Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του «ένα μικρό βήμα» στο debop.gr

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του «ένα μικρό βήμα» στο debop.gr

Η τέχνη του χορού κάθε καλοκαίρι έχει την τιμητική της. Ευτυχώς για εμάς, μικρές και μεγαλύτερες παραγωγές κάνουν την (επαν)εμφάνισή τους σε όλη την Ελλάδα πλέον, και όχι μόνο στην πρωτεύουσα. Φεστιβάλ και εργαστήρια δίνουν τις τελευταίες τάσεις στους ενδιαφερομενους και παραστάσεις μας κάνουν να θυμόμαστε (αν για κάποιο λόγο είχαμε ξεχάσει) πόσο υπέροχα πλάσματα είναι οι καλλιτέχνες και δη οι χορευτές. 

Η Κέρκυρα και η πόλη της, φιλοξενεί για έβδομη χρονιά ένα από τα πιο όμορφα φεστιβαλ σύγχρονου χορού σε αστικό τοπίο. Το «ένα μικρό βήμα», θα διαρκέσει δύο εβδομάδες (18-30 Ιουλίου) και στο πλαίσιό του θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με ελεύθερη είσοδο, σεμινάρια τεχνικής σύγχρονου χορού για επαγγελματίες χορευτές και ερασιτέχνες. Φυσικά, εμείς λατρεύουμε τα παραπάνω ειδικά όταν συνδυάζονται με διακοπές στην Κέρκυρα.

Μιλήσαμε με τη Χριστίνα Μερτζάνη και τον Ευάγγελο Πουλίνα, τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του φεστιβάλ, και μας είπαν τι να περιμένουμε στο φετινό πρόγραμμα. Και μας έκαναν να κλείσουμε αεροπορικά.

 

Πώς αντιλαμβάνεστε την αλληλεπίδραση του αστικού τοπίου και του σύγχρονου χορού στο φεστιβάλ «ένα μικρό βήμα»; Πώς και πότε δημιουργήθηκε η ιδέα για την ένωση της πόλης με το χορό;

Βλέπουμε το σύγχρονο αστικό τοπίο ως οργανικό σύνολο (πόλη - πολίτες - δημόσιοι χώροι), ως ένα έτοιμο «ζωντανό» σκηνικό ή φόντο σε performances σύγχρονου χορού, ως τόπο αλληλεπίδρασης, έμπνευσης και έκφρασης, αφού ενσωματώνει το χορευτή και το θεατή μετατρέποντας την πόλη σε τόπο συνάντησης και κοινό σημείο αναφοράς καλλιτεχνών και κοινού. Ήδη από τις πρώτες χορογραφικές μας δουλειές (site specific, video dance) θέταμε ερωτήματα για τον θεατρικό χώρο, καθώς και το που και πως συναντάμε το χορό. Οπότε σαν φυσική απόρροια γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξουμε ένα Φεστιβάλ που θα αναδείκνυε τη σύνδεση του φυσικού χώρου και της καλλιτεχνικής κίνησης σε Ενότητα. Η Κέρκυρα ήταν ο ιδανικός τόπος. Είναι ο τόπος που μεγάλωσα (Χριστίνα), αγαπώ και θαυμάζω.

Πείτε μας τι ξεχωριστό θα δούμε φέτος στο φεστιβάλ.

Το ένα μικρό βήμα φέρνει φέτος στην Κέρκυρα την εξαιρετική χορεύτρια, που όλοι έχουμε απολαύσει στα έργα του Hofesh Shechter και ανερχόμενη χορογράφο, Sita Ostheimer να χορέψει το εκπληκτικό ντουέτο «balter», αλλά και να χορογραφήσει στο «ένα μικρό βήμα» 14 επιλεγμένους χορευτές από όλο τον κόσμο. 'Ενας ακόμα ξεχωριστός καλλιτέχνης που έρχεται φέτος στην Κέρκυρα είναι ο Jos Baker. 'Εχει ξεκινήσει την λαμπρή του καριέρα στην Βελγική ομάδα «Peeping Tom» και θα έχουμε την χαρά να τον απολαύσουμε σε απόσπασμα από το σόλο του «Of no fixed Abode», καθώς και να χορογραφήσει για 14 επιλεγμένους χορευτές. Για πρώτη φορά, η ομάδα «ελεύθερη πτώση» θα χορογραφήσει επίσης 14 επιλεγμένους χορευτές, σε συνεργασία με τον καθηγητή του Ιονίου πανεπηστημίου, Θοδωρή Λότη, στη σύνθεση της μουσικής. Με αγωνία προσμένουμε όλοι επίσης τη χορογραφία του Johannes Wieland, χορογράφου και καλλιτεχνικού διευθυντή του κρατικού θεάτρου Κάσσελ, σε ένα απολαυστικό τρίο και την Αθανασία Κανελλοπούλου, Ελληνίδα καλλιτέχνη με παγκόσμια καριέρα στο χώρο! Έργα που θα μας εκπλήξουν και θα θυμόμαστε θα παρακολουθήσουμε από τους Liadain Herriott, Giovanni Leonarduzzi και Αναστασία Μπουρζιώτη. Μια ακόμη καινοτομία είναι ότι τρεις νέες Κερκυραίες χορογράφοι, η Αθηνά Λιμπάντζη, η Νεφέλη Μηλιωτάκη και η Αγγελική Μαρίτσα θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα μαθητριών δυο σχολών της Κέρκυρας (Σωτήρη Μπουχάγιαρ και Νίκης Γιάννου).

