Έλενα Μαυρίδου: «Μπορεί η ψηφιακή πραγματικότητα να συνομιλήσει με τις τέχνες, τίποτα όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο».

Έλενα Μαυρίδου: «Μπορεί η ψηφιακή πραγματικότητα να συνομιλήσει με τις τέχνες, τίποτα όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο».

Με διάθεση πειραματισμού και αγάπη στο χειροποίητο θέατρο, η Έλενα Μαυρίδου είναι μια καλλιτέχνις που το δημιουργικό πνεύμα, οι γνώσεις και η εμπειρία της δίνουν σε κάθε της εγχείρημα μια μοναδική ταυτότητα. Με αφορμή, λοιπόν, τη σκηνοθεσία του έργου της Eve Leigh «Midnight Movie» που παίζεται αυτή την περίοδο στην καλλιτεχνική της στέγη, το Θέατρο Χώρος, μας μίλησε για τον ψηφιακό κόσμο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βασικά θέματα που πραγματεύεται η παράσταση, την αστυνόμο Λουκίδη του «Σώσε με», τη συμμετοχή της στις ταινίες «Arcadia» και «Πανίδα» και όσα μας επιφυλάσσει για τη συνέχεια.

Πώς ήρθε στα χέρια σας το «Midnight Movie»;

Έψαχνα ένα σύγχρονο έργο να ανεβάσω. Με αυτή την αφορμή μου το πρότεινε πριν χρόνια ο τότε διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής, ο Πρόδρομος Τσινικόρης, λέγοντάς μου πως πίστευε ότι θα με ενδιαφέρει. Το διάβασα και κατάλαβα ότι είχε δίκιο. Tο έργο αυτό ήταν τέλειο για μένα.

Γιατί το επιλέξατε; Υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα στο έργο της Eve Leigh που σας έκανε να ενδώσετε;

Πριν τη καραντίνα έκανα ένα έργο την «Πτέρυγα». Μια παράσταση εικόνων χωρίς λόγο. Μια σουρελιστική πτέρυγα κυήσεων νοσοκομείου. Η παράσταση ήταν εμπνευσμένη από πραγματικές ιστορίες γυναικών που βρέθηκαν σε μια τέτοια συνθήκη κάποτε στη ζωή τους. Με ενδιαφέρουν θέματα που απασχολούν τη γυναίκα. Ο πολυδιάστατο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία και οι τρόποι να υπάρξει σε αυτήν. Αναζητούσα ένα έργο που θα είναι μια συνέχεια σε αυτή μου την εργασία.

Το «Midnight Μovie» είναι ένα πολύ σύγχρονο έργο. Έχει μια γυναίκα πρωταγωνίστρια που ξενυχτάει πάνω απο το ίντερνετ βλέποντας stories, ειδοποιήσεις, βιντεάκια και θυμάται ιστορίες από τη ζωή της. Μιλάει για την πνευματική και σωματική αναπηρία του ανθρώπου και το πώς το ίντερνετ μπορεί να λειτουργήσει ως καταπραϋντικό στο σωματικό και ψυχικό πόνο ή όχι.

Η ηρωίδα της παράστασης χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως αναλγητικό. Για εσάς πώς λειτουργούν ο ψηφιακός κόσμος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Ως εργαλεία χρήσιμα για τη δουλειά μου και την επικοινωνία μου με ανθρώπους. Ένας τόπος ενημέρωσης. Στ΄αλήθεια, όμως, πρόκειται για μια μηχανή προώθησης προϊόντων και ιδεών. Παραμονεύει ο κίνδυνος να σε σύρει σε έναν βαθύ εθισμό να αναζητάς μονίμως κάτι. Ένα «κάτι» που προσπαθεί να καλύψει τα κενά μέσα μας. Ένα κυνήγι μιας τοξικής τελειότητας και επιτυχίας.

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για την ψηφιακή πραγματικότητα που καταλαμβάνει διαρκώς όλο και περισσότερο χώρο στη ζωή μας; Πιστεύετε θα επηρεάσει την αυθεντικότητα της τέχνης, και πιο συγκεκριμένα του θεάτρου, μελλοντικά;

Το θέατρο πάντα συνομιλεί με καθετί συμβαίνει στις ζωές μας. Η αυθεντικότητα στις τέχνες έχει να κάνει με την αρχική πρόθεση και την ανάγκη που έχει κανείς για να δημιουργήσει κάτι. Είναι μια σημαντική αφετηρία. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από πολλά. Μπορεί η ψηφιακή πραγματικότητα να συνομιλήσει με τις τέχνες. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα φυσικά, τα έμψυχα υλικά. Δηλαδή τον άνθρωπο.

