Διαβάσαμε το συναρπαστικό «Οκτώ» της Katherine Neville | Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Διαβάσαμε το συναρπαστικό «Οκτώ» της Katherine Neville | Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Ψάχνετε να βρείτε ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που θα σας ταξιδέψει στον χρόνο, την ιστορία και τη φαντασία; Αν ναι, η απάντησή μας έρχεται φυσικά και τη σας τη δίνουμε ομόφωνα με εκατοντάδες χιλιάδες αναγνωστών ανά τον κόσμο: διαβάστε το «Οκτώ» της Katherine Neville.
Τριανταδύο χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του, αυτό το μυθιστόρημα αναζήτησης που άνοιξε έναν νέο δρόμο στην παγκόσμια λογοτεχνία, βρίσκεται και πάλι στις προθήκες των βιβλιοπωλείων από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, δύο μοναχές από τα Πυρηναία σκορπίζουν σε διάφορα σημεία της υφηλίου τα κομμάτια μιας μυθικής σκακιέρας που ανήκε κάποτε στον Καρλομάγνο και που εικαζόταν πως είχε υπερκόσμιες δυνάμεις. Η περιπέτειά τους ξεκινά από τους δρόμους του Παρισιού και οδηγεί στη Ρωσία, την Αίγυπτο, την Κορσική και την Αλγερία, ενώ άνθρωποι διψασμένοι για εξουσία, μεταξύ των οποίων ο Ναπολέοντας, ο Βολταίρος, ο Ντιντερό, ο Μπαχ και η Αικατερίνη η Μεγάλη επιδίδονται σε έναν αγώνα για την αναζήτησή της.

Διακόσια περίπου χρόνια αργότερα, η επιστήμονας ηλεκτρονικών υπολογιστών Καθρίν Βέλις, που εργάζεται σε μία εταιρία ορκωτών λογιστών, μέλος των «Μεγάλων Οκτώ», διορίζεται σε ένα έργο στην Αλγερία και παράλληλα μπλέκει σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι γύρω από τον γρίφο του λεγόμενου σκακιού του Μονγκλάν. Μια «μοιραία» παρτίδα θα την οδηγήσει σε ένα κυνήγι θησαυρού προκειμένου να επανενώσει τη σκακιέρα της οποίας τα κομμάτια σκόρπισαν οι μοναχές δύο αιώνες νωρίτερα.

Ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία όπου η μαγεία μπλέκεται με την επιστήμη, η πολιτική φαίνεται να διαγράφεται με σκακιστικούς όρους και η απληστία οδηγεί πολλούς να νιώσουν πρόθυμοι να χάσουν τα πάντα για να κερδίσουν.

Δύο παράλληλες ιστορίες συνυφαίνονται σε ένα καλοδουλεμένο μυθιστόρημα, με εξαιρετικές ιστορικές αναφορές ανακατεμένες με τις «δαιμόνιες» ιδέες μιας συγγραφέως που φαίνεται πως διψούσε, η ίδια, να ζήσει μια μεγάλη περιπέτεια.

Το ανήσυχο πνέυμα της Katherine Neville γαλουχήθηκε μέσα από ιστορίες καουμπόηδων και Ινδιάνων και βιβλία του Ιουλίου Βερν στα παιδικά της χρόνια. Δούλεψε σαν σκιτσογράφος, αλλά και σαν μοντέλο, λάτρεψε την φωτογραφία και σπούδασε επεξεργασία δεδομένων για να καταλήξει να ανήκει στο κορυφαίο ένα τοις εκατό στις ΗΠΑ στον τομέα της. Μελέτησε τις τεχνικές της προφορικής αφήγησης εστιάζοντας στην αφρικανική λογοτεχνία κι ενώ ετοιμαζόταν να παραιτηθεί οριστικά από την εταιρία της, δέχτηκε την ανάληψη ενός έργου στην Αλγερία. Ακριβώς όπως ουσιαστικά και η ηρωίδα της στο «Οκτώ». Κι ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που σε αυτό το βιβλίο βρίσκεται διάχυτος ένας ενθουσιασμός τον οποίο ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να κάνει δικό του. Η Katherine Neville είναι η Καθρίν Βελίς. Χρησιμοποιεί τα προσωπικά της βιώματα και γράφει κυριολεκτικά την ιστορία που η ίδια διψά να ζήσει.

Το «Οκτώ» είναι το πρώτο δημοσιευμένο μυθιστόρημα της συγγραφέως, το οποίο κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε 12 χώρες, ενώ στην πορεία έγινε διεθνές best seller, μεταφρασμένο σε 40 γλώσσες. Ο σύγχρονος μυθιστορηματικός λόγος εναλλάσσεται με την ιστορική αφήγηση και το μεσαιωνικό μυστήριο «ρουφώντας» τον αναγνώστη στις σελίδες ενός βιβλίου που δικαιολογημένα έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δέκα κορυφαία όλων των εποχών. Πατά στα πρότυπα του «Ονόματος του Ρόδου» του Έκο διαγράφοντας μία ολότελα διαφορετική ιστορία βέβαια, ενώ θεωρείται πρόδρομος άλλων αγαπημένων best sellers όπως ο «Κώδικας Da Vinci» του Dan Brown.

Το «Οκτώ» στήνεται σαν μία γιγαντιαία παρτίδα σκάκι εξηντατεσσάρων (φυσικά) χαρακτήρων. Όλοι μαζί δομούν μια ιστορία γεμάτη δράση, κρυμμένες μαθηματικές φόρμουλες, άσπρες και μαύρες βασίλισσες, αλχημεία ακόμη και κβαντική φυσική. Στα χέρια οποιουδήποτε άλλου μπορεί όλο αυτό το συνονθύλευμα γεγονότων και ιδεών να μην δούλευε καλά, σε αυτά όμως της Neville όλα τα κομμάτια της ιστορίας (όπως και αυτά της σκακιέρας του Μονγκλάν) φαίνονται να έχουν νόημα και να ταιριάζουν μεταξύ τους.

Μία εξαιρετική πρόταση για να ταξιδέψει η σκέψη σας μέσα από μια ιστορία που κόβει την ανάσα!

 

 

 

 

 

 

 

Katherine Neville
Οκτώ
Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.