Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μιλάει στο deBόp

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μιλάει στο deBόp

Με μεγάλη μας τιμή σας παρουσιάζουμε μία μικρή συζήτηση που είχαμε με την κυρία Άλκηστη Πρωτοψάλτη με αφορμή τις συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής.
Την ευχαριστούμε: για τον χρόνο που μας αφιέρωσε, για την έμπνευση και την αισιοδοξία που τα λόγια της μας προσφέρουν.

-

Η συνεργασία σας με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΜandolinARTE ακούγεται ως μια δροσερή ενδιαφέρουσα νέα προσέγγιση των ήχων που γνωρίζουμε τόσο καλα. Πώς προέκυψε η ιδέα αυτή;

Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια «ιδέα» που έχει έρθει η ώρα της, είχε πει ο Βίκτωρ Ουγκώ, ετσι μετά από αρκετά χρόνια η σκέψη αυτή ωρίμασε και έγινε πραγματικότητα.
Ήταν η αγάπη του κοινού που όλο αυτό το διάστημα μου ζητούσε κάποια τραγούδια, ήταν και μια στιγμή που το παρελθόν ζητούσε πολύ τρυφερά να ξαναβγεί στο φως και έτσι βρισκόμαστε στο τώρα  και κάνουμε ένα «Παιχνίδι με το χρόνο».
Αυτός είναι και ο τίτλος της παράστασης και συμπαίκτες μου είναι η MandolinARTE,  μία εξαιρετική ορχήστρα , μία ομάδα μουσικών με πολύ συναισθηματικό ηχόχρωμα αλλά και με ιδιαίτερη δύναμη στο παίξιμο.
Δουλέψαμε πάρα πολύ, γνωριστήκαμε, αφουγκραστήκαμε  ο ένας τον «άλλον», διαβάσαμε νότα -νότα τις παρτιτούρες, τις παύσεις, τις εξάρσεις, τη σιωπή, αλλά και την «φωνή» αυτών των οργάνων.
Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον μόνιμο συνεργάτη μου και εξαιρετικό πιανίστα Θωμά Κοντογεώργη, που είναι και ο ενορχηστρωτής της παράστασης. Έσκυψε πάνω στα τραγούδια με τέτοιο πάθος, ευαισθησία και μοναδικότητα, που μας ξάφνιασε όλους υπέροχα.
Το κυριότερο απ' όλα είναι ότι μπήκε στην ψυχή των τραγουδιών και τα έφερε στο «σήμερα» με μια μοναδική φρεσκάδα.
Εκτός από την ΜandolinARTE  θα έχουμε και κρουστά και τρομπόνι αλλά και όρθιο μπάσο και τσέλο και κιθάρες.
Μαζί μας σε κάποια ντουέτα και ο Γιώργος Καραδήμος, ένας τραγουδιστής με πολύ όμορφη φωνή που με συγκινεί αφάνταστα.

Η επικοινωνία σας με το κοινό την ώρα της ερμηνείας ξεσηκώνει και τον πιο διστακτικό ακροατή. Από που νομίζετε ότι η πηγάζει αυτή η αμεσότητα της ενέργειας που μεταδίδετε;

Αυτή η πηγή είναι αόρατη, είναι στην ψυχή μου και στο θείο δώρο του Θεού… τις φωνητικές μου χορδές. Είναι το πάθος της επικοινωνίας, είναι η αλήθεια, η ειλικρινής επικοινωνία, ο  σεβασμός στον θεατή.
Δεν υπάρχει πιο συγκλονιστικό συναίσθημα από αυτό που νιώθεις.
Όταν εκφράζεσαι μέσα από τα τραγούδια, όταν αγκαλιάζεται από το κοινό, όταν αυτό γίνεται  παράσταση και επικοινωνία, αυτό είναι η κοινωνία της ψυχής μου.

Τα τραγούδια σας σημάδεψαν μια γενιά και συνεχίζουν να σημαδεύουν και τις επόμενες. Πως μεταφράζεται σε εσάς η διαχρονική επιτυχία;

Τα τραγούδια είναι τα υπάρχοντά μας και είναι υπέροχο καθόλη την διάρκεια μιας διαδρομής να μπορώ να γιορτάζω την δύναμή τους, να μεγαλώνω μαζί τους, να αντέχω μαζί τους.
Πάντα μου άρεσε να έχω τον φακό της ζωής μου καθαρό, να έχω τον πολύτιμο χρόνο της επιλογής και της μουσικής μου τοποθέτησης. Ήμουν πάντα αφοσιωμένη ολοκληρωτικά σε αυτό που αποφάσισα για την ζωή μου. Αυτό το «Πρωτοψάλτη» κρύβει εκατομμύρια ώρες δουλειάς. Ιδρώτα, πείσμα και αρχές, κρύβει συνέπεια, σεβασμό στον κόσμο, όνειρα, τόλμη, θάρρος απέναντι σε αυτό που θέλει να κάνει.
Τραγουδάω 40 χρόνια. Ούτε χιλιοστό δεν έχει υποχωρήσει η αγωνία. Όπως από την ημέρα που ξεκίνησα, το ίδιο. Μπορεί και περισσότερο μεγαλώνοντας. Σε κάθε έναρξη νιώθω ότι θα ξεκολλήσει η καρδιά από το σώμα μου…

Ο τίτλος «παιχνίδι με το χρόνο» ακούγεται σαν ένα flashback στο παρελθόν που κρύβει μια υπόσχεση για κάτι καινούριο. Θα ακούσουμε και καινούρια τραγούδια;

Όχι, δεν θα ακούσετε καινούργια τραγούδια. Θα κάνουμε όμως μια υπέροχη βουτιά στο παρελθόν και θα ξαναθυμηθούμε τραγούδια μου, μερικά από αυτά περίμεναν υπομονετικά να βγουν στο φως:
Σπανός, Ανδριόπουλος, Κραουνάκης, Ρεμπούτσικα,  Αντύπας , Γαλάνη ,  Κορκολής,  Αλεξίου,  Bregovic είναι οι συνθέτες που θα δώσουν τα χρώματα τους…
11-12-13 και παρατάσεις 15 ,16 και 17 Φεβρουαρίου στην Αθήνα στο Μέγαρο Μουσικής, και 18 και 19 Μαρτίου στο Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει σε cd η περσινή παράσταση από το Μέγαρο Μουσικής με τον τίτλο “Μυστικό τοπίο“, μια συναυλία με την συμφωνική του Δήμου Αθηναίων και την χορωδία Graduarti των Αρσακείων Τοσιτσίων σχολείων  υπό την διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.
Το cd θα περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις 4 παραστάσεις: απο τον Schubert μέχρι σήμερα...

Πέτρος Ξυπνητός

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.