Η Δύναμη του σκότους για 2η χρονιά στο Σύγχρονο Θέατρο

Η Δύναμη του σκότους για 2η χρονιά στο Σύγχρονο Θέατρο

«Ένα πράγμα είναι χειρότερο από τη φτώχεια – τα πλούτη.»

Ο Νικίτα είναι ένας μουζίκος που δουλεύει στο κτήμα των Μίτριτς και Ανίσια. Έχει όμως και δεσμό με την Ανίσια. Όταν θα πεθάνει ο άντρας της οι δύο εραστές θα παντρευτούν. Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά. Ο Νικίτα δείχνει το βίαιο του πρόσωπο προς τη γυναίκα του, ενώ παράλληλα διατηρεί δεσμό με την προγονή του, την Ακουλίνα. Μέχρι που η Ακουλίνα θα μείνει έγκυος. Και τότε η Ανίσια θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Σε όλο αυτό το παιχνίδι δολοπλοκιών αυτή που κινεί τα νήματα είναι η μητέρα του Νικίτα, η Ματριόνα.

Στα πρότυπα αρχαίας τραγωδίας -οι ήρωες περνούν από το στάδιο της ύβρης, της τύφλωσης και της νέμεσης για να οδηγηθούν στην κάθαρση- ο Τολστόι στη «Δύναμη του σκότους» μιλά για τη διαβρωτική επίδραση του χρήματος στον άνθρωπο, για τη βία, την αγάπη, την έλλειψη αυτής κι άλλα πανανθρώπινα ζητήματα.

 

Απουσία σκηνικών (μαύρα φελιζόλ χρησιμεύουν για να συμβολίσουν αντικείμενα) η Ελένη Σκότη έφτιαξε μια σύγχρονη παράσταση, βασισμένη σ’ ένα παλιό έργο, η οποία στο δεύτερο μέρος απογειώνεται. Στην προσπάθεια αυτή γίνεται αρωγός κι ο θίασος. Ξεχωρίζουν η Αγορίτσα Οικονόμου ως μακιαβελική μάνα με το υποδόριο χιούμορ της, αλλά κι οι Γιώργος Παπαγεωργίου στο ρόλο του άβουλου Νικίτα και Θανάσης Χαλκιάς ως Ακίμ, αντίποδας στην «ηθική» της Ματριόνα.

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση και συνέντευξη των πρωταγωνιστών εδώ

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.