Είδαμε την παράσταση «Midnight Movie» στο Θέατρο Χώρος

Είδαμε την παράσταση «Midnight Movie» στο Θέατρο Χώρος

Μια νεαρή γυναίκα ξαγρυπνά και σερφάρει. Το κινητό της μοιάζει με βόμβα πληροφοριών που εκρήγνυται κάθε δευτερόλεπτο. Νέες καρτέλες (tabs) φορτώνουν διαρκώς στο πρόγραμμα περιήγησης (web browser). Οι επιλογές στις μηχανές αναζήτησης (search engines) είναι αμέτρητες. Είναι όμως αρκετές για να ανακουφίσουν, έστω και για λίγο, τον πόνο που της προκαλεί το κινητικό της πρόβλημα;

Τα ψηφιακά σώματα (avatars) την πηγαίνουν εκεί που αδυνατεί να φτάσει το φυσικό της σώμα. Το διαδίκτυο (internet) γίνεται ο τόπος που μπορεί να ζήσει άλλες ζωές, αλλά και μέσα από τις ζωές των άλλων. Η ψηφιακή της ύπαρξη, με τις προκλήσεις και τους κινδύνους της, φαίνεται πολύ πιο συναρπαστική, τόσο που καταπίνει - παροδικά - την πραγματικότητά της. Οι αναμνήσεις της μπερδεύονται με τα περιεχόμενα που παρακολουθεί κι όλα ενσωματώνονται φαντασιακά σε μια προσωπική ιστορία με στοιχεία θρίλερ, μια μεταμεσονύκτια ταινία μεταξύ ονείρου και εφιάλτη.

 

Το έργο της Eve Leigh, «Midnight Movie», έχει το ενδιαφέρον του περίεργου. Η σωματική αναπηρία της ηρωίδας της γίνεται η αφορμή για να ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από τον νεοαφιχθέντα όρο του μετασύμπαντος (metaverse), του παράλληλου εικονικού σύμπαντος ψηφιακών εαυτών, και τα όρια στην ανεξέλεγκτη διαδικτυακή ανοιχτότητα που πρεσβεύει. Κι όλα αυτά μέσα σε σύντομο χρόνο και με ρυθμό αρκετά γρήγορο που μπορεί εύκολα να αποσυντονίσει, σαν τον καταιγισμό ενημερώσεων στις φωτεινές οθόνες των κινητών, των tablets, των υπολογιστών.

 

H Νικόλ Δημητρακοπούλου καταδύεται στον ψυχισμό της νεαρής γυναίκας που υποδύεται και, συνδυάζοντας την αφήγηση με την σωματικότητά της, μας χαρίζει έναν εξομολογητικό μονόλογο συνεχών μεταβολών όπου η διαδικτυακή κατασκοπία και η εμμονή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σκεπάζουν τη βαθιά θλίψη μιας ανιαρής καθημερινότητας. Συνοδοιπόροι της σε αυτή την ανορθόδοξη περιπέτεια είναι η Έλενα Ράγγου και ο Πέτρος Αλαφούζος που μετατρέπονται σε μυθικά ή υπαρκτά πρόσωπα, σε όσα σκέφτεται ή νοσταλγεί η ηρωίδα.

Η παρουσίαση του «Midnight Movie» στην ελληνική θεατρική σκηνή αποτελεί μια θαρραλέα επιλογή της Έλενας Μαυρίδου, που ούτως ή άλλως συνηθίζει να μην ακολουθεί την πεπατημένη, αλλά να πειραματίζεται με διαφορετικού τύπου έργα και θέματα που την απασχολούν. Η σκηνοθεσία της δίνει μια ροή στα γεγονότα, ως τον απαιτούμενο βαθμό που δεν εξουδετερώνει τον ιστό στον οποίο είναι μπλεγμένη η πρωταγωνίστρια, αφήνοντας τη σύγχυση που τη διακατέχει να παρασύρει τον θεατή στον χαώδη κόσμο του διαδικτύου - αυτή είναι και η ουσία άλλωστε.

Tην πρωτότυπη σύλληψη της σκηνοθέτιδος συνεπικουρούν η μουσική του Γιώργου Μαυρίδη, οι φωτισμοί του Περικλή Μαθιέλλη και τα ευφυή σκηνικά αντικείμενα από Archlabyrinth - ξεχωρίζουν η κοιτίδα που τα ανοίγματά της χρησιμοποιούνται ως εργαλείο στήριξης και μετακίνησης, ενώ το εσωτερικό της λειτουργεί ως μέρος ανάπτυξης μιας υποβοηθούμενης ζωής με μινιατούρες και η βαλίτσα μέσα από την οποία ξεδιπλώνεται η πόρτα του παρελθόντος της ηρωίδας. Οι βίντεο προβολές και οι οπτικοί σχεδιασμοί του Βασίλη Κουντούρη (Studio19) δίνουν μια άλλη διάσταση στο χώρο.

Η παράσταση «Midnight Movie» είναι σαν μια βραδινή βόλτα πάνω σε ένα roller coaster - οι συσκευές σαν βαγόνια διασχίζουν με ταχύτητα τις δαιδαλώδεις διαδρομές του διαδικτύου και τρυπούν το σκοτάδι του αχανούς ψηφιακού τοπίου - εκεί ακριβώς που συναντώνται ο ενθουσιασμός, ο φόβος κι η απόλαυση.

* Φωτογραφίες: Archlabyrinth
Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.