Καθημερινή Καλημέρα κι Έμπνευση από την Happy Choices Coaching Expert!

Καθημερινή Καλημέρα κι Έμπνευση από την Happy Choices Coaching Expert!

H Χριστίνα Πίκουλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Είναι περήφανη και χαρούμενη για την καταγωγή της και θυμάται με αγάπη τα παιδικά της χρόνια στο νησί. Σπούδασε οικονομικά στην Πάτρα κι αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα για τη συνέχεια των σπουδών της στο διεθνές Marketing στα Χρηματιστηριακά, και την Εφαρμοσμένη Λογιστική και Ελεγκτική. Εργάστηκε σε διαφημιστική εταιρία, μεταπήδησε στον κλάδο της Ανώτατης εκπαίδευσης και το 2016 άνοιξε για εκείνη ένας νέος κύκλος  ζωής προς την μεγάλη της αγάπη που είναι ο άνθρωπος. Ξεκίνησε λοιπόν να ασχολείται με το coaching, την προσωπική ανάπτυξη (human development), και με την ανθρώπινη συμπεριφορά γενικότερα. Συναντηθήκαμε ένα φθινοπωρινό μεσημέρι στη φύση για να μου μιλήσει για την νέα πορεία της σχετικά με τη δική της προσωπική εξέλιξη και το σπουδαίο έργο της. Η όμορφη ενέργειά της, ο ήρεμος και σίγουρος λόγος της σε συνδυασμό με το φωτεινό της χαμόγελο με κέρδισαν από τα πρώτα λεπτά. Περπατήστε μαζί μας στο αφυπνιστικό μονοπάτι της αυτογνωσίας...

 

Τι είναι αυτό που σε οδήγησε στο life coaching και γιατί έγινε αυτή η στροφή;

Από νεαρή ηλικία διάβαζα βιβλία ψυχολογίας, βιβλία που δεν άγγιζε κανείς συνομήλικός μου. Κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι οι συντροφικές μου σχέσεις περνούσαν κρίση, αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία και να δουλέψω με τον εαυτό μου. Παράλληλα, διαπίστωσα, ότι όποτε οι φίλοι μου αντιμετώπιζαν οποιοδήποτε πρόβλημα, ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που έπαιρναν τηλέφωνο για να με ρωτήσουν πως να το διαχειριστούν ή πώς να τους ηρεμήσω, γιατί μια συζήτηση μαζί μου, όπως μου έλεγαν, πάντοτε τους βοηθούσε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. 

Στην προσωπική μου αναζήτηση, βρέθηκε εντελώς τυχαία το life coaching στη ζωή μου. Μου το πρότεινε μια φίλη μου ως ένα πρόγραμμα που άξιζε να το παρακολουθήσω στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, και το ξεκίνησα στην ουσία για το δικό μου το καλό και για να βοηθήσω ακόμη περισσότερο τον εαυτό μου. Επειδή είχαμε υποχρεωτικές συνεδρίες για την πιστοποιήση, διαπίστωνα ότι μέσα από τη συνεδρία άνθιζα, αισθανόμουν πολύ χρήσιμη και το συναίσθημα μου διαφορετικό από αυτό στην καθημερινότητά μου όλα τα προηγούμενα χρόνια. Άρχισα λοιπόν να το βλέπω πιο σοβαρά και παρακολούθησα και τον επόμενο χρόνο για να πάρω το επόμενο πτυχίο. Τότε είδα ότι αυτό με γεμίζει και θέλω να εργάζομαι με τους ανθρώπους. Έκτοτε κάθε χρόνο παρακολουθώ online εκπαιδεύσεις από το εξωτερικό.

Κατά την διάρκεια αυτής της εκπαίδευσης, ποια είναι τα πιο σημαντικά σημεία που εντόπισες και θεωρείς ότι βοηθούν ουσιαστικά τους ανθρώπους; Τα Highlights!

Για μένα, ένα είναι το highlight: η επαφή με τον εαυτό μας. Νομίζω ότι το κομμάτι της αυτογνωσίας είναι τα θεμέλια σε οτιδήποτε άλλο κομμάτι μπούμε, είτε αυτό είναι της εξέλιξης, της αυτοβελτίωσης ή της προσωπικής ανάπτυξης. Αυτός είναι κι ο λόγος που επέλεξα να δουλεύω σε αυτό το κομμάτι με τους ανθρώπους, διότι όταν δεν έχουμε το γνώθι σαυτόν είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τους συνανθρώπους μας, τους συντρόφους μας, την οικογένειά μας. Όταν ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, (μέχρι ενός σημείου, γιατί πιστεύω ότι χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή για να καταλάβουμε ποιοί πραγματικά είμαστε και πού πραγματικά θέλουμε να φτάσουμε) υπάρχει αυτό το κομμάτι της περιπέτειας και της ανακάλυψης που είναι ιδιαίτερο, συναρπαστικό, κι αξίζει ο κάθε άνθρωπος να το δοκιμάσει. 

Στην Ελλάδα πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος την αυτοθεραπεία, προσωπική εξέλιξη, ψυχοθεραπεία κλπ. Απευθύνεται κάποιος εύκολα σε έναν ειδικό ή υπάρχει ακόμα ταμπού σε αυτό το κομμάτι; Τι συναντάς;

Συναντώ όλες τις περιπτώσεις: άνθρωποι οι οποίοι είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα και να επενδύσουν στον εαυτό τους, άλλοι που πιστεύουν ότι η αλλαγή είναι κάτι απλό κι εύκολο με αποτέλεσμα να μη δίνουν τον απαραίτητο χρόνο για να δουν τα αποτελέσματα να ωριμάζουν και να βιώσουν την πραγματική αλλαγή, και άνθρωποι που είναι εντελώς αρνητικοί, οι οποίοι δεν θέλουν να ακούνε καθόλου για την προσωπική εξέλιξη, για τη διαδικασία αυτογνωσίας, ψυχοθεραπείας ή οτιδήποτε άλλο. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα κι ο κόσμος είναι πιο θετικός. Ειδικά η νέα γενιά και κυρίως οι γυναίκες.