 

Πώς έχει αγκαλιάσει η πόλη της Κέρκυρας το Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια και ποια είναι η εξέλιξή του;

Το «ένα μικρό βήμα» μεγαλώνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Κόσμος από την Κέρκυρα, τουρίστες του νησιού και άνθρωποι που αγαπούν το χορό παρακολουθούν ανελλιπώς τις παραστάσεις του «ένα μικρό βήμα» με κομμένη την ανάσα. Το φεστιβάλ έχει γίνει πλέον θεσμός και βρίσκεται στην έβδομη συνεχόμενη χρονιά.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Το «ένα μικρό βήμα» ιδρύσαμε η Χριστίνα Μερτζάνη και ο Ευάγγελος Πουλίνας το 2010. Πρωτογνωριστήκαμε στις κοινές μας σπουδές στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (2001-2004). Η μεγάλη μας αγάπη για το χορό, η κοινή αισθητική και το κοινό όραμα για το σύγχρονο χορό μας οδήγησε πολύ σύντομα σε καλλιτεχνικές δράσεις/συνεργασίες με διαρκή έμπνευση και όρεξη. Δεν ζούμε στον ίδιο τόπο, καθώς και οι δύο ταξιδεύουμε διαρκώς σε άλλες χώρες αλλά η κοινή μας επιθυμία μας ωθεί να ανταμώνουμε πάντα για να δημιουργούμε νέα έργα, να χορέυουμε μαζί ,να διδάσκουμε μαζί, και να συνεχίζουμε το παρόν Φεστιβάλ με όλο και περισσότερη θέρμη. Ήδη από το τρίτο έτος φοίτησής μας δημιουργήσαμε το video-dance «χωρίς ίχνος» το οποίο βραβεύτηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο την Άνοιξη του 2004 με Χορογράφο την Χριστίνα Μερτζάνη και Director τον Ευάγγελο Πουλίνα. Αμέσως μετά χορογράφησαμε και χορέψαμε για την ομάδα «άρθρωσις» το έργο site specific «αθηναϊκό σπίτι» με μεγάλη επιτυχία. Συνεχίσαμε στην ομάδα V.Void με το έργο «κατά τόπους» (το οποίο επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού). Είμαστε ιδρυτές της ομάδας «ελεύθερη πτώση» από το 2014 και από τότε η ομάδα έχει παρουσιάσει τα έργα «alternative bodies», «μεταμόρφωση», «incide», «singular», «εμπλοκή»,«κύβος» σε Φεστιβάλ και θέατρα σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ελβετία και Ισπανία. Διδάσκουμε μαζί partnering σε διάφορα φεστιβάλ ομάδες και σχολές χορού στην Ευρώπη. Το 2010 αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το διεθνές φεστιβάλ χορού στο όμορφο νησί της Κέρκυρας με σκοπό να φιλοξενήσει καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο καθώς και συμμετέχοντες, για να παρακολουθήσουν σεμινάρια σύγχρονου χορού συνδυάζοντας έτσι την τέχνη του χορού και διακοπές.

Το «ένα μικρό βήμα» θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Κέρκυρας από 18 έως 30 Ιουλίου και εμείς ανυπομονούμε να απολαύσουμε τις παραστάσεις και οι ειδικότεροι(!) να συμμετέχουμε στα σεμινάρια!

Κωνσταντίνος Κούκος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.