Κλέψε σαν καλλιτέχνης. Η μέθοδος, εκδ. Key Books

Κλέψε σαν καλλιτέχνης. Η μέθοδος, εκδ. Key Books

Κάθε φορά που πέφτει στα χέρια μου ένα βιβλίο πρέπει πρώτα να με κερδίσει ο συγγραφέας και μετά αυτό που έχει φτιάξει. Σήμερα θα σας μιλήσω για έναν από τους νέους αγαπημένους μου, τον Austin Kleon και το σημειωματάριο για δημιουργικούς κλεπτομανείς που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books, το "Κλέψε σαν καλλιτέχνης. Η μέθοδος". O Austin Kleon μένει στο Austin, του Texas. Eίναι συγγραφέας και ζωγραφίζει. Δημιουργεί με λέξεις και στα βιβλία του βάζει εικόνες. Εκανε τεράστια επιτυχία με το "Κλέψε σαν καλλιτέχνης" (που σας έλεγα πριν κάποιο καιρό) και το "Πούλα σαν καλλιτέχνης". Μετά από αυτά αποφάσισε, αφού έδωσε tips σε δημιουργικούς κλεπτομανείς, να ξεκλειδώσει τη δημιουργικότητά τους με ένα σημειωματάριο. Ο ίδιος πάντα ήθελε να προτείνει ένα καλό ημερολόγιο/σημειωματάριο στους φίλους του, αλλά αφού δεν έβρισκε κάποιο τόσο καλό, αποφάσισε να φτιάξει εκείνος το δικό του. Και καλά έκανε.

Στις πρώτες σελίδες του "Κλέψε σαν καλλιτέχνης. Η μέθοδος" μας εισάγει στην χρησιμότητα ενός σημειωματάριου. Μας λέει πως το κοινό που έχουν οι Τσαρλς Ντίκενς, Πάμπλο Πικάσο, Βιρτζίνια Γουλφ και Φρίντα Κάλο είναι ένα σημειωματάριο. Έτσι, μας παροτρύνει να: Κουβαλάμε το σημειωματάριο όπου πηγαίνουμε (το έκανα, δουλεύει), Κάνουμε τουλάχιστον μια άσκηση τη μέρα (το έκανα και είναι άκρως διασκεδαστικό), Επαναλάβουμε τα παραπάνω.

Το "Κλέψε σαν καλλιτέχνης. Η μέθοδος" είναι στην ουσία μια καθημερινή άσκηση δημιουργικότητας σε ένα φορητό καλλιτεχνικό εργαστήριο, γεμάτο έμπνευση, quotes και ασκήσεις που έχουν βαλθεί να φτιάξουν δημιουργικούς κλεπτομανείς. Από κάποιες απλές ασκήσεις, το να ακούσεις για παράδειγμα συζητήσεις των διπλανών σου στο μετρό και να σημειώσεις τι λένε, μέχρι τις πιο πολύπλοκες, το να μεταφράσεις μια παράγραφο από μια γλώσσα που δε μιλάς, χωρίς καμία βοήθεια, όλες σε κάνουν να σκεφτείς έξω από κανόνες, να δημιουργήσεις ιστορίες και να καλλιεργήσεις αυτό που χρειάζεται στη δουλειά και τη ζωή, τη φαντασία σου. Ποιός άλλωστε δεν καλλιεργεί τη φαντασία του γράφοντας ένα σημείωμα στους εξωγήινους που ίσως βρουν αυτό το σημειωματάριο ή επινοώντας διαλόγους από τη σαπουνόπερα που παίζει στην TV χωρίς ήχο;

Με αυτό το σημειωματάριο, ο Austin Kleon, (θέλω να ελπίζω πως) κλείνει έναν κύκλο που έχει ανοίξει και προκαλεί τους αναγνώστες του να ξεπεράσουν τα όρια του εαυτού τους, αγγίζοντας τα όρια των άλλων, αξιοποιώντας τους άλλους δημιουργικά και κλέβοντας (δημιουργικά πάντα) από αυτούς. Έχει ανεβάσει αρκετά τον πήχη σε μια "σχολή" πιστών αναγνωστών-καλλιτεχνών που έχει χτίσει και ελπίζω να μην απογοητεύσει στο επόμενό του βήμα αλλά να παρουσιάσει κάτι εξίσου καλό.

Ψάξτε τον και διαδικτυακά σε εβδομαδιαίο πολύ καλό υλικό που στέλνει μέσα από το newsletter του και αγοράστε για εσάς ή σε όσους θέλετε να δώσετε ένα boost δημιουργικότητας, ένα σημειωματάριο διαφορετικό από τα άλλα, από τις εκδόσεις Key Books.

Κωνσταντίνος Κούκος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.