 

Το έχουμε παρατηρήσει και με τους συναδέλφους που συνεργαζόμαστε, ότι και οι άντρες ξεκινούν δειλά δειλά να μας επισκέπτονται, να συνεργάζονται, να ενδιαφέρονται. Όμως συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη διαφορά στα ποσοστά μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

Με πόσους τομείς έχει να κάνει η εργασία σου;

Έχει να κάνει με αρκετούς τομείς, όμως η βάση όλων είναι το life coaching ( προπονητική ζωής) και πώς εμείς θα κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Είτε μιλάμε για την επαγγελματική, την κοινωνική ή την προσωπική μας ζωή, η βάση τους βρίσκεται στο life coaching, δηλαδή: πως εγώ βλέπω τη ζωή μου και  πως  θέλω εγώ να ζω τη ζωή μου.

Ποιους τρόπους χρησιμοποιείς για να ασκήσεις το life coaching;

Γίνεται με διάφορους τρόπους: με μορφή ατομικής συνεδρίας, με μορφή retreat που μπορεί να έχω κάποια συνεργασία εκτός Αθηνών, και με μορφή ομιλιών, κυρίως για ενδυνάμωση ώστε να δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους να ακούσουν κάτι διαφορετικό από αυτό της καθημερινότητά τους...

Είναι και τα πρωινά καθημερινά σου live...

Ναι! Τα οποία τα αγαπώ! Ξεκίνησαν εντελώς αυθόρμητα για να λέμε μια καλημέρα με τον κόσμο, αλλά τελικά πήρα τεράστιο feedback κι ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούει κάτι αισιόδοξο, κάτι που θα του δώσει δύναμη, έμπνευση και χαρά στο ξεκίνημα της ημέρας του!  

Ποια η διαδικασία των ατομικών συνεδριών;

Έχω επιλέξει να τις κάνω διαδικτυακά λόγω του Covid-19, όμως είναι κάτι που μας εξυπηρετεί όλους. Συνεργάζομαι με ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό, από Αγγλία, Γερμανία, Βραζιλία..οπότε το διαδικτυακό είναι η καλύτερη λύση. Η επικοινωνία είναι εξαιρετική, δεν υστερεί σε κάτι από το "δια ζώσης, και είναι μια διαδραστική συνεδρία μεταξύ μας. Το coaching τι είναι στην ουσία: βασίζεται στην μαιευτική του Σωκράτη, κι ο σκοπός είναι να γεννήσει ο κάθε άνθρωπος την δική του αλήθεια. Ο ρόλος μου είναι υποστηρικτικός, και ρίχνω φως για να ανακαλύψει ο καθένας την δική του αλήθεια. Δεν καθοδηγώ, δεν δίνω λύσεις, δεν δίνω συμβουλές, δίνω όμως το χέρι μου για να δει ο καθένας αυτά που έχει να δει και να συνεχίσουμε την πορεία μαζί. 

Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας κάποια ενδιαφέροντα περιστατικά;

Η κάθε συνεδρία είναι μοναδική γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Ξεκινάς και δεν ξέρεις που αυτό θα σε οδηγήσει, δεν υπάρχει κάποια πεπατημένη. Υπάρχουν πολλά χαρούμενα περιστατικά, κυρίως γιατί οι άνθρωποι δεν πιστεύουν στην αρχή ότι αυτό θα δουλέψει, κι όταν τους αντιπαραβάλω την πρώτη συνεδρία με την τέταρτη, ή την πέμπτη, και βλέπουν σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα τις αλλαγές και την πρόοδο, είναι εκπληκτικά τα πρόσωπα που αντικρίζω! Πόσο διαφορετικά είναι τα χαμόγελά τους, πόση αυτοπεποίθηση έχουν και πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που βλέπουν τον εαυτό τους και τον αγαπούν! Συγκεκριμένα θα αναφέρω το παράδειγμα μιας κοπέλας η οποία είχε κάποιες φοβίες και νομίζοντας ότι έχει κρίσεις πανικού μπλόκαρε και δεν ήθελε να βγει από το σπίτι της μόνη. Χρειαζόταν πάντα κάποιον, είτε τον σύζυγό της, είτε την μητέρας της στο πλευρό της.

 

Όταν λοιπόν ανακαλύψαμε πότε συνέβη αυτό και πότε ξεκίνησε να επαναλαμβάνεται το μοτίβο ότι "θα πάθω κρίση πανικού" χωρίς όμως να το βιώνει, με μικρά βήματα από τη μία συνεδρία στην άλλη φτάσαμε σε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, και πέντε μήνες μετά, πήρε το αυτοκίνητο και ήρθε μόνη της στο Ναύπλιο σε ένα σεμινάριο που ήμουν ομιλητής! Μια εξαιρετική νίκη και των δύο και την έχω σαν παράδειγμα πως δίνοντας χρόνο κι εμπιστοσύνη στην διαδικασία, τα πράγματα λειτουργούν υπέρ μας.

