Η αστική έξοδος της Μαρίας Κασκαρίκα

Η αστική έξοδος της Μαρίας Κασκαρίκα

Συνάντησα τη Μαρία Κασκαρίκα και μου μίλησε για την επικείμενη παρουσίαση της δουλειάς της πάνω στη φωτογραφία, που θα παρουσιαστεί μέσα στο πλαίσιο της έκθεσης Reboot showcase. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 26 Ιουνίου και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Ιουλίου.

Μαρία Κασκαρίκα, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη φωτογραφία;

Είχα παρατηρήσει από μικρή ότι μου άρεσε να αποτυπώνω εικόνες και να βλέπω τον κόσμο μέσα από καρέ. Νιώθω ότι αυτή η διαδικασία δεν με περιορίζει γιατί μου αρέσει να απομονώνω την στιγμή και να της δίνω τη διάσταση που θέλω.

Σπούδασα φωτογραφία στη σχολή FOCUS στου Ζωγράφου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εκθέτω τη δουλειά μου.

Εσένα σε ελευθερώνει η φωτογραφία; Γιατί επέλεξες να εκφραστείς μέσα από το αστικό τοπίο;

Διάφορα αντικείμενα ή κτήρια μας βάζουν στη διαδικασία να κοιτάξουμε τον εαυτό μας αποβάλλοντας το προσωπείο που κουβαλάμε. Γι’ αυτό διαλέγω να μην φωτογραφίζω πορτραίτα. Για παράδειγμα όταν βλέπεις μια παλιά τραπεζαρία, εγώ βλέπω όλους εκείνους που μπορεί να κάθισαν εκεί, την χρηστικότητα και την ιστορία αντικειμένων και τοπίων.

Η έκθεση ονομάζεται «Reboot» που στα ελληνικά σημαίνει επανεκκίνηση. Τι εκφράζει για σένα αυτός ο τίτλος;

Πρόκειται για μια προσωπική ανάγκη επαναπροσδιορισμού αλλά και μια επανεκκίνηση στο χώρο της φωτογραφίας, με την οποία ασχολούμαι αρκετά χρόνια. Με την έκθεση αυτή επανεκκινώ  τις μνήμες μου από την πόλη και το αστικό τοπίο της όπου όλα ξαναρχίζουν μέσα από μία διαρκή κίνηση.

Στις πιο πολλές φωτογραφίες βάζω μια έξοδο. Στην έξοδο αυτή οδηγούμαστε όταν θέλουμε να βγούμε από τον εαυτό μας ή από κάποιες καταστάσεις.

Η έκθεση θα γίνει στον ημιώροφο του Booze Cooperativa. Στα εγκαίνια θα συνυπάρχουν και άλλες μορφές τέχνης. Μίλησέ μου γι’ αυτό.

Το Reboot showcase, την βραδιά των εγκαινίων, θα συνοδεύεται από μουσικές επιλογές της Rrose Sélavy των Λεgirlz (Athens). Η Eva λ (λ project) προλογίζει την έκθεση με ένα live set επηρεασμένο από την Tech, melodic trap και Broken step σκηνή του Βερολίνου, στο οποίο ζει και εργάζεται. Θα υπάρχει βίντεο, live performance.

Τι σημασία έχει για σένα η στιγμή της φωτογράφησης;

Η κάθε φωτογραφία προέκυψε κατά τη διάρκεια εξόδων μου με φίλους. Οπότε με τη στιγμιαία μου επιλογή για απομόνωση από την παρέα μου κατάφερνα να ενοποιήσω την έξοδο με τη μοναχικότητα  και την έλλειψη παρουσίας.

Τι θέλεις να πάρει κανείς από την έκθεσή σου;

Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο και συγκεντρωτικό project οπότε δεν προέκυψε από μία και μόνο ιδέα αλλά από τον συνδυασμό καταστάσεων και ταξιδιών μου μέσα στην πόλη της Αθήνας, της Ρώμης και των Βρυξελλών. Τι θα μπορούσε να πάρει κανείς από την έκθεση; Ίσως να αγοράσει μια από τις φωτογραφίες μου… (Γέλια) Όχι, όχι. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσει την εικόνα μου για να δραπετεύσει έστω και μια στιγμή από τη δική του πραγματικότητα.

 

REBOOT showcase
Εγκαίνια: Παρασκευή 26 Ιουνίου
Έναρξη: 21:00
Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: 26 Ιουνίου – 12 Ιουλίου
Booze Cooperativa / Κολοκοτρώνη 57 (Μετρό Μοναστηράκι)

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.debop.gr/events/reboot-showcase-maria-kaskarika

 

 

Χριστίνα Θεοδώρου

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.