«Ο Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα» του Benji Davies

«Ο Νόι και η φάλαινα τον χειμώνα» του Benji Davies

Δεν θα έχει περάσει ούτε εβδομάδα από τότε που δύο κορίτσια, η μία λίγα χρόνια μετά τα 30 και η δεύτερη λίγα χρόνια πριν, συζητούσαν για τα βιβλία του Benji Davies σε ένα καφέ. Τυχαία αναγνωρίζω πως αυτά τα δύο κορίτσια ήμουν εγώ και η προσφάτως αποκτηθείσα υπέροχη φίλη μου οπότε και ξέρω ακριβώς τι λέγανε!

Συζητούσαν για τον Νόι και τη φάλαινα (περισσότερα εδώ), το βιβλίο που αγάπησαν όλοι όσοι το διάβασαν, χωρίς κανέναν ηλικιακό περιορισμό. Είναι το βιβλίο που αγόρασα τις περισσότερες φορές για δώρο σε φίλους εικονογράφους, σε παιδιά, που το πρότεινα σε Λέσχες Ανάγνωσης και γονείς. Γιατί ο Benji Davies είναι συγκλονιστικά φοβερός και, πιθανότατα, το γνωρίζεις ήδη.

Ο Νόι επιστρέφει με την δεύτερη περιπέτειά του από την οποία δεν λείπει το αγαπημένο του φαλαινάκι. Η αγάπη για τους ήρωες που ένιωσε ο αναγνώστης διαβάζοντας την πρώτη περιπέτεια του Νόι, τώρα μεγενθύνεται. Με ένα τρόπο που ακόμη δεν μπορώ να αντιληφθώ, ο συγγραφέας δίνει στους ήρωες μια άκρως ανθρώπινη διάσταση, τους γεμίζει συναισθήματα που ξεχειλίζουν σε κάθε γύρισμα της σελίδας. Τροφοδοτεί την ιστορία με ένα γλυκό, αισιόδοξο και μελαγχολικό, ταυτόχρονα, συναίσθημα και καταφέρνει να κάνει τον Νόι να μπει πρώτος στην λίστα με τους απόλυτα μοναδικούς ήρωες παιδικών βιβλίων. 

Τα βιβλία του Benji Davies ανήκουν στην μικρή αυτή λίστα που θα αδικηθούν ό,τι κι αν γράψεις, πρέπει απλά να το κρατήσεις στα χέρια σου και να το διαβάσεις. Και αυτή η λίστα δεν γνωρίζει όρια παιδικής και ενήλικης λογοτεχνίας, καλύπτει ισάξια και τις δύο απαιτητικές ομάδες. 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και μπορείς να το βρεις εδώ.

 

 

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.