις και να επηρεάσεις με τη δράση σου αυτό το ποσοστό του πληθυσμού θα έρθει και η αλλαγή επί της ουσίας. Αυτό έχω οραματιστεί ότι κάποια στιγμή, ένα 5 με 10% του πληθυσμού θα κάνει Πέμπτη Πλούτου! Πως θα ήταν κάθε Πέμπτη ένα εκατομμύριο άνθρωποι συντονισμένα να δίνουν ανιδιοτελώς σε έναν άλλον συνάνθρωπο; Σκέψου τι επίδραση θα έχει όλο αυτό!

Γνωρίζω ότι οι Πέμπτες Πλούτου έχουν κι άλλους σκοπούς, θέλεις να μου πεις σχετικά;

Ναι, το ένα έχει να κάνει με φιλανθρωπική βοήθεια. Κατά καιρούς από τον περίγυρο μου, με ενημερώνουν ότι κάποιος γνωστός τους, έχει ένα θέμα υγείας ή οικονομικό, και τότε κάνω μια επίκληση στην ομάδα να συνεισφέρουμε όλοι με κάποιο ποσό για να βοηθήσουμε τον εκάστοτε άνθρωπο ή οργανισμό.  Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ίδρυμα που θα βοηθάει έναν άνθρωπο μέχρι πραγματικά να σταθεί στα πόδια του.

Το άλλο έχει να κάνει με την άσκηση. Φέτος έχω βάλει σαν στόχο να τρέξω στο Μαραθώνιο και σκέφτηκα πώς θα μπορούσα να το συνδέσω με τις Πέμπτες Πλούτου. Μου ήρθε λοιπόν η ιδέα ενώ έτρεχα, να βάζω 20 λεπτά στην άκρη για κάθε χιλιόμετρο που θα προπονούμαι. Με σκοπό να μαζευτεί ένα ποσό για να δοθεί σε φιλανθρωπία. Ήδη έχουν εμπνευστεί αρκετά άτομα, οι οποίοι είτε τρέχοντας, είτε κολυμπώντας, είτε κάνοντας γιόγκα κλπ. μπήκαν στην διαδικασία να βάλουν κι αυτοί ένα ποσό στην άκρη. Τον Νοέμβριο θα ενώσουμε όλοι τους κουμπαράδες μας και θα δώσουμε το ποσό που θα έχει μαζευτεί για έναν σκοπό που θα συναποφασίσουμε. Είναι κάτι καινούργιο που έχει δημιουργηθεί και ίσως να εξελιχθεί κι αυτό.

 

Με ποιες άλλες δράσεις θα καταπιαστείς;

Ξεκινάμε μαζί με την αγαπημένη φίλη Χριστίνα Πίκουλα, ένα podcast ονόματι Win Win. Έχουμε ήδη ηχογραφήσει τα επεισόδια των δύο πρώτων μηνών με εξαιρετικούς καλεσμένους και θέματα συζήτησης. Η πρεμιέρα θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις δημοφιλείς πλατφόρμες (Spotify, Apple, Google κλπ.) Δευτέρα, 12/9/22.

Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτών των podcasts;

Το εμπνευστήκαμε από το “Wheel of Life”, τον τροχό της ζωής, και τους 8 τομείς του. Σκοπός μας είναι να εμπνεύσουμε τους ακροατές, πρακτικά και βιωματικά, να δημιουργήσουν το Lifestyle του Νικητή στη ζωή. Κάθε τομέας και μια θεματική. Κάθε θεματική αφορμή για επιμέρους θέματα και κατ’ επέκταση πολλά επεισόδια. Προσδοκούμε να προσθέσουν αξία ώστε να κερδίζουν όλοι και να επηρεάσουμε θετικά την εξέλιξη της κοινωνίας μας.

