Λέσχη Ανάγνωσης Παιδικών Βιβλίων στις εκδόσεις Κέδρος: η εμπειρία μας!

Λέσχη Ανάγνωσης Παιδικών Βιβλίων στις εκδόσεις Κέδρος: η εμπειρία μας!

Ας πάρουμε από την αρχή τα κρατούμενα: 1) η μεγάλη μας αγάπη για τα παιδικά βιβλία, 2) η λατρεία για τις απανταχού λέσχες ανάγνωσης, 3) η ίδια η αναγνωστική διαδικασία που ξεκίνησε από τα πρώτα μας χρόνια και παραμένει σταθερή. Ας προσθέσουμε ακόμη δύο κρατούμενα τώρα: 1) η τεράστια συμπάθειά μας για τα βιβλία των εκδόσεων Κέδρος και 2) το μικρό και ζεστό πατάρι στο κεντρικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της οδού Γ. Γενναδίου 3.

Τώρα που ανέφερα όλα τα παραπάνω, μπορώ να σου μιλήσω για μία συνήθεια που τα περιλαμβάνει όλα, η Λέσχη Ανάγνωσης Παιδικού βιβλίου! Περισσότερα για τις Λέσχες Ανάγνωσης των εκδόσεων Κέδρος μπορείς να διαβάσεις εδώ, μιας και εγώ θα σου μιλήσω για την δική μου εμπερία από τις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα.

Υπεύθυνη της Λέσχης είναι η Γεωργία Μουντζούρη την οποία σου είχαμε συστήσει εδώ! Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 2 συναντήσεις και σε καθεμία από αυτές ήταν καλεσμένη μία συγγραφέας. Η Λέσχη είναι κατά μία έννοια εστιασμένη σε εκπαιδευτικούς προσχολικής και πρωτοσχολικής εκπαίδευσης αλλά και εγώ -που δεν βρίσκομαι καθημερινά στις σχολικές τάξεις- απολαμβάνω εξίσου τις συναντήσεις! 

 

Οι συναντήσεις ξεκινούν κάπως έτσι: κάποιοι από τους συμμετέχοντες «αλωνίζουν» για λίγη ώρα στο ισόγειο του βιβλιοπωλείου ξεφυλλίζοντας και κατεβάζοντας το ένα βιβλίο μετά το άλλο ενώ, παράλληλα με το κάθε κατέβασμα, ακούγεται η φράση «Α, και αυτό το θέλω!» από κάποιο διάδρομο. Η φωνή της Γεωργίας Μουντζούρη καλωσορίζει τον καθένα ξεχωριστά και οι συζητήσεις ξεκινούν. Σειρά έχει η στριφογυριστή σκάλα που μας βγάζει στο φιλόξενο πατάρι, το οποίο λειτουργεί και ως αρχείο των εκδόσεων. Ένα μεγάλο τραπέζι στο κέντρο που αρχίζει να γεμίζει με χαρτιά για σημειώσεις, στυλό και βιβλία και η μυρωδιά του καφέ, που μόλις ετοιμάστηκε για εμάς!

Οι ποιητικές συλλογές του Ναζίμ Χικμέτ και του Βάρναλη, οι ήρωες των αστυνομικών μυθιστορημάτων και ο Δον Κιχώτης μας κλείνουν το μάτι όσο εμείς απολαμβάνουμε συζητήσεις, σκέψεις, απορίες. Είναι ωραία να βρίσκεσαι ανάμεσα σε ράφια γεμάτα βιβλία και είναι ακόμη ομορφότερο όταν βρίσκεσαι σε ένα τραπέζι γεμάτο ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο και τα παιδιά.

 

Στις δύο συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα γνωρίσαμε δύο σημαντικές γυναίκες συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας, τη Ζωή Βαλάση και τη Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη. Ρωτήσαμε για το πώς αντλούν την έμπνευσή του, πώς δημιουργούν τους ήρωές τους, τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν στους νεαρούς αναγνώστες, εικόνες και εμπειρίες από τις δικές τους αναγνώσεις στα σχολεία, όλα αυτά, δηλαδή, που θα ήθελες να μάθεις από ένα συγγραφέα. Οι συμμετέχοντες ανταλλάσουν παλιές και νέες εμπειρίες που έχουν αποκτήσει στις δικές τους τάξεις αλλά και σκέψεις για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε μια σχολική αίθουσα το εκάστοτε ανάγνωσμα.

Η δίωρη συνάντηση φτάνει στο τέλος, η καλεσμένη συγγραφέας υπογράφει τα βιβλία ως υπενθύμιση του χρόνου που μοιραστήκαμε και το ραντεβού ανανεώνεται για την πρώτη Τετάρτη του επόμενου μήνα. 

Ναι, ξέρω τι σκέφτεσαι! Ότι μία συνάντηση το μήνα είναι πολύ λίγη και συμφωνώ. Ωστόσο η έμπνευση και η διάθεση παραμένουν αμείωτες σε αυτό το διάστημα και είναι πάντοτε ωραίο να γνωρίζεις ότι η παρέα αυτή θα σε περιμένει στον ίδιο χώρο, την ίδια ώρα, με τα ίδια χαμόγελα σε -περίπου- 30 μέρες από τώρα!

Μείνε συντονισμένος και σιγουρέψου ότι την επόμενη φορά θα συμμετέχεις και εσύ σε μία Λέσχη ανάγνωσης. Το «επιβάλλει» άλλωστε η βιβλιοφιλική κοινότητα!

 

φωτογραφίες: από την σελίδα των εκδόσεων Κέδρος

 

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.