#MomAndTheCity Επιχείρηση Περιβαλλοντική συνείδηση// 15 απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας- Πείτε μαζί με το Proud Dodo ένα μεγάλο όχι στο πλαστικό

#MomAndTheCity Επιχείρηση Περιβαλλοντική συνείδηση// 15 απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας- Πείτε μαζί με το Proud Dodo ένα μεγάλο όχι στο πλαστικό

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως το πλαστικό έχει πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας όμως η ανθρωπότητα πλέον έχει φτάσει σε ένα στάδιο εθισμού στα πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης, με πολύ καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Σε όλο τον κόσμο ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια καταλήγουν σε κάδους απορριμάτων κάθε λεπτό ενώ κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 5 τρισσεκατομμύρια πλαστικές σακούλες μίας χρήσης. Δεν σας ακούγεται φοβερό; Κάθε φορά που διαβάζω μελέτες και άρθρα μου δημιουργείται μία κλειστοφοβική αίσθηση και η σκέψη πως με αυτούς τους ρυθμούς σύντομα όλοι μας θα "πνιγούμε" στο πλαστικό.

Το πλαστικό πια σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους έχει γίνει τόσο μεγάλη μάστιγα για τον πλανήτη μας που θα προστεθεί πλέον στις έρευνες ως γεωλογικός ανθρωπολογικός παράγοντας.  

Πάντα είχα άγχος για το μέλλον του πλανήτη, όμως, τώρα με το κορίτσι νιώθω πως είναι χρέος μου να της διδάξω πώς θα αλλάξει τις κακές συνήθειες που εμείς υιοθετήσαμε και που αυτές μας έχουν οδηγήσει ως εδώ.

Ένα "ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ" στο οποίο αν δεν αλλάξει η ανθρωπότητα τις πρακτικές της μέχρι το 2050 οι ωκεανοί, τα ποτάμια και οι θάλασσές μας θα περιέχουν περισσότερο πλαστικό απο ψάρια. Πραγματικά τραγικό!

Η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει. Ο πλανήτης δεν είναι δικός μας ανήκει σε όλους και ειδικά στα παιδιά.

Κάθε χρόνο 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικό καταλήγουν στους ωκεανούς. Με αυτό το πλαστικό τα ζώα των ωκεανών πνίγονται, παγιδεύονται, δηλητηριάζονται και πεθαίνουν και αν αυτό δεν είναι αρκετό ενδεικτικά σας δείχνω μία εικόνα απο τον ποταμό Chang Jiang (Yangtze River) που έχει συγκεντρώσει πια 1,469,481 τόνους πλαστικό.

 

Πλαστικό που για να διαλυθεί χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια.

Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς λοιπόν για να βοηθήσουμε την κατάσταση;

Υπάρχουν πραγματικά πολλά μικρά πραγματάκια που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Παρακάτω θα σας αναφέρω κάποια απο τα πιο απλά.

1. Ανακύκλωση. Πλαστικό, χαρτιά, ηλεκτρονικές συσκευές, κρεμάστρες ρούχων, αλουμίνιο, μπαταρίες, γυαλί, καπάκια, κομποστοποίηση. Στο σπίτι, στις διακοπές, στη δουλειά.

 

2. Λέμε όχι στα πλαστικά καλαμάκια και ναι στα βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα. Κάθε μέρα στον κόσμο χρησιμοποιούνται πάνω απο 500 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια. Ας σταματήσουμε την ασυδοσία δίνοντας το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας.

3. Χρησιμοποείστε γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων.

4. Αποφύγετε τα προιόντα με πλαστικά περιτυλίγματα.  

5. Κουβαλάτε μαζί σας την ανακυκλώσιμη σακούλα σας για τα ψώνια μα και παγούρι και μαχαιροπίρουνο για να αποφύγετε τα πλαστικά στα μαγαζιά. Διαβάστε τα πάντα για την δράση Refil Greece στο άρθρο μου https://www.debop.gr/deBlog/nea/refill-greece-min-agorazete-nero-ksanagemiste-to-boukali-sas μία δράση που σας δείχνει τα μέρη που προσφέρουν δωρεάν νερό σε όποιον επιθυμεί να γεμίσει το παγούρι του.

6. Αγοράστε ξύλινες οδοντόβουρτσες. Ένα δισεκατομμύριο οδοντόβουρτσες πετιούνται κάθε χρόνο. Αυτές οι οδοντόβουρτσες μένουν στο περιβάλλον μας για πάντα καθώς δεν βιοδιασπώνται σε αντίθεση με τις οδοντόβουρτσες απο μπαμπού που βιοδιασπώνται μέσα σε έξι μήνες. 

 

9. Αποφύγετε τα καθαριστικά -σαπούνια, υγρά αφρόλουτρα, απορρυπαντικά με μικροσφαιρίδια πλαστικού αναγραφόμενα ως microbeads. Απελευθερώνονται ενώ πλενόμαστε και καταλήγουν μέσω του νερού και των αποχετεύσεων στους ωκεανούς προσθέτωντας και άλλο πλαστικό στην περιβαλλοντική μόλυνση.

10. Διαλέξτε μεταλλικά παρά πλαστικά ξυραφάκια

11. Αποκτείστε e-banking για να αποφύγετε τα γράμματα και επιστολές, χαμένο χαρτί στο ταχυδρομικό σας κουτί. Υιοθετήστε τον πιο οικολογικό τρόπο για να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας. Μειώστε στη συνέχεια την άχρηστη αλληλογραφία. Πετάξτε με e-ticket.

