Refill Greece // Μην αγοράζετε νερό! Ξαναγεμίστε το μπουκάλι σας!

Refill Greece // Μην αγοράζετε νερό! Ξαναγεμίστε το μπουκάλι σας!

Μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, το Refill Greece επεκτείνεται στην Ελλάδα και μας παροτρύνει να βγάλουμε το πλαστικό μπουκάλι απο τη ζωή μας.

 

Πρόκειται για μία οικολογική καμπάνια με εμπνεύστρια την ιδρυτή του City to Sea, Natalie Fee, η οποία δεν μπορούσε άλλο να μένει αμέτοχη στους τόνους πλαστικού που έπνιγαν αργά και σταδιακά των πλανήτη. Έτσι δημιούργησε μία εφαρμογή η οποία συμπεριλαμβάνει ένα δωρεάν δίκτυο καταστημάτων που παρέχουν δωρεάν νερό σε όποιον επιθυμεί να γεμίσει το παγούρι του. Το κίνημα της γρήγορα βρήκε υποστηρικτές σε όλη την Ευρώπη με τη Refill Deutschland να αποτελεί την πιο γρήγορα ανερχόμενη πρωτοβουλία με πάνω απο 1.100 συμμετέχοντα σημεία σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Το κίνημα αυτό δεν άφησε αμέτοχη ούτε την Ελλάδα -με πρωτοστάτρια την Νίκη Κουρτίδου η οποία αποφάσισε να χτίσει ένα αντίστοιχο δίκτυο με την ονομασία Refill Greece. Την πρωτοβουλία αυτή γρήγορα αγκάλιασαν vegan επιχειρήσεις και κολλεκτίβες ενώ ευδοκίμησε και μία σημαντική συνεργασία με το Πλαστικουρείο και την μη κερδοσκοπική ομάδα Plastic Free drinks και Plastic Free drinks Paros.

Πώς λειτουργεί;

Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις -καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, τράπεζες, γκαλερί, μουσεία κ.α- απλώς βάζουν ένα αυτοκόλλητο στο παράθυρό τους ενημερώνοντας τους περαστικούς πως είναι ευπρόσδεκτοι να γεμίσουν το μπουκάλι τους δωρεάν!

Γιατί να μεταφέρετε μαζί σας το δικό σας μπουκάλι;

 

Τα πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης είναι ακριβά για την παραγωγή, χρησιμοποιούν πολύτιμους φυσικούς πόρους ενώ μόλις καταναλωθεί το περιεχόμενο προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα βουνά αποβλήτων πλαστικού. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανακύκλωση δεν μπορεί να ξεπεράσει το πρόβλημα καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το recyclenow.com μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι 11.000 πλαστικά μπουκάλια καταλήγουν ανά λεπτό σε χώρους υγειονομικής ταφής, ως σκουπίδια, τα οποία μπαίνουν στις πλωτές οδούς μέσα και έξω απο τη θάλασσα.

‘Αν αυτή η πρωτοβουλία ιντρίγκαρε την οικολογική σας συνείδηση δεν έχετε παρά να την ακολουθήσετε. Και να θυμάστε πρώτα απο όλα ”Keep it clean”!

Όταν ξαναγεμίζετε τη φιάλη, μην αγγίζετε ποτέ τη βρύση για να αποφύγετε τυχόν μόλυνση και εάν παραδώσετε τη φιάλη για να σας την ξαναγεμίσουν καλύτερα αφαιρέστε το καπάκι μόνοι σας.

Τέλος αν αισθανθείτε πως ένας σταθμός ανανέωσης δεν πληροί τους κανόνες υγιεινής παρακαλείστε να το αναφέρετε στο link https://www.facebook.com/refillGR/ όπου μπορείτε να ενημερωθείτε και για τα σημεία- σταθμούς που συμμετέχουν στην καμπάνια.

 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.