Η Λένα Πλάτωνος λύνει τις απορίες μας!

 Η Λένα Πλάτωνος λύνει τις απορίες μας!

Αφορμή για να θέλεις να μιλήσεις με τη Λένα Πλάτωνος δε νομίζω ότι χρειάζεται. Παρόλα αυτά, την Παρασκευή 21 Οκτώβρη, ημέρα των γενεθλίων της, θα ανέβει στη σκηνή του six d.o.g.s. Ρωτήσαμε και μας απάντησε. Την ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο της και για αυτό που ακολουθεί. Τα συμπεράσματα δικά μας.

Μπορούσε η έφηβη Λένα, πίσω στο 1963, να φανταστεί να γιορτάζει τα 65α γενέθλιά της μαζί με το κοινό της σε ένα πάρτι γενεθλίων-επετειακή συναυλία;

Το 1963, χαχα ήταν που πήρα το βραβείο στο πιάνο, ήμουν 12 χρονών παιδάκι. Ε όχι! Δεν μπορούσα να φανταστώ ούτε καν το δίπλωμά μου.

Τι έχει, για εσάς, έντονη παρουσία και τι λείπει από την ελληνική σύγχρονη μουσική σκηνή;

Αυτό που λείπει από τη Σύγχρονη Ελληνική Σκηνή είναι το στοιχείο της Έκπληξης.

Δουλεύετε πάνω σε κάποιο καινούργιο project;

Αυτήν την εποχή δουλεύω, κυρίως, πάνω σε χορευτική μουσική, σε συνεργασία με ξένα γκρουπς.

Ποιο είναι το ταξίδι που σας έχει σημαδέψει και γιατί;

Το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό, 18 ετών, για το Βέλγιο με τρένο. Ταξίδευα μόνη με 40 πυρετό, έπινα αντιβιοτικά με μπίρες γιατί δεν έβρισκα νερό και η πιο έντονη στιγμή ήταν όταν τις πρώτες πρωινές ώρες πέρασα από τα σύνορα της Ελλάδας και μπήκα για πρώτη φορά σε ξένη χώρα, την τότε Γιουγκοσλαβία και αντίκρυσα μέσα από τις ομιχλώδεις λίμνες ένα μικρό σταθμό με την επιγραφή ακαταλαβίστικη και μόνο έναν άνδρα να στέκεται στην αποβάθρα και να φοράει καμπαρντίνα και ρεμπούμπλικα μαύρα και μυστήρια, και τότε από την ευτυχία μου άρχισα να κλαίω με λυγμούς. Από μικρό παιδί ονειρευόμουνα ταξίδια σε ξένες χώρες, ήταν η αδυναμία μου.

 

Ποιες γειτονιές της Αθήνας θα επισκεπτόσασταν σήμερα και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα ερχόταν στο μυαλό σας με νοσταλγία;

Θα επισκεπτόμουν την Πλάκα και το πρώτο πράγμα που θα θυμόμουν με νοσταλγία θα 'ταν ένα χάραμα στο πανοραμικό κεντράκι «Το Φεγγάρι». Ήμουν 19 ετών μαζι μ' ένα αγαπημένο φιίλο - εντελώς μεθυσμένοι- τον είχα πάει εκεί για να τον συνεφέρω από την ερωτική απογοήτευσή του με μια φίλη, που έμελλε να γίνει γυναίκα του και να 'χουν και πολλά πολλά παιδιά.

Πέντε κορυφαίοι δίσκοι που έχετε στην κατοχή σας και πέντε μπάντες που σας έχουν εμπνεύσει;

White Noise - An Electronic Storm, Τhe Beatles - S.P.L.H.C. Band, Massive Attack - 100th window, Sting - A Brand New Day, Διον.Σαββόπουλος - Το Βρώμικο Ψωμί.

Υπάρχουν ποιητές που διαμόρφωσαν τη στιχουργική σας περσόνα και ποιοι είναι αυτοί;

Καρυωτάκης, Καβάφης...

Ποια είναι η ερώτηση που δεν σας έχουν κάνει ποτέ σε συνέντευξη και θα θέλατε να απαντήσετε. Και ποια θα ήταν η απάντηση;

Είσαι ερωτευμένη; Ναι είμαι.

Τελικά, όπως είχατε πει και η ίδια στην τελευταία σας εμφάνιση στο six d.o.g.s: «είμαστε βρέφη που χρειάζονται αγάπη»;  

Ναι! Είμαστε άπληστα βρέφη... στο βάθος...

Η Λένα Πλάτωνος θα γιορτάσει στο six d.o.g.s λοιπόν και εμείς θα δώσουμε ραντεβού εκεί!

 

Μαρίνα Νοταρά

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.