 

Η σταθερή παρουσία σας στο θέατρο είναι γνωστή στους θεατρόφιλους, όμως την προηγούμενη χρονιά συστηθήκατε και στο ευρύ κοινό μέσω της σειράς του Ant1+ «Σώσε Με», η οποία πλέον είναι διαθέσιμη και στο Netflix. Tι κρατάτε από αυτή την περιπέτεια;

Υπέροχη συνεργασία με το σκηνοθέτη μου Πιέρρο Ανδρακάκο και όλους τους συνεργάτες σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών. Από αυτές που είσαι περήφανος να παίζεις και θα θυμάσαι για πάντα. Το ότι το «Σώσε Με» μπήκε στο Netflix είναι μια επιτυχία γενικότερα για όλες τις παραγωγές που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Παρακολουθώντας την αστυνόμο Λουκίδη την οποία υποδύεστε κατάλαβα ότι είναι μια γυναίκα που δίνει τις δικές της μάχες, προσωπικές κι επαγγελματικές, χωρίς η νίκη να αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά ίσως έναν τρόπο επιβίωσης σε ένα περιβάλλον που συνεχώς την αμφισβητεί. Ποια είναι η δική σας άποψη για αυτή την ηρωίδα;

Είναι μια αστυνομικός αφοσιωμένη στο έργο της, να βοηθήσει ανυπεράσπιστες γυναίκες οι οποίες κινδυνεύουν από τη βία. Ο ρόλος αυτός με συγκίνησε γιατί έχει στοιχεία αντιήρωα. Είναι ένας άνθρωπος κατεστραμμένος, με ρωγμές, μυστικά και εξαρτήσεις.΄Ενας άνθρωπος που κρύβει τον εαυτό του. Πρόκειται για μια αντιηρωίδα. Δεν είναι ένας χαρακτήρας που όλα είναι δομημένα καλά στη ζωή του. Με ενδιέφερε πολύ και ήταν δελεαστικό το ότι δεν μιλάμε για μια ωραιοποιημένη ηρωίδα, αλλά για μια ηρωίδα που ντύνεται περίεργα, δεν προσέχει την εμφάνιση της και αφήνει τον εαυτό της σε πράγματα που την απασχολούν. Είναι μια γυναίκα που έχει τις σκοτεινές πλευρές της. Έχει μια ιδεολογία από πίσω η αστυνόμος Λουκίδη. Είναι η ηρωίδα που παλεύει να βοηθήσει τους άλλους, ενώ δεν μπορεί να βοηθήσει τον ίδιο της τον εαυτό. Μιλάμε για έναν καταστροφικό ιδεαλισμό.

Πρόσφατα βρεθήκατε στη Berlinale για την πρεμιέρα της ταινίας «Αrcadia» στην οποία συμμετέχετε. Ποιες εντυπώσεις σάς άφησε η παρουσία σας στο φεστιβάλ;

Ήταν ένα υπέροχο φεστιβάλ και μια επιτυχημένη πρεμιέρα. Η αναπόκριση του κόσμου πολύ θερμή. Λειτουργούσε θεραπευτικά η ταινία στους θεατές. Για θέματα που έχουν να κάνουν με την απώλεια. Μεγάλη περηφάνεια για εμάς τους συντελεστές. Έγινε και μια πολύ ωραία συζήτηση μετά τη ταινία με το κοινό. Ο Γιώργος Ζωής έφτιαξε μια υπέροχη ταινία που συγκινεί τον κόσμο.

Είναι νωρίς να πούμε λίγα λόγια και για την «Πανίδα» της Στρατούλας Θεοδωράτου; 

Η ταινία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για μια ταινία δωμάτιου αρκετά τολμηρή σε ύφος και σενάριο. Με την Στρατούλα Θεοδωράτου μπήκαμε σε έναν κόσμο ενός σπιτιού. Κλειστήκαμε σε ένα σπίτι τέσσερις ηθοποιοί. Καλούμασταν να αποδώσουμε τις σχέσεις των ηρώων μας μέσα από μια θεατρική αισθητική στο σενάριο και με κινηματογραφική γλώσσα στα γυρίσματα. Ανυπομονώ να την δω.

Πού θα θέλατε να σας οδηγήσει το επόμενο καλλιτεχνικό σας βήμα, στη σκηνή, στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη;

Έχω μια σκηνοθεσία στο θέατρο μπροστά μου για την οποία ανυπομονώ. Μια κωμωδία. Η  επιθυμία μου όμως είναι να παίξω περισσότερο τα επόμενα χρόνια σε καλές και δημιουργικές συνεργασίες στο σινεμά και στην τηλεόραση.

Φωτογραφίες: Νίκος Νικολόπουλος
To κείμενο εντυπώσεων για την παράσταση «Midnight Movie» μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.