Ποιοί είναι οι λόγοι που θα οδηγήσουν κάποιον σε σένα; Με ποιο αίτημα έρχονται;

Πως θα ζω μια ευτυχισμένη ζωή; Είναι το κυνήγι της Ευτυχίας, και παρόλο που η ευτυχία είναι στιγμές, όμως είναι καλό κι από τη δική μας πλευρά να κάνουμε ότι χρειάζεται για να φέρουμε αυτές τις στιγμές μέσα στη μέρα μας και να τις πολλαπλασιάσουμε. Δηλαδή, όταν κάτι δεν πάει όπως θέλουμε, χρειάζεται να το εντοπίσουμε, να το αναγνωρίσουμε, και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό  μέσα στην καθημερινότητά μας. Πως μπορώ να ζω μια ποιοτική και χαρούμενη ζωή- πετυχημένη; Γιατί θεωρώ ότι ένας άνθρωπος, όταν είναι χαρούμενος μπορεί να είναι και πετυχημένος. Ένας πετυχημένος άνθρωπος δεν είναι απαραίτητα και χαρούμενος!

Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να κάνουν αλλαγή στην καριέρα τους, άλλοι που θέλουν να καλυτερεύσουν τη σχέση με τον σύντροφό τους σ'ενα γάμο που είναι 15ετίας ή 20ετίας και θεωρούν ότι έχουν τελματώσει ή ότι έχει λήξει αυτή η σχέση. Θα με ρωτήσουν:  «Τι θα κάνω με τον τοξικό συνάδελφο; Τι θα κάνω με την τοξική πεθερά; Με τον σύντροφό μου που δεν με στηρίζει; » Σε αυτή την πρώτη φάση λοιπόν, έχουν ρίξει όλο το βάρος στο εξωτερικό τους περιβάλλον.

 

Όταν δουν οι ίδιοι, πώς μπορούν να κάνουν τον εαυτό τους χαρούμενο, βρίσκουν τρόπους να κάνουν και τους άλλους χαρούμενους. Μέσα όμως από τη διαδικασία της προσωπικής ανάπτυξης ανακαλύπτουν ότι όλα είναι μέσα μας. Κάποιοι θα μπουν στη διαδικασία να το ψάξουν λίγο παραπάνω και θα έχουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η βάση όμως είναι η ανακάλυψη του εαυτού. 

Ποιες μεθόδους συνιστάς σε κάποιον που βιώνει άγχος στην καθημερινότητα του;

Θα έλεγα να βρει τρόπους να την ενισχήσει με πράγματα που μπορεί εύκολα να ενσωματώσει καθημερινά και να τον κάνουν χαρούμενο. Με τους ρυθμούς της ζωής, οι άνθρωποι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από αυτά που τους δίνουν πραγματική χαρά, και αν ρωτήσουμε τρεις ανθρώπους τώρα "τι είναι αυτό που σε κάνει χαρούμενο;" Πιθανότατα να μας απαντήσουν: τα χρήματα. Δεν είναι όμως το χρήμα, είναι αυτό που θα σε βοηθήσει το χρήμα να κάνεις που θα σε κάνει ευτυχισμένο. Άρα είναι κάποιο συναίσθημα, και χρειάζεται λοιπόν να δούμε τί μου προκαλεί χαρά, τι μου προκαλεί ευεξία; Ποια είναι τα συναισθήματα που θέλω να βιώνω περισσότερο και ποιο τρόπο χρειάζεται να βρω για να τα ενσωματώσω στην καθημερινότητά μου. 'Εχουμε την λανθασμένη πεποίθηση ότι χρειάζεται πολύς χρόνος, και πολλά για να γίνουμε ευτυχισμένοι όμως, τις περισσότερες φορές αρκούν πέντε λεπτά για να βιώσουμε αυτό το συναίσθημα και να κάνουμε κάτι απλό για τον εαυτό μας. 

Ποιες μεθόδους ακολούθησες και ποιες ήταν αποτελεσματικές για σένα;

Όταν ήμουν ακόμα στην διαδικασία εκπαίδευσης, είχα βρει μια εξαιρετική coach, η οποία ήταν spiritual coach, η Ασπασία, γνωστή ως "faith it till you make it" η οποία δεν βρίσκεται περίπου εδώ και 60 μέρες στη ζωή. Ήταν αυτό που λέμε: "όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος εμφανίζεται"! Ήταν ο άνθρωπος που μου έδειξε τρόπους να αγαπάω περισσότερο τον εαυτό μου, να πιστέψω πάνω σε αυτό που ήθελα να επενδύσω, να δημιουργήσω, δηλαδή το "Happy Choices". «Μου είπε "βγες και μίλα! Την φωνή την έχεις απλά χρησιμοποίησέ την!» Μαζί της ξεκίνησα κι έμαθα να κάνω διαλογισμό συστηματικά και να αποκτήσω μια ρουτίνα. Για πάνω από ενάμισυ χρόνο συνεργάστηκα με την Ασπασία με ατομικές συνεδρίες "one to one", ενώ παράλληλα δούλευα και μαζί της σε έναν κύκλο άλλων γυναικών. Το να έχω επαφή με το μέσα μου, το να κάνω πράγματα για μένα,  το να είμαι αφοσιωμένη στο όνειρό μου και στο σκοπό μου, είναι κάτι που δούλεψε κι εξακολουθεί να δουλεύει, γιατί αυτά που έμαθα από την Ασπασία σε συνδυασμό με την Ακαδημία του Αποφασίζω που παρακολουθώ, δένουν όλα αρμονικά για να έχω τις καθημερινή μου ρουτίνα, κι ας θυμίζει η λέξη ρουτίνα κάτι βαρετό, αντιθέτως η αίσθηση είναι ότι με απογειώνει!