12. Κλείστε όσα φώτα δεν χρειάζεστε στο σπίτι, μην σπαταλάτε ασύδοτα το νερό.

13.Φυτέψτε ένα δέντρο, φτιάξτε τον λαχανόκηπό σας.

14. Αγοράζετε εποχιακά φρούτα και λαχανικά.

15. Πρωτού πετάξετε κάτι δώστε το αλλού. Ρούχα, παιχνίδια, τρόφιμα όλα μπορούν να βοηθήσουν κάποιον άλλο που τα έχει ανάγκη. Σκεφτόμαστε υπεύθυνα πριν τα πετάξουμε στα σκουπίδια. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις για αυτόν τον σκοπό μα και πολλές οικογένειες. Απλά μένει να κοιτάξουμε γύρω μας.

Συστήνοντας το Proud Dodo!

 

Μία πολύ καλή μου φίλη πριν γεννήσει το δεύτερο παιδάκι της δημιούργησε την εταιρία Proud Dodo https://proudodo.gr/el/ ένα πρότζεκτ που έχω αγαπήσει πολύ και για την οικολογική του διάσταση, την ηθική, την αισθητική του μα πιο πολύ απο όλα για την επιμονή και υπομονή που έδειξε για να το πραγματοποιήσει και να το το φέρει εις πέρας όντας έγγυος με ήδη ένα παιδί. 

Πρόκειται για ένα γλυκό Dodo που μας βοηθάει να αντικαταστήσουμε τα επιβλαβή πλαστικά καλαμάκια με τα 100% φυσικά  Proud Dodo straws!

 

Kαλαμάκια που είναι φτιαγμένα από το στέλεχος του σιταριού και 100% βιοδιασπώμενα και κομποστοποιήσιμα.

Είναι ανθεκτικά στο νερό και έτοιμα για χρήση! Δεν περιέχουν χημικά και έχουν ελεγχθεί πλήρως για την ασφάλεια των τροφίμων από πιστοποιημένα εργαστήρια.

Θα τα βρείτε σε τρεις συσκευασίες των 18 εκ. των 22 εκ. ενώ διαθέτει και καλαμάκια πλενόμενα απο ανοξείδωτο ατσάλι που είναι και τα αγαπημένα μας, γιατί μπορείς να τα κουβαλήσεις πάντα μαζί.

Ξέρω πως τα πλαστικά αντικείμενα είναι πάντα πιο φθηνά αλλά έχετε αναλογιστεί πόσο πλαστικό ξοδεύουμε χωρίς να τα χρειαζόμαστε καν; Επίσης τα πλαστικά ναι είναι πιο φθηνά μα τα ξύλινα ή μεταλλικά έχουν μεγαλύτερη αντοχή και διαρκούν περισσότερο οπότε ίσως ήρθε η στιγμή να κάνουμε τα μαθηματικά ή σε απλά ελληνικά Think green and do the math!

Ο πλανήτης δεν θα σωθεί απο μόνος του και όπως όλα δείχνουν οι κυβερνήσεις για να κινητοποιηθούν αργούν πολύ. Πρώτα όλοι εμείς, ο καθένας ξεχωριστά, ας αναλογιστεί την δική του ευθύνη του απέναντι στο "περιβαλλοντικό του σπίτι", απέναντι στα παιδιά του και στις μελλοντικές γενιές. Γιατί όπως όλα δείχνουν σε λίγα χρόνια η περιβαλλοντική καταστροφή δεν θα έχει επιστροφή!

Για να δοκιμάσετε τα καλαμάκια και να βάλετε ένα λιθαράκι και εσείς στο "ΟΧΙ" του πλαστικού σε συνεργασία με το Proud Dodo κάνουμε διαγωνισμό όπου τρεις τυχεροί θα κερδίσουν απο ένα σετ μεταλλικά καλαμάκια μαζί με το εξάρτημα καθαρισμού.

 

Για να δηλώσετε συμμετοχή στο Facebook

1) Κάντε like στις σελίδες Mom And The City facebook https://www.facebook.com/sophiealfin/ και https://www.facebook.com/Proud-Dodo-242598339763678/

2) κάντε like και share στο άρθρο που θα βρείτε στη σελίδα https://www.facebook.com/sophiealfin/

Ο διαγωνισμός θα λήξει 29/5.

Οι συμμετέχοντες πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα βήματα. 

Οι νικητές θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα.

Άν δεν εμφανιστούν εντός μίας ημέρας θα επαναληφθεί η κλήρωση.

Καλή επιτυχία!

Για να συμμετέχετε στο instagram

1) Ακολουθήστε τους λογαριασμούς instagram https://www.instagram.com/sophiealfin/ και https://www.instagram.com/proud.dodo/

2) Κάντε like στο post του διαγωνισμού που θα βρείτε στο https://www.instagram.com/sophiealfin/ 

3) αφήστε σχόλιο με ταγκ δύο φίλους/ες. Πολλαπλές συμμετοχές επιτρέπονται με διαφορετικά ταγκ.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους!

Για περισσότερο Mom And The City facebook https://www.facebook.com/sophiealfin/ βρείτε το post στο instagram https://www.instagram.com/sophiealfin/

 

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.