Φαρενάιτ 451| Θέατρο Πόρτα

Φαρενάιτ 451| Θέατρο Πόρτα

Φαρενάιτ 451 είναι η θερμοκρασία που καίγεται το χαρτί. Ο Γκάι Μόνταγκ το γνωρίζει, αφού αυτή είναι η δουλειά του. Αυτό που δε γνωρίζει είναι την αξία των βιβλίων. Κηροζίνη κι έπειτα ένα σπίρτο. Και όλα φωτίζονται. Όχι βέβαια πως αρκεί μια φωτιά. Πλέον στην Υπηρεσία θα χρησιμοποιούν το Λαγωνικό, το «Μπάσκερβιλ» για να εξοντώνουν τους αντιφρονούντες. Μαζί με την Αρχηγό το σκέφτηκαν.

Η Αρχηγός… Δεν είναι η μόνη γυναίκα με επίδραση στο Μόνταγκ. Είναι κι η Μίλντρεντ, η σύζυγός του. Κι η Κλαρίσσα. Εκείνο το κορίτσι, που εμφανίστηκε από του πουθενά κι εξαφανίστηκε το ίδιο γρήγορα. Πρόλαβε, όμως, να του δείξει (νέους) δρόμους προς την ελευθερία. Κι έτσι ο πυροδότης Μόνταγκ θα γίνει «πυροσβέστης». Θαυμαστός ο καινούργιος κόσμος και δε μπορεί να του αντισταθεί κανείς.

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επέλεξε να συνομιλήσει μέσω του «Φαρενάιτ 451» με το (πιστό) κοινό για την τρομακτική δύναμη της μάζας. Αλήθεια, πόσο και πόσοι αντέχουμε να είμαστε διαφορετικοί;

Η παράσταση απογειώνεται με τις ερμηνείες. Ο Μόνταγκ του Αλέξανδρου Λογοθέτη είναι γήινος. Ο ηθοποιός καταφέρνει να αποδώσει εξαιρετικά την εσωτερική τρικυμία του ήρωα στο δίλημμα «Πειρασμός (βιβλία) ή καθήκον;». Η Άννα Μάσχα χρησιμοποιεί με ενάργεια τα υποκριτικά της εργαλεία καταθέτοντας μια μεστή ερμηνεία ως Αρχηγός Μπίττυ. Τι κι αν δεν είναι αρσενικού  φύλου όπως ήθελε ο Μπράντμπερι; Η περσόνα που δημιουργεί επί σκηνής είναι ζηλευτή από όλους τους ηθοποιούς. Ξεχωρίζει η Κίττυ Παϊταζόγλου με την απόκοσμη σκηνική ευαισθησία της κι η Ευδοκία Ρουμελιώτη για τη γάργαρη κωμικότητά της. Συνεπικουρικά λειτουργούν και τα ευφάνταστα κοστούμια με εκείνο της Ευδοκίας Ρουμελιώτη ως συζύγου να κλέβει τις εντυπώσεις, καθώς και τα hi-tech σκηνικά.

Η καλύτερη παράσταση της σεζόν. Γιατί ωραία τα έργα που μιλούν για τις ερωτικές σχέσεις ή τα ψυχολογικά μας αδιέξοδα, όμως το θέατρο είναι κατεξοχήν πράξη πολιτική. Και το θέατρο Πόρτα μας το υπενθυμίζει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ 
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής 
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου 
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου 
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης 
Βοηθός Φωτιστή: Tracey Gibbs 
Βοηθός σκηνογράφου: Γεωργία Τσίπουρα 
Σχεδιασμός προβολών: Χρυσούλα Κοροβέση, Μάριος Γαμπιεράκης 
Κατασκευή κοστουμιών: Olga Evseeva 
Σχεδιασμός κομμώσεων: Talkin' heads
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Συμπαραγωγή: Φεστιβάλ Αθηνών & ΠΟΡΤΑ         

Παίζουν: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Άννα Μάσχα, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Χάρης Τσιτσάκης, Μάνος Γαλανής, Θάνος Λέκκας, Ξένια Καλογεροπούλου 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.