Ποια ρουτίνα λοιπόν συνιστάς σε κάποιον σε καθημερινή βάση;

Σε καθημερινή βάση, αυτό που κάνω εγώ τουλάχιστον τέσσερα χρόνια συστηματικά, πέρα από τις δηλώσεις που τις ξεκίνησα πριν ένα χρόνο --και ενώ στην αρχή φαίνονται άτοπες και περίεργες βοηθούν πολύ--, είναι το journaling. Δηλαδή, ένα τετράδιο στο οποίο γράφω κάθε πρωί ή μέσα στη μέρα σκόρπιες σκέψεις. Απλές σκέψεις, χωρίς επεξεργασία, χωρίς κριτική, όπως έρχονται. Κάθε σκέψη έχει το λόγο της και όταν την αποτυπώσουμε, θα παρατηρήσουμε ότι κάτι έχει να μας πει. Για παράδειγμα γυρίζοντας πίσω σε αυτα που έχω γράψει, διαπίστωσα ότι κάποια μοτίβα επαναλαμβάνονταν. Δούλεψα λοιπόν πάνω σε αυτά και κάποια έγιναν στόχοι. Ιδανικά το συστήνω να είναι νωρίς το πρωί με το που ξυπνήσουμε ή το βράδυ πριν κοιμηθουμε που ακόμα οι πύλες του υποσυνείδητου είναι ανοιχτές και μπορούμε να καταλάβουμε περισσότερα πράγματα για εμάς

 

Ποια τα επιτεύγματά σου; Πες μου τρία για τα οποία είσαι πολύ περήφανη.

Ωραιά ερώτηση! Συνήθως την κάνω εγώ στους συνεργάτες μου γιατί σπάνια αναγνωρίζουμε τα επιτεύγματά μας. Είμαστε καλοί στο να πούμε "τι δεν έκανα καλά" αλλά δυσκολευόμαστε στο να αναγνωρίσουμε αυτά που πετύχαμε.

Ένα μεγάλο επίτευγμα είναι η έκδοση του ημερολογίου Happy Choices, το οποίο εκδίδεται τα τελευταία τρία χρόνια και πρώτη φορά βγήκε στα βιβλιοπωλεία! Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Όταν αποφάσισα να εκδώσω το ημερολόγιο, το πήρα απόφαση το καλοκαίρι του 2019 για να εκδοθεί πρώτη φορά το 2020, χτύπησα πόρτες εκδοτικών οίκων, οι οποίοι όμως μου είπαν ότι ναι μεν ήταν εξαιρετική η ιδέα μου αλλά ότι ήταν πολύ αργά και θα πηγαίναμε για το 2021. Ο δικός μου στόχος ήταν όμως να εκδοθεί το 2020 γιατί πίστευα ότι ήταν μια πολύ σημαντική χρόνια (όπως και ήταν!) και η επιμονή μου με οδήγησε στην Κύπρο όπου και δέχτηκαν να το εκδώσουν για το 2020! Το νόημα πίσω από το ημερολόγιο είναι όλα όσα κάνω στην καθημερινότητα για να βοηθήσω τον εαυτό μου, όπως την ευγνωμοσύνη μου, τους στόχους μου, τις θετικές μου δηλώσεις, τις happy choices της ημέρας,  και να τα συγκεντρώσω σε ένα ημερολόγιο για να βοηθηθεί περισσότερος κόσμος.  

Το δεύτερο για το οποίο είμαι πολύ περήφανη είναι το εξής: το Φεβρουάριο του 2020 έχασα την μητέρα μου από καρκίνο και τότε χρειάστηκε να πάρω μια απόφαση. Έπεφτα σε κατάθλιψη και βρισκόμουν αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο φόβο της ζωής μου που είναι να χάσω τους γονείς μου. Όμως αποφάσισα μετά από τις 40 μέρες να ξεκινήσω τα live στο Instagram, γιατί είχε ξεκινήσει η καραντίνα λόγω της νόσου του Covid-19, και εισέπραξα από τον κόσμο γύρω μου ότι είχε ανάγκη να ακούσει και να μιλήσει για αυτό το πρωτόγνωρο πράγμα που συνέβαινε στον πλανήτη. Ξεκίνησα λοιπόν το "My quarantine live series" τα οποία είχαν τεράστια επιτυχία και από εκεί με γνώρισε ο περισσότερος κόσμος. Στη συνέχεια μετονομάστηκαν τα live σε Life breaks, κι ανεβαίνουν στο Instagram και στο Youtube με συνεντεύξεις από συναδέλφους που έχουν μια επιρροή κι αξίζει να ακουστεί η φωνή τους, τα οποία συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, σχεδόν δυο χρόνια.

Το τρίτο επίτευγμα είναι πρόσφατο αλλά είμαι εξαιρετικά περήφανη: είναι ο αγώνας δρόμου 5χλμ που έτρεξα στις 14/11/2021 στην διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμένα γιατί μέσα από την διαδικασία έσπασα τις περισσότερες περιοριστικές πεποιθήσεις που είχα για το τρέξιμο. Για να μπω λοιπόν στην δράση και να το κάνω δεσμεύθηκα και παρακίνησα και μια ομάδα ανθρώπων για να τρέξουμε σαν ομάδα. Έτσι δεν θα είχα καμία δικαιολογία να μην το κάνω.