Πόσο σε έχει εξελίξει η προσωπική ανάπτυξη; Ποια είναι τα στοιχεία που έχεις παρατηρήσει στον εαυτό σου ότι έχουν επηρεαστεί θετικά;

Είναι πάρα πολλές οι αλλαγές σε όλους της τομείς της ζωής μου. Στην προσωπική ανάπτυξη όσο δουλεύεις βιωματικά, όσο βάζεις σε πράξεις αυτά που μαθαίνεις, τόσο θα βλέπεις αλλαγές. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μέσα από τη δουλειά που κάνεις αποκτάς συνειδητότητα. Αυτό σημαίνει να βρίσκομαι στο εδώ και τώρα. Να μπορώ να παρατηρήσω το κάθε συμβάν χωρίς κριτική και να επιλέξω να το μετατρέψω σε θετικό ή αρνητικό για εμένα, και φυσικά να επιτρέπω στον εαυτό μου να απολαύσει. Μπορώ δηλαδή να ορίσω τι θα κάνω με αυτό που μου συμβαίνει. Αυτό προσφέρει η αυτογνωσία και η εξέλιξη.

Είμαστε με λίγα λόγια οι δημιουργοί της ζωής μας! Ποια είναι η δική σου συνειδητότητα;

Είναι ο σκοπός της ζωής μου και η δράση με ή χωρίς φόβο. Αυτά έχω κερδίσει μέσα από τη διαδικασία της προσωπικής εξέλιξης. Ωστόσο όλο αυτό έχει πολλή και καθημερινή δουλειά από πίσω. Αυτό χτίζεται μέρα με τη μέρα. Στην πορεία ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και θέλεις να δουλεύεις κάθε μέρα και να πας στην επόμενη πίστα. Δεν σταματάει αυτό ποτέ!

Έχεις σκεφτεί να δουλέψεις με ατομικές συνεδρίες;

Όχι προς το παρόν. Ο επόμενος στόχος μου είναι να γίνω εκπαιδευτής στο Αποφασίζω και δουλεύω προς αυτή την κατεύθυνση. Τον τελευταίο χρόνο παρακολουθώ δια ζώσης όλα τα σεμινάρια, όπως και βρίσκομαι σε 2 ακαδημίες φέτος. Θα συνεχίσω έτσι και του χρόνου. Έχω εκφράσει αυτή την επιθυμία μου στον οργανισμό κι έχω μπει στη διαδικασία να προετοιμαστώ ανάλογα, χωρίς αυτό να μου εξασφαλίσει αν τελικά θα γίνω δεκτός. Μέσα μου ξέρω όμως ότι έχει ήδη γίνει! (γέλια)

Θεωρώ ότι είναι ο κορυφαίος οργανισμός στην Ελλάδα στο είδος του και θέλω να δουλέψω με τους κορυφαίους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία όπου θα μεταφέρω τη γνώση μου σε άλλους, θα μαθαίνω ακόμα περισσότερα για τον εαυτό μου. Ο στόχος μου δηλαδή δεν είναι οικονομικός, αυτό θα έρθει σίγουρα ως αποτέλεσμα. Αυτό που θέλω είναι να μάθω. Επίσης πιστεύω πολύ στο αντίκτυπο που έχει το ομαδικό σε σχέση με το ατομικό. Προσωπικά έχω βοηθηθεί πολύ μέσα από τις ομάδες κι αυτό θέλω να μεταφέρω. Δεν είναι τυχαίο ότι το προσωπικό μου μότο είναι «Μαζί, Κατακτάμε Κορυφή» Η ομαδικότητα δρα διαφορετικά. Παρατηρείς τον εαυτό σου μέσα από τα βιώματα του άλλου και το αντίστροφο. Το θεωρώ πιο επιδραστικό σε πολλά επίπεδα σε σχέση με το ατομικό.

 

Αν είχες μια μαγική ικανότητα, τι θα ήθελες να κάνεις για τον άλλον;

Θα ήθελα να τον κάνω να δει τις δυνατότητές του, το πόσο ικανός είναι και να τοποθετεί ψηλά τον πήχη στη ζωή του. Να δει με λίγα λόγια ποιος πραγματικά είναι, να το πιστέψει και να θέσει τις προϋποθέσεις για να βγει από τη ζώνη άνεσης του.

