Ρούμελη: η συνοικιακή ταβέρνα της καρδιάς μας

Ρούμελη: η συνοικιακή ταβέρνα της καρδιάς μας

Όποτε αναφέρω σε φίλους και γνωστούς ότι στην Νέα Σμύρνη υπάρχει μια οικογενειακή, χαλαρή ταβέρνα δίπλα σε μια παιδική χαρά η οποία είναι άφταστη από άποψη τιμών, ποιότητας φαγητού, τοποθεσίας και ατμόσφαιρας, στις 99% των περιπτώσεων η απάντηση που παίρνω είναι «α ναι, η Μυρτιά». Η Μυρτιά είναι σίγουρα μια αξιόλογη πρόταση, όμως η Ρούμελή παίζει μπάλα σε άλλη κατηγορία.

Είναι η ταβέρνα που πάντα θυμάμαι τον εαυτό μου να πηγαίνω, από τότε που ήμουν παιδί, κάπου στα τέλη της προπροηγούμενης δεκαετίας. Όταν πήγαινα παλιά με τους γονείς μου και τους φίλους τους εκεί, εγώ βαριόμουν κι έπαιζα Pokemon στο Game Boy. Από τότε όμως θυμάμαι τον επονομαζόμενο Σπύρο του «λέμε απόψε να πάμε στον Σπύρο» που τότε με γέμιζε με παιδική τρομάρα και τη βαρεμάρα της ανεπιθυμήτης κοινωνικοπόιησης.

20 χρόνια μετά, ο Σπύρος είναι ακόμα εκεί, δίπλα σε αυτή τη μικρή παιδική χαρά που εφάπτεται της Εφέσου και συνορεύει με το Άλσος της Νέας Σμύρνης (κοντά στη στάση του τραμ Αιγαίου). Οι χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες, το χαρακτηριστικό του μαγαζιού, είναι κι αυτές εκεί, όπως και το καθιερώμενο ψητό ψωμί με λαδάκι και ρίγανη που αντικαθιστά τις απλές φρατζόλες στο κουβέρ. Το τέλειο τζατζίκι δεν έχει αλλάξει ούτε αυτό. Τώρα βέβαια, μεγάλος πια, προτιμώ τα μικρά ψαράκια, ειδικά την ψητή σαρδέλα που λιώνει στο στόμα και είναι από άλλο σύμπαν.

Είναι μια ιδανική πρόταση για φαγητό το βράδυ με μικρές ή μεγάλες παρέες, και ενώ είναι πολύ απλή ταβέρνα, η διακόσμηση και ειδικά η τοποθεσία κάτω από τις νεραντζιές, το έξω-καρδιά κλίμα, οι εξυπηρετικοί και ειλικρινείς σερβιτόροι και ο πανταχού παρών Σπύρος δένουν το γλυκό και κάνουν κάθε έξοδο εκεί να μοιάζει με μια μικρή γιορτή της ζωής. Έτσι, η Ρούμελη είναι δεκαετίες τώρα προφανής επιλογή της οικογένειας για γενέθλια και εορταστικά τσιμπούσια όσο και πιο περιορισμένα σε έκταση φαγοπότια, και το θεωρώ χρέος μου να τη μάθω σε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους μπορώ. Ελπίζω να την απολαύσετε, και τα χαιρετίσματα μου στον Σπύρο.

Το καλύτερο το κράτησα για το τέλος: δύσκολα θα πληρώσετε πάνω από 10 ευρώ το άτομο!

Ρούμελη
Θράκης 1, 17121, Νέα Σμύρνη, Αθήνα
Δευτέρα - Σάββατο 19:30 - 01:00, Κυριακή 12:00 - 17:00

Περισσότερα από τα αγαπημένα spots του Δημήτρη στο Spotted by Locals Athens