Πως επιβραβεύεις τον εαυτό σου;

Μου αρέσει οι επιβραβεύσεις μου να με πηγαίνουν ακόμα πιο κοντά στον στόχο μου. Οι περισσότερες επιβραβεύσεις που κάνουν συνήθως οι άνθρωποι, τους απομακρύνουν από τον πραγματικό τους στόχο. Δηλαδή, κάποιος που θέλει να απελευθερώσει βάρος, όταν για παράδειγμα απελευθερώσει τα πρώτα 5 κιλά, θα πει: "ωραία πάμε να βγούμε να φάμε!" Αντιθέτως λοιπόν, όταν εγώ καταφέρω κάτι, θέλω να έρθω ακόμα πιο κοντά στον στόχο μου κάνοντας ακόμα περισσότερα πράγματα από αυτά που δούλεψα, και να φέρω στην καθημερινότητά μου περισσότερα από αυτά που με εμπνέουν και μου δημιουργούν χαρά. 

 

Δώσε μου ένα παράδειγμα..

Θα μπορούσε να είναι ένας καφές, μια όμορφη συζήτηση με έναν φίλο, αυτό που κάνουμε εμείς εδώ, έναν περίπατο στη φύση μόνη μου, να ακούσω την αγαπημένη μου μουσική ή να διαβάσω ένα βιβλίο. Επίσης μπορεί να μου αγοράσω κάτι, αλλά σπάνια, γιατί δεν μου αρέσουν καθόλου τα ψώνια (γέλια).

Πως βιώνεις μια προκλητική μέρα, μια προκλητική κατάσταση;

Αρχικά παρατηρώ και λέω: σήμερα τα πράγματα έχουν μιαν άλλη τροπή, και είναι οκ! Γιατί όσο πιο πολύ σκέφτομαι και στέκομαι στο ότι εγώ αλλιώς τα είχα προγραμματίσει, αρχίζω να καταναλώνω και να χάνω ενέργεια. Θα δω λοιπόν με αυτή την κατάσταση που έχω σήμερα τι μπορώ να κάνω. Υπάρχουν και αυτές οι μέρες. Θα διατηρήσω λοιπόν την ψυχραιμία μου, σπάνια έχω μεγάλη ένταση. Συμβαίνει όμως και αυτό και το τονίζω, γιατί πολλοί άνθρωποι που με παρακολουθούν με ρωτούν αν είμαι όντως κάθε μέρα "happy". Όχι δεν είμαι κάθε μέρα "happy" κι όπως κάθε άνθρωπος βιώνω κι αντιμετωπίζω συναισθήματα θυμού και θλίψης. Αυτό που όμως κάνω, είναι να με επαναφέρω με συνειδητότητα, κι εκείνη τη στιγμή να με ρωτήσω: αυτό που με ενοχλεί τώρα τί είναι; είναι ο άνθρωπος απέναντι μου; είναι που δεν θα τηρήσω το πρόγραμμά μου, είναι επειδή θα φανώ με αυτή την αλλαγή ασυνεπής σε κάποιον άλλον; Μόλις λοιπόν δω τί είναι αυτό που μου δημιουργεί ένταση, μπορώ να πάρω τη σωστή απόφαση για το πώς θα διαχειριστώ αυτή την ημέρα.

Πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν οι περιοριστικές πεποιθήσεις στη ζωή μας; Μπορούμε σε οποιαδήποτε ηλικία να τις αλλάξουμε με προσωπική ανάπτυξη ή εκεί χρειάζεται να απευθυνθούμε σε άλλον ειδικό όπως για παράδειγμα ψυχολόγο, ψυχίατρο κλπ; 

Τώρα είναι σαν να ανοίξαμε τους ασκούς του Αιόλου! (γέλια) Οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι ένας από τους πιο βασικούς πυλώνες και αποτελεί μέρος της αυτογνωσίας. Όλοι άνθρωποι έχουμε περιοριστικές πεποιθήσεις, κανείς δεν θα γλιτώσει από αυτές. Δεν χρειάζεται να τις αλλάξουμε όλες, χρειάζεται όμως να δούμε στην καθημερινότητά μας, ποιες είναι αυτές που πραγματικά μας περιορίζουν, μας εγκλωβίζουν και μας εμποδίζουν να πάμε παραπέρα. Αυτές λοιπόν θα τις καταγράψουμε και θα δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να τις αλλαξουμε. Αυτό γίνεται με εργασία, δέσμευση, επιμονή και με αγάπη και καλοσύνη προς τον εαυτό μας. Οι πεποιθήσεις μας είναι μοτίβα που επαναλαμβάνονται όλα μας τα χρόνια γιατί έτσι μας έμαθαν να λειτουργούμε. Ένα βασικό σημείο μέσα από την προσωπική ανάπτυξη είναι να ξε-μάθουμε όσα έχουμε μάθει και να δούμε τι μας εξυπηρετεί ώστε να το κρατήσουμε, να το εξελίξουμε και να το ενισχύσουμε. 

Αν υπάρχει κάποιο τραύμα, δεν θα μπορέσω να βοηθήσω τον συγκεκριμένο άνθρωπο και θα του προτείνω έναν άλλον επαγγελματία. Είναι πολύ λεπτές αυτές οι γραμμές κι ένας life coach δεν εχει τη γνώση να βοηθήσει σε αυτή την περίπτωση. Μπορεί να ενισχύσει αυτό τον άνθρωπο αλλά δεν μπορεί να κάνει διάγνωση. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει σημασία είναι όταν έχουμε έναν άνθρωπο απέναντί μας να τον βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, άσχετα αν θα συνεργαστούμε ή όχι μαζί του.

Η ευτυχία είναι 100% προσωπική υπόθεση-απόφαση; Ποια η γνώμη σου;

Πιστεύω ότι η ευτυχία είναι ένα γλυκό που το δημιουργούμε εμείς με τα χεράκια μας, βάζουμε όλα τα υλικά, κι όλοι οι υπόλοιποι είναι αυτοί που βάζουν τη γαρνιτούρα ώστε να είναι πιο θελκτική, πιο γλυκιά, πιο όμορφη. Όμως τα βασικά υλικά για να δημιουργήσουμε την τούρτα, τα έχουμε μόνο εμείς!

