Είδαμε το «Φαρενάιτ 451» στο Θέατρο Πόρτα!

Είδαμε το «Φαρενάιτ 451» στο Θέατρο Πόρτα!

Το «Φαρενάιτ 451» είναι ένα μυθιστόρημα του Ραίη Μπράντμπερυ που γράφτηκε και εκδόθηκε στην Αμερική το 1953. Ο τίτλος του έργου αναφέρεται στην θερμοκρασία, (της κλίμακας Φαρενάιτ), αυτανάφλεξης του χαρτιού. Σε μία δυστοπική εποχή στο μέλλον, τα βιβλία καίγονται καθώς το περιεχόμενο τους μπορεί να γίνει επικίνδυνο και ανατρεπτικό για μία κοινωνία που στόχο έχει την άμεση υποδούλωση των μαζών μέσω «εύκολων» και εύπεπτων ειδήσεων και πληροφοριών. Ο ίδιος ο συγγραφέας αντιμετώπισε περίπου αυτό για το οποίο έγραφε όταν, στην Αμερική της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι τέτοιου είδους βιβλία μπορούσαν να χαρακτηριστούν επιλήψιμα, με συνέπεια κανένας εκδότης να μην δέχεται να δημοσιεύσει αποσπάσματα από το έργο του σε περιοδικά, πριν γίνει η εκδοσή του, με σκοπό την προβολή του. Ο εκδότης που πήρε το «ρίσκο» να εκδόσει αποσπάσματα του «Φαρενάιτ 451» ήταν ο, τότε νέος, Χιου Χέφνερ, του γνωστού περιοδικού «Πλεϊμπόι».

 

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος, έπειτα από την μεγάλη επιτυχία της παράστασης στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει την παράσταση από τις 09 Νοεμβρίου στο Θέατρο Πόρτα. Έχοντας στα χέρια του έναν εξαιρετικό θίασο μας μεταφέρει σε ένα κοντινό μέλλον που η μεγαλύτερη απειλή για τους ανθρώπους είναι η σκέψη και τα συναισθήματα που αυτή γεννά. Η αποστασιοποίηση από την Τέχνη, από το παρελθόν, από συγγραφείς και βιβλία που καθόρισαν και καθορίστηκαν από την Ιστορία, έχει σαν στόχο την υποδούλωση της μάζας και την δημιουργία μιας νέας τάξης πραγμάτων που θα αποδέχεται χωρίς κρίση την ψευδή πραγματικότητα που δημιουργεί η εξουσία. 

Η Άννα Μάσχα στον ρόλο της Αρχηγού της Υπηρεσίας Ασφάλειας των πολιτών, μας καθηλώνει από την αρχή μέχρι το τέλος. Σε μία από τις κορυφαίες υποκριτικές στιγμές της, παρακολουθούμε με τεράστια προσοχή την συλλογιστική της και τα λόγια της φαντάζουν τόσο επίκαιρα για ένα έργο που έχει γραφτεί μίσο αιώνα πριν. Ο Αλέξανδρος Λογοθέτης στον ρόλο του Μόνταγκ, καταστρέφει κάτι το οποίο δεν έχει γνωρίσει ποτέ. Τα βιβλία. Ένα κορίτσι όμως, του δείχνει μια άλλη πραγματικότητα, πυροδοτεί μέσα του την περιέργεια και την αγάπη. Αρκούσε μία και μοναδική ερώτηση. «Είσαι ευτυχισμένος;». Ο ίδιος συνειδητοποιεί πως δεν είναι και αυτό που κατέστρεφε ήταν αυτό που θα μπορούσε να του δώσει το «εισιτήριο» για έντονες συγκινήσεις, συναισθήματα και γνώση. Η Κίττυ Παϊταζόγλου κινείται σαν αερικό και συνάμα απόκοσμο πλάσμα σε μια κοινωνία των υπνωτικών και της μικρής οθόνης.

 

Σε μία εποχή της γρήγορης και άμεσης κατανάλωσης, με την πληθώρα των πληροφοριών και των ερεθισμάτων, με την ψευδαίσθηση της απόλυτης γνώσης, των γρήγορων μηνυμάτων, των ειδήσεων σε τίτλους, την απώλεια κριτικής ικανότητας και σκέψης, η ανάγκη αναθεώρησης πολλών αξιών φαντάζει επιτακτική. Η παράσταση «Φαρενάιτ 451» στο Θέατρο Πόρτα θα συνεχιστεί μέχρι τις 21 Απριλίου. Αδιαμφισβήτητα, μια παράσταση που δεν πρέπει να την χάσει κανείς. 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση εδώ. 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.