Κλέψε και Πούλα σαν καλλιτέχνης

Κλέψε και Πούλα σαν καλλιτέχνης

Λατρεύω τα βιβλία που σ’ αφήνουν να τα αποχωριστείς εύκολα. Δεν σου γκρινιάζουν και δεν σου προκαλούν τύψεις. Ξέρεις πως όποια στιγμή τα χρειαστείς, θα είναι εκεί για εσένα, με τον αγαπημένο σου σελιδοδείκτη στη σελίδα που τα άφησες να σε περιμένουν. Και γυρνάς γιατί θέλεις ξανά έμπνευση, κάτι που ξέχασες, κάτι που θυμήθηκες. Και βυθίζεσαι πάλι στον κόσμο τους. Όσο πιο ιδιαίτερος με φρέσκες ιδέες τόσο το καλύτερο.

Πριν λίγο καιρό βρέθηκαν στα χέρια μου δυο βιβλία του Austin Kleon. To “Κλέψε Σαν Καλλιτέχνης” και το “Πούλα Σαν Καλλιτέχνης”, από της εκδόσεις Key Books. E, και τα λάτρεψα. Γιατί είναι ακομπλεξάριστα και ειλικρινή. Ναι, ένα βιβλίο είναι ακομπλεξάριστο από τη στιγμή που σου λέει πως για να ξεκλειδώσεις τη δημιουργικότητά σου πρέπει να κλέψεις σαν καλλιτέχνης. To πρώτο είναι New York Times bestseller και το δεύτερο είναι το “επόμενο βήμα”.

Το πρώτο μιλάει για το πλαίσιο που πρέπει να δρα όποιος θέλει να είναι δημιουργικός. Αλλά όχι μόνο για να είναι. Μιλάει για τη δημιουργική προσέγγιση στην αντιγραφή που ξεπερνά τα όρια της έμπνευσης και γίνεται ένα υλοποιήσιμο πλάνο. Μιλάει για τα προσωπικά προτζεκτς που αναπτύσσει κάποιος που θέλει να κάνει το “κάτι παραπάνω”, μαθαίνει από αυτά και εξελίσσεται. Μιλάει για το δίκτυο και πώς να το αξιοποιήσεις. Το “Πούλα σαν Καλλιτέχνης” είναι περισσότερο μεθοδικό. Με περισσότερο κείμενο θα σε βάλει σε μονοπάτια να δεις από σήμερα κιόλας πώς θα μπορούσες να αξιοποιήσεις τα “κόλπα” του Kleon για να μεγαλώσεις το έργο σου, να διευρύνεις τον κύκλο σου και τελικά να πουλήσεις τη δουλειά σου χωρίς να φαίνεσαι γελοίος.

Όλα αυτά με πολλές σπίθες έμπνευσης, έξυπνες συμβουλές, quotes και σκίτσα που σε ενθαρρύνουν να ξεκινήσεις ή να συνεχίσεις αυτά που θες. Κάποια ίσως τα θεωρήσεις λίγο κλισέ, βγαλμένα από μια ομιλία σε κάποιο TEDx αλλά προσωπικά πιστεύω στη ενεργητική αντιμετώπιση οποιασδήποτε πληροφορίας που μπορεί να αναχθεί ατομικά σε χρονικό και προσωπικό πλαίσιο “βρίσκοντας εσένα” εκεί αλλά θα σου μιλήσω άλλη στιγμή γι’ αυτό.

Ο Austin Kleon είναι ένας νεαρός συγγραφέας και καλλιτέχνης και μοιράζεται αυτοβιογραφικά τα δέκα πράγματα που ευχόταν κάποιος να του είχε πει όταν ξεκινούσε. Αυτά τα δέκα πράγματα τα μοιράστηκε αρχικά σε μια ομιλία του στη Νέα Υόρκη αρχικά. Η ομιλία διαδόθηκε σαν ιός και ο συγγραφέας σκάλισε ακόμα πιο βαθειά τις ιδέες του για να δημιουργήσει το  βιβλίο “Κλέψε σαν Καλλιτέχνης». O ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως ο συγγραφέας που ζωγραφίζει, φτιάχνει τέχνη με λέξεις και βιβλία με εικόνες. Και φαίνεται να το κάνει καλά. Τουλάχιστον απολαυστικά, με ειλικρίνεια και χιούμορ.

Αν έστω και λίγο σκέφτηκες να ψάξεις στο επόμενο βιβλιοπωλείο κάποιο από αυτά τα δυο βιβλία, δες και τα υπόλοιπα από τις νέες και πολλά υποσχόμενες εκδόσεις Key Books για να βρεις βιβλία για ανοιχτά μυαλά που ίσως σε ενδιαφέρουν.

Κωνσταντίνος Κούκος

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.