 

Ποια είναι τα εργαλεία που σε βοηθούν καθημερινά ώστε να έχεις μια Happy life;

Όπως είναι το brand μου το Happy Choices, η ουσία του Happy είναι συνειδητές αποφάσεις και να γνωρίζω ότι κάθε μέρα εγώ είμαι η πρωταγωνίστρια, αυτή δηλαδή που θα αποφασίζω τι θα κάνω ή όχι για τη ζωή μου. Σχετικά με τη δική μου απόφαση, κάνω εργασία με τον εαυτό μου και μια ομάδα ανθρώπων στην ακαδημία του Αντώνη Καλογήρου, στο Αποφασίζω, κι από κει και πέρα στην καθημερινότητα έχω: ενδυναμωτικές δηλώσεις που κάνω συστηματικά, κάνω journaling, κάποιες φορές κάνω διαλογισμό και παίρνω τις ανάσες μου, κάποιες φορές μπαίνω σε "Κορυφαία Κατάσταση" άνευ λόγου και αιτίας γιατί με κάνει και νιώθω υπέροχα, αθλούμαι 4 φορές τη βδομάδα, κάνω γυμναστική κλπ. Δηλαδή τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα ασχολούμαι με εμένα, κι αν κάποιος πει ότι δεν έχει να διαθέσει μια ώρα στον εαυτό του, χρειάζεται να σκεφτεί τις προτεραιότητές του και πόσο επιθυμεί πραγματικά να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του και να φέρει αλλαγές.

Όταν ξυπνάς το πρωί, νιώθεις ότι καταβάλλεις προσπάθεια για να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου, ή έρχεται φυσικά η επιθυμία;

Θέλω να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να είμαι σε μια διαδικασία που θα βιώνω τη χαρά ώστε με αυτή την ανεβασμένη ενέργεια μπορώ να βοηθάω και άλλους ανθρώπους. Φυσικά υπάρχουν στιγμές που θα πω: "Ωχ τώρα είναι κι αυτό να κάνω", εκεί όμως μετράει το πόσο αυτοπειθαρχία έχει ο καθένας από εμάς, η οποία κι αυτή χτίζεται. Το πιο σημαντικό όμως μέσα στην ημέρα μας είναι να μας ακούμε: τι πραγματικά θέλουμε, γιατί θα υπάρξουν και φορές που το σώμα μας δεν θα ακολουθήσει, κι αυτό είναι οκ! Χρειάζεται να δώσουμε χρόνο σε κάθε νέα μέθοδο που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε. Στην αρχή θα γίνει μηχανικά γιατί μας είπαν ότι θα μας κάνει καλό και χρειάζεται να εμπιστευτούμε τις γνώσεις τους. Σιγά σιγά όμως αυτό θα γίνει τρόπο ζωής και θα ωφεληθούμε από τα αποτελέσματα.

Μίλησέ μου για το ημερολόγιο, πώς είναι δομημένο, πως εμπνεύστηκες, ποιο feedback λαμβάνεις;

Το ημερολόγιο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τον άνθρωπο που είναι στη διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης ή που θέλει να βελτιώσει τη ζωή του, να αποκτήσει συνειδητότητα. Σε αυτές οι 365 μέρες μπορεί να σημειώσει τις θετικές του δηλώσεις, την ευγνωμοσύνη του, το πρόγραμμά του, αλλά και να διαπιστώσει πόσο συνεπής υπήρξε με τους στόχους του.  Στο τέλος της ημέρας επιλέγουμε να κλείνουμε με happy choices της ημέρας ή τα λεγόμενα θαύματα. Δηλαδή, μέσα στην ημέρα μου χάρηκα που συνάντησα τη φίλη μου για καφέ, χάρηκα που πήρα τηλέφωνο τους γονείς μου, που πήγα κι έκανα τη γυμναστική μου. Στο τέλος της ημέρας επικεντρώνομαι στα θετικά.

 

Έχει σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους που θέλουν να βάλουν στόχους, με ένα πλάνο στοχοθεσίας απλό, για όσους δεν έχουν έναν coach δίπλα τους. Επίσης στην αρχή του μήνα έχει μια ενότητα που πραγματεύεται ένα συγκεκριμένο θέμα που είναι κυρίως για να τους δώσει έμπνευση για να αρχίσουν να σκέφτονται & να παρατηρούν την καθημερινότητά τους. Στο τέλος του μήνα γίνεται μια αξιολόγηση για να δούμε πώς πραγματικά ήταν ο μήνας μας και τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τον επόμενο, χωρίς μαστίγωμα για όσα δεν έγιναν βάσει προγράμματος.

Όλη η δομή είναι δημιουργημένη από εμένα κι έχω συνεργαστεί με τις εκδόσεις Μύρτος, φέτος πρώτη χρονιά, και δηλώνω πολύ ευγνώμων γι αυτή τη συνεργασία με την Μαρία και την Ειρήνη που είναι οι εκδότριες και το απογείωσαν με το καλλιτεχνικό κομμάτι, τη σχεδίαση και τις προτάσεις τους για να γίνει ακόμα καλύτερο.

Έχεις επόμενα project στα σκαριά;

Μαζί με τον Δημήτρη Τσέλιο, έχουμε δημιουργήσει το Relationship Academy, μια ακαδημία για σχέσεις για όσους θέλουν να εξελίξουν τον τομέα των συντροφικών σχέσεων. Τη νέα χρονιά θα συνεχιστεί κανονικά το Explore Yourself που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, έναν πρόγραμμα αυτογνωσίας και αναγνώρισης ταυτότητας. Ένα νέο 6μηνο πρόγραμμα αποκλειστικά για γυναίκες για ενίσχυση της γυναικείας ενδυνάμωσης και τη υλοποίηση στόχων, που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί. 