Δηλαδή βάζοντας ψηλά τον πήχη δημιουργείται το κίνητρο το οποίο θα σε ξεβολέψει και θα μπεις στη δράση για να βρεις τον τρόπο να κάνεις αυτά που ονειρεύεσαι, σωστά;

Ακριβώς. Γι αυτό και είπα πριν ότι πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο σε μια μέρα. Όταν πιστέψεις σε κάτι που θέλεις ή που είσαι θα το πραγματοποιήσεις.

Συναντάς συχνά αρνητικές αντιδράσεις ή κάποια προσβλητικά ή κακόβουλα σχόλια στις επαφές σου με τον κόσμο σχετικά με τις δράσεις αυτές, και πως τα διαχειρίζεσαι;

Αρχικά έχουν αλλάξει πολύ οι επαφές μου. Πολύς κόσμος με το οποίον συναναστρεφόμουν δεν συναναστρέφομαι πια. Άλλαξε ο τρόπος που σκέφτομαι και συνεπώς αλλάζουν και οι άνθρωποι που επιλέγω να έχω γύρω μου. Στην αρχή αισθανόμουν πολύ άσχημα που άφηνα κάποιους πίσω, δεν ήξερα πως θα το δουν και πως θα το αποδεχτούν. Aισθανόμουν άσχημα γιατί ήθελα όλος ο κόσμος να με αγαπάει και να με αποδέχεται. Ωστόσο στην πορεία κατάλαβα ότι αν προσπαθώ να εξυπηρετώ μονίμως τα θέλω των άλλων κι όχι τα δικά μου, δεν θα γίνω ποτέ ευτυχισμένος. Ο καθένας έχει τον δικό του δρόμο και χρειάζεται να είναι ευτυχισμένος μέσα σε αυτόν.

Όταν λαμβάνω κάποιο αρνητικό σχόλιο, απλά σκέφτομαι ότι είμαι σε καλό δρόμο κι ότι αυτό που κάνω, ίσως ο άλλος δεν είναι ακόμα έτοιμος να το δει, και, δεν αισθάνομαι πλέον άσχημα. Ξέρω ότι αυτό που κάνω είναι για καλό σκοπό και μένω εστιασμένος σε αυτό.  Δεν γίνεται να τους έχεις όλους ευχαριστημένους με κόστος τη δική σου ευτυχία.

Κάποια ιδιαίτερα περιστατικά σχετικά με τις Πέμπτες Πλούτου;

Είχε πάει ένας φίλος σε ένα περίπτερο να κάνει Πέμπτη Πλούτου και του απάντησε ο περιπτεράς: «Εμείς εδώ δεν έχουμε φτωχούς και δεν χρειαζόμαστε ελεημοσύνη!» Υπάρχει και αυτή η πλευρά και είναι ΟΚ.

Ποια Πέμπτη Πλούτου θα ήθελες να κάνεις αλλά είναι ακόμα πολύ προκλητικό για εσένα;

Δεν μου φαντάζει προκλητική οποιαδήποτε Πέμπτη Πλούτου κάνω μόνος μου. Αυτό που θέλω πάρα πολύ να βιώσω είναι να ενωθούμε 100.000 ΠέμπτοΠλουτένιοι και σε μια μέρα, να αλλάξουμε τον κόσμο ενός ανθρώπου/ μιας οικογένειας που έχει πολύ μεγάλη ανάγκη (υγείας / στέγασης ή κάτι άλλο) καλύπτοντας το κόστος αυτής της ανάγκης από κοινού, χωρίς φυσικά να το περιμένει/περιμένουν!

