Διαβάσαμε τη «Φωτιά» της Katherine Neville | Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Διαβάσαμε τη «Φωτιά» της Katherine Neville | Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Είναι η εποχή του εγκλεισμού, της αέναης καραντίνας, του αναπάντητου «ως πότε;»... Είναι η εποχή που οι μέρες σκοτεινιάζουν γρήγορα, οι οθόνες δεν σβήνουν ποτέ και η αίσθηση που επικρατεί στέκεται ασταθώς μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, μια αναμονή χωρίς σαφή χρονικά περιθώρια...
Τι πεθυμήσατε περισσότερο; Αν η απάντηση είναι ένα ταξίδι, λίγο φευγιό από όλα αυτά, τότε «Η Φωτιά», το sequel μυθιστόρημα του «Οκτώ» της Katherine Neville θα σας το προσφέρει.

Δεύτερο «ματ» από μια γυναίκα σκακίστρια λοιπόν, αυτές τις ημέρες που το «The Queen’s Gambit» έχει κερδίσει τις πρώτες θέσεις τηλεθέασης κι η ηρωίδα του μια θέση στην καρδιά μας.
Τώρα, ετοιμαστείτε να αγαπήσετε την Ξι, ή αλλιώς Αλεξάνδρα Σολάριν. Άλλο ένα κορίτσι ιδιοφυία στο σκάκι, άλλη μία παιδική ηλικία γεμάτη τραύματα και τώρα, άλλη μια παρτίδα όπου διακυβεύονται πολλά περισσότερα από τα πιόνια της σκακιέρας.

Κλείστε την τηλεόραση και ανοίξτε το βιβλίο.

«Η Φωτιά» ξεκινά με δύο ιστορίες πατρικής απώλειας που εκτυλίσσονται περίπου με 200 χρόνια διαφορά μεταξύ τους. Κάποια περίοδος ηρεμίας και μετά... μπουμ - η φαντασία κι εξαιρετική αφήγηση της Neville κάνει «ζογκλερικά» στην ιστορία και πλέκει μια περιπέτεια απ’ αυτές που δεν αφήνουμε από τα χέρια μας.

Στο διά ταύτα.

Δέκα χρόνια μετά την δολοφονία του πατέρα της σε ένα σκοτεινό τουρνουά σκάκι κάπου στη Ρωσία και 20 ακόμη από τότε που οι γονείς της κατάφεραν να σκορπίσουν και να κρύψουν τα κομμάτια της σκακιέρας του Μονγκλάν (πρόκειται για την ιστορία του «Οκτώ»), η Αλεξάνδρα Σολάριν βρίσκεται καλεσμένη στο πατρικό της στο Κολοράντο για να γιορτάσει τα γενέθλια της μητέρας της. Στο σπίτι όμως δεν την περιμένει κανείς εκτός από μία σειρά από γρίφους και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της σκακιέρας –τη Μαύρη Βασίλισσα-, όλα στοιχεία πως ο κίνδυνος ελοχεύει.
Σε αυτό το περίεργο πάρτι, αρχίζουν να συρρέουν ετερόκλητα άτομα από το παρελθόν που, όλα μαζί, θα κληθούν να παίξουν το καθένα τον δικό του ιδιόρρυθμο ρόλο σε μία ξεχασμένη παρτίδα που φαίνεται να ξαναξεκινά.

Παράλληλα και σε έναν οργασμό ιστορίας και μυθοπλασίας από την Neville βρισκόμαστε στα Γιάννενα το 1822. Ίσως να μας είναι λίγο δύσκολο να πιστέψουμε πως η κυρά Βασιλική ήταν «μπλεγμένη» με τον Λόρδο Βύρωνα και μάλιστα πως καρπός του έρωτά τους ήταν η Χάιδω (Χαϊδή στο βιβλίο), τον τελευταίο όμως χρόνο έχουν γίνει πολύ πιο περίεργα πράγματα και στην τελική ανάλυση, τι νόημα θα είχαν τα παραμύθια αν τα κρίναμε;
Στη «Φωτιά» λοιπόν, ο Αλή Πασάς αποκαλύπτει στην Χάιδω λίγο πριν πέσει στα χέρια των Τούρκων, πως ο πραγματικός της πατέρας είναι ο Λόρδος Βύρωνας και την στέλνει να τον αναζητήσει ώστε να προστατεύσει τόσο την ίδια όσο και ένα κομμάτι από την αρχαία σκακιέρα του Ταρικάτ, έργο του σουφιστή αλχημιστή Τζαμπίρ Ιμπν Χασάν που περικλύει στη δομή του το μυστικό της αθανασίας... ο λόγος για τη Μαύρη Βασίλισσα αυτού που αργότερα ονομάστηκε Σκάκι του Μονγκλάν.

«Η Φωτιά» θα δοκιμάσει την πίστη σας στον μύθο και την αλχημεία, θα σας συστήσει διάφορες ιστορικές φιγούρες, θα σας ταξιδέψει από την Βόρεια Αμερική στην Ευρώπη, θα κάνει μια στάση στην χώρα μας και μετά θα φύγει για Αφρική, Ασία, Μέση Ανατολή. Θα σας μιλήσει για αυτό «το πυρ το εσώτερο» που ξανανοίγει ξεχασμένες παρτίδες, θα στάξει λίγο ρομαντισμό κατά τόπους, αρκετή συνωμοσία κι άλλη τόση ανατροπή και τελικά θα αποτελέσει ένα απολαυστικό ιστορικό θρίλερ.

Μιας και γράφτηκε 20 χρόνια μετά από το φανταστικό «Οκτώ», δέχτηκε την αυστηρή κριτική που δέχεται κάθε sequel αγαπημένου έργου. Για εμάς στέκει αξιοπρεπώς δίπλα του, μπορεί μάλιστα να διαβαστεί ανεξάρτητα από αυτό (αλλά να το διαβάσετε το «Οκτώ» έτσι κι αλλιώς!) και την προτείνουμε σαν ένα από αυτά τα βιβλία που θα σας «ρουφήξουν» στις σελίδες τους και θα σας «καταπιούν» στην πλοκή τους. Αν θέλετε να ξεφύγετε από όσα συμβαίνουν γύρω, λοιπόν, η «Φωτιά» προσφέρεται ανυπερθέτως να αποτελέσει το μέσο διαφυγής!
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Η Φωτιά» (2008)
Συγγραφέας: Katherine Neville
Μτφ: Χριστιάννα Ελ. Σακελλαροπούλου
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (2020)

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.