Νέες συνεργασίες, retreats, workshops και ομιλίες είναι στα σκαριά.

Ετοιμάζω κι ένα βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, έχει σκοπό να βοηθήσει τους ανθρώπους να δουν τη ζωή από μια άλλη οπτική, κι έχει και συγκεκριμένο στόχο να ενισχίσει ανθρώπους οι οποίοι νοσούν και τις οικογένειές τους. Η μορφή του θα είναι σαν ένας έξυπνος οδηγός προσωπικής ανάπτυξης με διάφορα εργαλεία, και θα μπορεί ο αναγνώστης να ανατρέχει σε κάθε ενότητα όποτε χρειάζεται για να βρει αυτό που έχει ανάγκη για να ενδυναμωθεί και να μπει στη δράση.

Ένας ακόμα εξαιρετικός τρόπος για να βιώσουμε την αγάπη και την προσφορά σημαντικές αξίες για πολλούς από εμάς είναι η ενασχόληση με τον εθελοντισμό. Το διδάχτηκα από πολύ μικρή ηλικία, από την οικογένειά μου. Έχω κάνει διάφορες δράσεις, είτε μόνη μου είτε στοχευμένες, είτε με άλλους, και τα τελευταία τρία χρόνια είμαι με τους Hopeaholics όπου κάνουμε στοχευμένες δράσεις, πάρα πολύ αποτελεσματικές, μαζί με υπέροχους ανθρώπους, που μοιράζουν αγάπη στο σύνολο. Γίνονται συναντήσεις κατά διαστήματα, βλέπουμε τί ανάγκες υπάρχουν και σε ποιό τομέα, και αποφασίζουμε όλοι μαζί για την κατάλληλη δράση. Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει και καλούμε τον κόσμο να μας ακολουθήσει! Μια άλλη εξαιρετική ομάδα που θα σας παρακινούσα να γίνετε μέλη είναι οι Πέμπτες Πλούτου, όπου με εμπνευστή τον Ντίνο Κεχαγιά, κάθε Πέμπτη κάνουμε μικρές πράξεις αγάπης στους γύρω μας.

Γιατί πολλοί άνθρωποι μένουν στάσιμοι όλοι τους τη ζωή; Τι είναι αυτό που δεν κάνουν σωστά;

Σταματούν να ονειρεύονται. Αυτό οφείλεται γιατί ακολουθούν το κοινωνικό κατεστημένο και που μέσα από αυτό πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να προσδιορίζονται, εμπιστεύονται την κρίση των άλλων για το αν μπορούν ή δεν μπορούν να κάνουν πράγματα,. Ο άνθρωπος σταματάει να ονειρεύεται, σταματά να προσπαθεί, σταματάει να μπαίνει στη δράση, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν πρόωρα εσωτερικά μέχρι να οδηγηθούν στον σωματικό θάνατο.

Τι προτείνεις στους δραστήριους ανθρώπους που θέλουν να είναι συνεπείς σε όλους τους τομείς της ζωής τους με αποτέλεσμα να βάζουν τον εαυτό του στο τελευταίο σκαλί; Ζούμε και σε μια εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα προβάλλουν όλες αυτές τις ρουτίνες που συμπεριλαμβάνουν: πνευματική άσκηση, σωματική άσκηση, ανάγνωση βιβλίου, παρακολούθηση σεμιναρίου, podcast κλπ. με αποτέλεσμα να νιώθουμε ότι αν δεν τα κάνουμε όλα αυτά δεν θα έχουμε μια ευτυχισμένη ζωή. Ποια η άποψή σου;

Θα πρότεινα στους δραστήριους ανθρώπους, στη λίστα των προτεραιοτήτων τους, να βάλουν πρώτα τον εαυτό τους! Το καλύτερο και πιο σημαντικό project που έχουμε είναι ο ίδιος μας ο εαυτός και όσο επικεντρώνομαι στον εαυτό μου και τον κάνω χαρούμενο, τον ακούω τον αγαπάω, τον αποδέχομαι, τόσο θα θέλω να ασχοληθώ με αυτό το project, το οποίο όσο το φροντίζω τόσο θα αποδίδει, και στη συνέχεια θα μπουν και οι κατάλληλες προτεραιότητες για όλα τα υπόλοιπα.

 

Επίσης υπάρχει μια μαγική λέξη, που δεν μας έμαθαν από μικρά γιατί μας εκπαιδευσαν να είμαστε "καλά παιδιά", η οποία είναι το "όχι". Χρειάζεται λοιπόν να λέμε όχι σε όσα μας απομακρύνουν από τον εαυτό μας και ρουφάνε την θετική μας ενέργεια, όπως να πούμε και όχι σε αυτά που μας ευχαριστούν αλλά δεν γίνεται να τα κάνουμε όλα! Μήπως χρειάζεται να κάνω μια αξιολόγηση και να βάλω προτεραιότητες και σε αυτά. Το multitasking είναι ένας μύθος, όπως είχα πει και σε ένα live μου πρόσφατα. Όταν κάνεις δουλειά με τον εαυτό σου μαθαίνεις να μην κρατάς τα πάντα και να επιλέγεις. Στο τέλος της ημέρας η ουσία είναι να νιώθουμε καλά με τον εαυτο μας κι όχι να πέφτουμε κατάκοποι γιατί τα κάναμε όλα!

