«Ο Νόϊ και η φάλαινα», από τις εκδόσεις Ίκαρος

«Ο Νόϊ και η φάλαινα», από τις εκδόσεις Ίκαρος

Ας ξεκινήσω με το πόσο λατρεύω το Benji Davies (και το χρωστάω στις εξαιρετικές εκδόσεις Ίκαρος αυτό!), πόσο αγαπώ τις φάλαινες (στην παιδική ερώτηση ποιό είναι το αγαπημένο σου ζώο, απαντούσα πάντα «φάλαινα»), πόσο λατρεύω το χαρτί αυτών των εκδόσεων και πόσο με συγκινεί αυτή η -ας την ονομάσω- τρυφερή γενναιωδορία του συγκεκριμένου συγγραφέα.

Η συνέχεια αφορά φυσικά το τελευταίο βιβλίο του Benji Davies που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος, με τίτλο «Ο Νόϊ και η φάλαινα». Η διαδικασία έχει ως εξής: καταβροχθίζω πάντα λαίμαργα τις ιστορίες του Davies, μετά επιστρέφω για να παρατηρήσω την εικονογράφηση και ακόμη μία, για να διαβάσω ξανά το κείμενο και να αφουγκραστώ τα συναισθήματα με τα οποία «εξοπλίζει» ο συγγραφέας τα βιβλία του.

«Ο Νόϊ και η φάλαινα» είναι μια ιστορία που μιλάει για την ζωή ενός μοναχικού αγοριού που ζει με τον πατέρα του. Μια μέρα γνωρίζει τον πιο συναρπαστικό φίλο, μία μικρή φάλαινα. Και αυτό το γεγονός δεν αλλάζει μόνο τη ζωή του μικρού αγοριού αλλά την ίδια την σχέση με τον πατέρα του.

Είναι αξιοσημείωτο το πως καταφέρνει ο Benji Davies να περιγράψει μονάχα μερικά στιγμιότυπα της ζωής των μικρών και μεγάλων ηρώων του και παρόλα αυτά, να σε κάνει να τους λατρέψεις και να νιώσεις πως γνωρίζεις ένα τεράστιο κομμάτι της φανταστικής τους ιστορίας. Οι ήρωές του γίνονται αναπόσπαστα κομμάτια της πιο τρυφερής αφήγησης, που θαρρείς πως διαρκεί για όσο εσύ επιλέξεις. Όχι, οι ήρωές του δεν μένουν ποτέ στο ράφι της βιβλιοθήκης, είναι κάπου εκεί τριγύρω και με κάθε αφορμή ξεπηδούν από τις σελίδες.

Ακόμη ένα δείγμα του σπάνιου ταλέντου του Benji Davies, μια «φωτεινή» ιστορία με μία πραγματικά εκπληκτική εικονογράφηση. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος και μπορείς να το βρεις εδώ.

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.