Αυτό εδώ είναι νερό, David Foster Wallace, Εκδόσεις Κριτική

Αυτό εδώ είναι νερό, David Foster Wallace, Εκδόσεις Κριτική

Δεν ξέρω πως ακριβώς να παρουσιάσω ένα βιβλίο όπως αυτό. Άλλοι μου λένε πως μια παρουσίαση δεν πρέπει να τίνει στο «προσωπικό λεύκωμα» ή στην παρουσίαση ιδεών και σκέψεων, άλλοι μου λένε ότι το προσωπικό στίγμα είναι αυτό που μετράει. Δεν ξέρω. Ξέρω ωστόσο ότι αυτό το βιβλίο που κρατάω στα χέρια μου είναι μια εξαιρετική έκδοση και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι μια βιογραφία της ανάγνωσής μου (κάπου την διάβασα αυτή την φράση και μου άρεσε πολύ). 

Έχω σημειώσει 8 σελίδες, το βιβλίο βρίσκεται μόνιμα επάνω στο κομοδίνο και τους τελευταίους δύο μήνες τις έχω ανοίξει και διαβάσει τουλάχιστον σαράντα φορές. Η πρώτη σελίδα του βιβλίου γράφει: «Το 2005, ο David Foster Wallace προσκλήθηκε να εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στην τελετή αποφοίτησης του Κολεγίου Κένιον με θέμα της επιλογής του. Ήταν η μοναδική ομιλία αυτού του είδους που εκφώνησε ποτέ».

Μάλλον δεν έχει νόημα να μακρηγορήσω ως προς το ύφος της ομιλίας του. Το μόνο που μπορώ να πω με κάθε σιγουριά είναι ότι θα ευχόμουν να υπήρχε ένας άνθρωπος στη δική μου τελετή αποφοίτησης, και σε καθενός άλλου, που να έλεγε όσα ο Wallace είπε μπροστά στο νεανικό κοινό του Kenyon College πριν μερικά χρόνια. Είναι ο πιο «ήσυχος», ουσιαστικός, βαθύς, αληθινός και ανθρώπινος λόγος που έχω ακούσει ποτέ. 

Η πρόσφατη έκδοση (Οκτώβριος 2015) που κρατάω στα χέρια μου από τις Εκδόσεις Κριτική σε μετάφραση Κώστα Καλτσά, είναι ένα πραγματικό κομψοτέχνημα. Ένα βιβλίο λιτό όσο και ο λόγος του συγγραφέα. Μεταφέρει στις σελίδες του τις πιο διαχρονικές αλήθειες, που πρέπει να διαβάζονται ξανά και ξανά μέχρις ότου θυμηθούμε τι είναι πράγματι σημαντικό, ανθρώπινο, μέχρις ότου δούμε τον κόσμο γύρω μας όπως ήλπιζε ο Wallace να δούνε τον κόσμο οι απόφοιτοι εκείνης της βραδιάς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτό εδώ είναι νερό, David Foster Wallace

μετάφραση-επίμετρο: Κώστας Καλτσάς

Εκδόσεις Κριτική

 

 

Για μία ηχητική εμπειρία του λόγου του Wallace, μπορείς να δεις το παρακάτω:

 

Γεωργία Σουβατζή

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.