Ποια είναι τα συναισθήματά σου μετά από κάθε συνεδρία; Επηρεάζεσαι από αυτά που συζητάς με τους συνεργάτες σου; Κουβαλάς μέσα σου ότι τους απασχολεί; Πως το διαχειρίζεσαι;

Σίγουρα επηρεάζομαι, αλλά έχω τον τρόπο μετά από κάθε συνεδρία να επιστρέφω στο τώρα μου, να χαλαρώνω, να ηρεμώ και να μην το κρατάω μέσα μου. Μιλάμε για μια διαδραστική σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων άρα ο ένας με τον άλλον έχουμε μια αλληλεπίδραση κι αν ακούσω κάτι στενάχωρο θα με αγγίξει. Απλά έχω αποκτήσει πλέον τους μηχανισμούς που χρειάζονται για να επανέρχομαι ομαλά στην καθημερινότητά μου. 

Σίγουρα θα εμπνέεσαι κι από κάθε συνεδρία...

Σαφώς! Πολλά πράγματα με εμπνέουν από τους ανθρώπους αυτούς, σίγουρα μαθαίνω και γίνομαι κάθε φορά καλύτερη γιατί δεν υπάρχει ταύτιση της μιας συνεδρίας με την άλλη και είμαι πραγματικά ευγνώμων για όλους αυτούς που με εμπιστεύονται και πορευόμαστε μαζί.

Ποιες ικανότητες αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της προσωπικής εργασίας;

Ο άνθρωπος που μπαίνει στην διαδικασία της προσωπικής ανάπτυξης αποκτά νέα προοπτική και θεωρώ ότι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια που ενισχύεται είναι η διεύρυνση του οπτικού του πεδίου, αποκτά περισσότερες επιλογές, δεν στέκεται τόσο στις κλειστές πόρτες αλλά ρίχνει και μια ματιά στα ανοιχτά παράθυρα, ξεφεύγει από το "αποκλείεται", "δεν υπάρχει περίπτωση" κι από τον εγκλωβισμό γενικότερα, παίρνει χαρά από μικρά και καθημερινά πράγματα, επικοινωνεί καλύτερα γιατί επικοινωνεί καλύτερα με τον εαυτό του κι έτσι αναπτύσσει ικανότητες όπως η κατανόηση, ενσυναίσθηση, συμπόνια, επικοινωνία κλπ.

Από ποια ηλικία είναι καλό να ξεκινήσει κάποιος την προσωπική ανάπτυξη;

Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά διότι γνωρίζουμε ότι είτε οι περιοριστικές πεποιθήσεις είτε οι ενδυναμωτικές, δημιουργούνται από 0 μέχρι 7 χρονών. Η προσωπική ανάπτυξη χρειάζεται να είναι στα σχολεία με οποιαδήποτε μορφή.  Γίνεται ένα εξαιρετικό έργο από την Mentoria, ένα όραμα του Δημήτρη Τσέλιου που θέλω πολύ να το αναφέρω γιατί γίνονται ζυμώσεις για να μπει η προσωπική ανάπτυξη στα σχολεία, όπως κι ο Στέφανος Ξενάκης με το "Ναι μπορώ", και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σ’ ένα μεταβατικό στάδιο, όπου μέσα στην επόμενη δεκαετία θα δούμε σημαντικές αλλαγές στο κομμάτι της εκπαίδευσης.

 

Αν είχες μια μαγική ικανότητα για να βοηθήσεις τους ανθρώπους, ποια θα ήταν και γιατί;

Εξαιρετική ερώτηση! Όταν οι άνθρωποι παραμένουν στάσιμοι γιατί πιστεύουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν ή ότι δεν έχουν ικανότητες, θα ήθελα να έχω ένα μαγικό καθρέφτη και κάθε φορά που θα κοιταζόντουσαν θα μπορούσαν να δουν αυτή την εξελιγμένη, την ευτυχισμένη, την πετυχημένη εκδοχή του εαυτού τους!

Ποιο είναι το μήνυμά σου στους αναγνώστες του deBòp;

Θα ήθελα να βλέπουν τους εαυτούς τους ως πρωταγωνιστές. Μπορούν να καταφέρουν τα πάντα αν το αποφασίσουν, το Happy Choices είναι τρόπος ζωής και τους εύχομαι να βρουν τον δικό τους.

 

Η Χριστίνα είναι ένα δυναμικό και εργατικό κορίτσι. Σκοπός της είναι να βοηθήσει τους γύρω της όσο περισσότερο μπορεί με τις γνώσεις που έχει αποκομίσει τόσα χρόνια χάρη στην αγάπη που τρέφει για τον άνθρωπο και στη θέλησή της να εξελιχθεί. Η συζήτηση μαζί της ήταν απολαυστική, διαφωτιστική και χαίρομαι ιδιαίτερα όταν γνωρίζω ανθρώπους που εργάζονται για το συνολικό καλό. Αυτές οι μοναδικές συναντήσεις αναπτερώνουν την ελπίδα μου για ένα καλύτερο αύριο και έφυγα από την σημερινή, με μια πνοή δροσιάς κι αισιοδοξίας! Σ'ευχαριστώ Χριστίνα για το ζήλο σου, την αφοσίωση σου στην κοινωνία μας και φυσικά για το υπέροχο ημερολόγιο 2022 που σας προτρέπω να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία για να έχετε μια υπέροχη χρονιά 2022 με 365 χαρούμενες επιλογές!

«Το να γνωρίζεις τους άλλους δείχνει ευφυΐα. Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου αποτελεί πραγματική σοφία». ~Λάο Τσε~

Κείμενο-Φωτογραφίες: Μαρία Μιχαλινού

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.