Αν είχες δικά σου παιδιά ή αν κάποια στιγμή έκανες τα δικά σου παιδιά, ποιες είναι οι κατευθύνσεις οι πιο σημαντικές που θα τους έδινες; Με ποια εργαλεία θα ήθελες να τα εφοδιάσεις ώστε να ζήσουν τη ζωή που θέλουν;

Καταρχάς θέλω να κάνω δικά μου παιδιά. Όταν συμβεί αυτό, αρχικά, έχω κατανοήσει ότι ο καθένας έχει τον δικό του δρόμο. Άρα τα παιδιά θα ακολουθήσουν το δρόμο τους, κι ο δρόμος τους θα έχει αυτά που χρειάζονται να έχουν για να εξελιχθούν. Αυτό που θα κάνω από τη μεριά μου είναι μέσα από το παράδειγμά μου να λάβουν αυτά που εμένα με βοήθησαν να γίνω αυτός που είμαι σήμερα, χωρίς να τους λέω τι να κάνουν.

Πρώτα θα ήθελα να τους βοηθήσω να χτίσουν αυτοπεποίθηση μου ώστε να καταλάβουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Επίσης θα ήθελα να καλλιεργήσουν αυτοεκτίμηση. Θεωρώ ότι αυτά τα 2 είναι βασικά θεμέλια για μια ευτυχισμένη ζωή. Μαζί με αυτά τέλος θα ήθελα να μάθουν να αγαπάνε στην πράξη, τον εαυτό τους και τους άλλους.

Θα ήθελα λοιπόν,  κάθε συμπεριφορά δική μου να εκπέμπει αυτά τα 3 στοιχεία που θα περάσουν στα παιδιά: Αυτοπεποίθηση, Αυτοεκτίμηση, Αγάπη.

Ποιο το μήνυμά σου στους αναγνώστες του deBóp;

Θέλω να εμπνεύσω όσο δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, να βάλουν το δόσιμο, την αγάπη και την νοοτροπία της αφθονίας και του πλούτου, στην καθημερινότητά τους.  Οι «Πέμπτες Πλούτου» είναι μια αφορμή για να το κάνουν βήμα βήμα κάθε Πέμπτη και, γιατί όχι αργότερα, και κάθε μέρα! Προσκαλώ και προκαλώ λοιπόν, τους αναγνώστες του deBóp να δοκιμάσουν αυτή τη δράση, να μου δώσουν feed back και να είναι ανοιχτοί γενικότερα.

 

Απήλαυσα πραγματικά την συζήτηση με τον Ντίνο. Οι οραματισμοί του φαντάζουν τόσο ζωντανοί που σε παρασέρνουν σαν ένα δροσερό καταρράκτη να γίνεις κι εσύ ένα με τον ποταμό που θα τρέξει να συναντήσει κι άλλα, μεγαλύτερα, κι όλα μαζί να ενώσουν την ορμή τους, την δύναμή τους και την ασταμάτητη ροή τους με κατεύθυνση τον απέραντο ωκεανό!

Η δύναμη της ομάδας είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην επίτευξη ενός στόχου. Η ιστορία μας έχει δείξει επίσης ότι και η αρνητική ενέργεια στη μορφή ομάδας έχει βλάψει εμάς και το πλανήτη μας απερίγραπτα. Μαζί μπορούμε να ενώσουμε την θετική μας ενέργεια, την καλοσύνη, την συμπόνια και την αγάπη για να αλλάξουμε την τροπή. Με τις «Πέμπτες Πλούτου» μας δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία να το κάνουμε πράξη. «Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό» έλεγαν οι παλιοί, και πραγματικά όταν γίνεται μια πράξη αγάπης και καλοσύνης δεν έχει σημασία ποιος είναι ο αποδέκτης, ή αν θα σου το ανταποδώσει. Η πράξη έχει καταγραφεί στο σύμπαν και με ένα μαγικό τρόπο θα επιστρέψει σε εσένα την σωστή στιγμή!

“When we do the best that we can, we never know what miracle is brought in our life, or in the life of another.” ~Helen Keller~

Κείμενο-Φωτογραφίες: Μαρία Μιχαλινού

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.