Πολύ καλές ζωές, J. K. Rowling, εκδόσεις Ψυχογιός

Πολύ καλές ζωές, J. K. Rowling, εκδόσεις Ψυχογιός

Είναι η δεύτερη φορά σε σύντομο, σχετικά, χρονικό διάστημα που στα χέρια μου πέφτει ένα βιβλίο που αφορά τον λόγο ενός συγγραφέα σε τελετή αποφοίτησης. Η πρώτη φορά ήταν με το βιβλίο «Aυτό εδώ είναι νερό» του David Foster Wallace (περισσότερα εδώ). Η δεύτερη είναι τώρα με το βιβλίο «Πολύ καλές ζωές» της J. K Rowling που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Η Rowling είναι μια πασίγνωστη συγγραφέας με βιβλία που έχουν ταξιδέψει κυριολεκτικά σε όλο τον κόσμο. Έχουν διαβαστεί από παιδιά, εφήβους, ενήλικες και συνεχίζουν διαβάζονται ξανά και ξανά. Τα τελευταία χρόνια  συγγραφέας στο δημόσιο λόγο της είναι αιχμηρή και συζητάει ανοιχτά για όλα όσα συμβαίνουν, αναλαμβάνοντας δράση, χωρίς να φοβάται για τις αντιδράσεις που θα εγείρουν όλα όσα θα πει.

Το 2008 η J. K. Rowling προσκλήθηκε να απευθύνει τον χαιρετισμό στους αποφοίτους κατά της τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Διαβάζοντας τον λόγο της αναρωτήθηκα δεκάδες πράγματα και, ταυτόχρονα, παραδέχτηκα τη γυναίκα αυτή ακόμη μια φορά.

Η τελετή αποφοίτησης σηματοδοτεί για τους περισσότερους σπουδαστές την πρώτη μεγάλη τους επιτυχία στη ζωή. Είναι αυτό το μεταιχμιακό στάδιο όπου πλέον η επιτυχία αρχίζει να έχει διαφορετική βαρύτητα και να μετριέται με άλλους όρους. Είναι ίσως η πρώτη «ενήλικη επιτυχία» ενός ανθρώπου. Οι ομιλίες σε αντίστοιχες εκδηλώσεις έχουν πάντοτε έναν βαρύ κι επίσημο χαρακτήρα. Είναι σοβαρές και άκαμπτες με μερικά ίσως χιουmοριστικά στοιχεία που παραμένουν όμως στεγνά kαι κρύα. Ο λόγος της J. K. Rowling είναι σαφώς σοβαρός κι επίσημος αλλά, ταυτόχρονα, είναι ανθρώπινος και ζεστός, ειλικρινής και αυθεντικός. 

Αλήθεια, πόσο αφοπλιστικά αυθεντικό είναι να σου μιλάει κάποιος για την μεγαλειώδη αξία της αποτυχίας μια μέρα που η μόνη λέξη που μπορεί να ακουστεί ευκολότερα είναι η «επιτυχία»; Η Rowling μέσα από την ομιλία της δίνει στην αποτυχία την ακριβή της διάσταση, εμπνέει τους ακροατές και όλους τους αναγνώστες, ενώ, παίρνει μια σπουδαία θέση για την βοήθεια και την αλληλεγγύη δίνοντας ένα τελευταίο, εξαιρετικό μάθημα σε όλους τους πρώην σπουδαστές.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

φωτογραφία εξωφύλλου: Γεωργία Σουβατζή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.