Loving Vincent - η ταινία που ζωγραφίστηκε στο χέρι!

Loving Vincent - η ταινία που ζωγραφίστηκε στο χέρι!

«Μόνο μέσα από τους πίνακές μας μπορούμε να μιλάμε.»

Έγραψε ο Βίνσεντ Βαν Γκόγκ σε μια επιστολή, μια εβδομάδα πριν από το θάνατό του. Για ελάχιστους καλλιτέχνες έχουν δημιουργηθεί τόσοι θρύλοι, όσοι για τον Βαν Γκογκ. Τον έχουν αποκαλέσει μάρτυρα, λάγνο σάτυρο, τρελό, ιδιοφυία και ρέμπελο. Ο αληθινός Βίνσεντ όμως, πράγματι αποκαλύπτεται μέσα από τα έργα του και τις επιστολές του.

Σε αυτό το πλαίσιο, και με πολλή δουλειά και φαντασία, δημιουργήθηκε το "Loving Vincent" - «Ο αγαπημένος σου Βίνσεντ». Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που έγινε όλη με ζωγραφική στο χέρι, όπου οι πίνακες του φλαμανδού ζωγράφου ζωντανεύουν και διηγούνται την ξεχωριστή ιστορία του. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι της Ντορότα Κομπιέλα και του Χιου Γουέλτσμαν και η παραγωγή των εταιριών BreakThru Films της Πολωνίας και Trademark Films της Βρετανίας.

Μια εντυπωσιακή, φιλόδοξη δουλειά, αφού 65.000 φιλμικά καρέ-ελαιογραφίες ζωγραφίστηκαν από 125 επαγγελματίες ζωγράφους, που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να έρθουν στα στούντιο της Πολωνίας και της Ελλάδας και να συμμετέχουν στην παραγωγή.

Η δημιουργική διαδικασία κράτησε δύο χρόνια. Ξεκίνησε με τα γυρίσματα της ζωντανής δράσης με ηθοποιούς οι οποίοι δούλεψαν είτε σε πλατό που κατασκευάστηκαν ειδικά για να μοιάζουν με πίνακες του Βαν Γκογκ, είτε σε green screen. Στη συνέχεια η ταινία ζωγραφίστηκε στο χέρι. Με οδηγό τα πλάνα από τα γυρίσματα, οι σχεδιαστές μετέτρεψαν τα καρέ σε κινούμενο σχέδιο ζωγραφίζοντας ξανά, ταιριάζοντας τις πινελιές, το χρώμα και το impasto σε όλα τα σημεία του καρέ που κινούνται συνδέοντάς το με το πρηγούμενο καρέ. «Η ομάδα των ζωγράφων ζωγράφισε υπομονετικά 65.000 καρέ ελαιογραφιών, κάνοντας ακόμα και δέκα μέρες για να ζωγραφίσει ένα δευτερόλεπτο της ταινίας, κινώντας κάθε πινελιά καρέ-καρέ» εξηγεί η σκηνοθέτις της ταινίας. Στη συνέχεια, κάθε καρέ καταγράφηκε σε ψηφιακή φωτογραφία υψηλής ανάλυσης. Η φωτογράφιση έγινε σε 3 στούντιο και σε 2 χώρες. Κάθε δευτερόλεπτο της ταινίας απαρτίζεται από 12 τέτοιες φωτογραφίες! Kι ενώ ένας πίνακας αφορά μια συγκεκριμένη, παγωμένη στιγμή στο χρόνο, η ταινία είναι ρευστή, μοιάζει να κινείται στο χωροχρόνο. Έτσι, τελικά οι θεατές θα απολαύσουν μια ιστορία καταγεγραμμένη σε 65.000 φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας πραγματικών ελαιογραφιών.


Στην ταινία παρουσιάζονται 94 πίνακες που είναι πολύ κοντά στα πρωτότυπα και άλλοι 31 που εμφανίζονται εν μέρει. Οι σχεδιαστές-ζωγράφοι σε κάποιες περιπτώσεις, έπρεπε να ξεφύγουν από τα κάδρα των πινάκων και να τα προσαρμόσουν στις σεναριακές ανάγκες διατηρώντας συγχρόνως την αίσθηση και την έμπνευση των αυθεντικών έργων. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τα διάσημα πορτρέτα του Βαν Γκόγκ. Οι καλλιτέχνες, πρώτα οραματίστηκαν τους ηθοποιούς μέσα στα πορτρέτα και μετά προσπάθησαν να συνδυάσουν τα χαρακτηριστικά τους ώστε τελικά να μοιάζουν με τα πρόσωπα που απεικονίζονται στα πρωτότυπα. Συνολικά, έγιναν 377 πίνακες στη διάρκεια του Σχεδιασμού-Ζωγραφικής.

Η ταινία έχει ήδη λάβει πολύ καλές κριτικές και σημαντικά βραβεία (Βραβείο Κοινού - Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου Ταινιών Animation του Ανσί, 2017, Καλύτερο Τρέιλερ Animation, Καλύτερα Γραφικά σε Τρέιλερ - Βραβεία Χρυσό Τρέιλερ, 2017, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation - Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου της Σανγκάης, 2017,Βραβείο Κοινού – Φεστιβάλ Κιν/φου Ostend, Βέλγιο, 2017).

* Το “Loving Vincent” θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 12 Οκτωβρίου. Δείτε κι εδώ για επιπλέον πληροφορίες.

* Στις 3 Νοεμβρίου 2017 εγκαινιάζεται η έκθεση “Van Gogh Revisited”, με τα έργα των καλλιτεχνών που εργάστηκαν στο αθηναϊκό studio παραγωγής του “Loving Vincent”. Διαβάστε εδώ.

* Ακόμη περισσότερα στοιχεία, θα βρείτε στο επίσημο site και στη σελίδα fb της ταινίας.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.