Ο Παράδεισος: ένα κλασικό μαγειρείο στην Άνω Νέα Σμύρνη

Ο Παράδεισος: ένα κλασικό μαγειρείο στην Άνω Νέα Σμύρνη

Αν έπρεπε να διαλέξω ένα μέρος που μου φέρνει αναμνήσεις από την παιδική ηλικία μου σε σχέση με το φαγητό -- ένα σίγουρα θα ήταν ο Σπύρος (αλλιώς Ρούμελη). Αλλά αν πάμε ακόμα πιο πίσω, στις πρώτες μου αναμνήσεις γενικότερα, θα διάλεγα τον «Παράδεισο» στην Άνω Νέα Σμύρνη. Μια από τις εικόνες που μου έχουν χαρακτεί από τότε είναι να έρχεται ο πατέρας μου, που τότε ζούσε ακόμα στη γειτονιά, να με παίρνει με την παλιά του Yamaha με προορισμό την πιο νόστιμη μακαρονάδα με κιμά της παιδικής μου ηλικίας!

Ο Παράδεισος, λοιπόν, είναι ένα οινομαγειρείο παλιάς κοπής. Η ιστορία του ξεκινά γύρω στη δεκαετία του '50 και συνεχίζει ακόμα και στις μέρες μας να σερβίρει υπέροχο φαγητό στους θαμώνες του αλλά και σε όσους ακόμα ψάχνουν το αυθεντικό σε μια πόλη που αυτό τείνει να χαθεί.

Καθε πρωί από τις 11:00 και μέχρι αργά το μεσημέρι μπορείς να πας τη γαστρονομική σου βόλτα στον Παράδεισο – κυριολεκτικά και μεταφορικά – μιας και το φαγητό εκεί ειναι κάθε φορά πεντανόστιμο και φρεσκότατο. Πέρα από την κλασική μακαρονάδα με κιμά, μπορείς να βρεις μπιφτέκια, ψάρι, αλλά και τα διάσημα όσπρια και λαδερά τους. Αν είσαι τυχερός μπορείς να πετύχεις το «πρασοσέλινό» τους όπου η ονομασία του μαρτυρά περι τίνος πρόκειται, ή να συνοδεύσεις μια μερίδα γεμιστά με φέτα με λαδορίγανη.

 

Πέρα από τη νοστιμιά του φαγητού, αυτό που κάνει το μέρος ακόμα πιο σπεσιαλ ειναι άπό τη μια η διαδικασία που ακολουθείται για την επιλογή του φαγητού. Ο νεαρός (η τρίτη γενιά στον Παράδεισο) στον οποίο ανήκει πια το μαγαζί, θα σε οδηγήσει στην κουζίνα ώστε να διαλέξεις ανάμεσα στις γεμάτες κατσαρόλες και τα ταψιά το φαγητό που σου γέμισε περισσότερο το μάτι, και θα γεμίσει σε λίγο και το στομάχι σου -- είχα ξεχάσει ότι γινόταν έτσι κάποτε, και κρίμα που δεν είναι πιο διαδεδομένη πια αυτή η καθημερινή ξενάγηση. Από την άλλη, οι σταθεροί του θαμώνες, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, όπου τα πειράγματα πηγαινοερχονται μεταξύ τους πότε για τα πολιτικά και πότε για τις ποδοσφαρικές τους προτιμήσεις.

Και φυσικά οι τιμές είναι πραγματικά ασυναγώνιστες. Τρως ένα δικό σου πιάτο και μοιράζεσαι άλλο ένα με 6 ευρώ.

Στις πόλεις που πια αλλάζουν τόσο γρήγορα, η ανάγκη για κάτι αυθεντικό όπου έρχεται από τα παλιά και διατηρείται στο χρόνο ειναι πια πολύ μεγάλη. Οπότε ελάτε εδώ, κάντε τη βόλτα σας στην Άνω Νέα Σμυρνή και ανακαλύψτε κάτι από την παλιά ιστορία της γειτονιάς.

 

Και για μια ΑΚΟΜΑ πιο παλιά ιστορία, ρίξτε μια ματιά στον τάφο όπου βρισκόταν επί της αρχαίας οδού όπου είναι η σημερινή Αγίας Σοφίας (δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε κάτι στην περιοχή της Νέας Σμύρνης τα αρχαία χρόνια). Πώς να λέγανε την περιοχή τους αυτοί που μένανε εδώ 2400 χρόνια πριν; Τι θα λέγανε αν τους λέγαμε για τον Παράδεισο και τη Νέα Σμύρνη; Και πώς θα τους άρεσε άραγε το φαγητό; Εγώ λέω πως θα τους άρεσε και θα λέγανε και «τοις μελλοντικοίς μαγείροις τα ημέτερα συγχαρητήρια!»

 

Ο Παράδεισος
Αγίας Σοφίας 83, Νέα Σμύρνη
Δευτέρα - Παρασκευή 11:00 - 17:00
2109330337

Περισσότερα από τα αγαπημένα spots του Δημήτρη στο Spotted by Locals Athens

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.