ζῷον - ομάδα ARterre Theatre

ζῷον - ομάδα ARterre Theatre

η ζωοσύνη είναι το τελευταίο φάρμακο του ανθρώπου, λοιπόν παρά τη συσκότιση των λέξεων και των ιδεών, ή μάλλον εξαιτίας αυτής, υπάρχουν στιγμές που ανατινάζονται όλα· τότε άνθρωποι, ζώα, δαίμονες, κλουβιά είμαστε  μόνον πλέγμα λιθανάγλυφο μιας ζωφόρου, μορφές ακίνητες σαν παιδιά που λιάζονται χαυνωμένα στη σανιδένια προβλήτα, ώσπου αρχίζουν ένα ένα να πέφτουν στην πιο βαθιά θάλασσα, και ο χρόνος ξεκινά ξανά.

Νικήτας Σινιόσογλου, 
Απομονωτήριο Λοιμύποπτων Ζώων, 
εκδόσεις Κίχλη, Αθήνα 2024

Στο πλαίσιο του bio-mechanical Festival, στον χώρο του θεάτρου Αυλιδείας Αρτέμιδος, η ομάδα θεάτρου ARterre Theatre θα παρουσιάσει την παράσταση ζῷον. Μια παράσταση βασισμένη σε κείμενα των: Samuel Beckett, Franz Kafka, T. S. Eliot και Νικήτα Σινιόσογλου.

Η σκηνική σύνθεση της ομάδας Arterre, βασισμένη σε κείμενα, Μπέκετ, Έλιοτ, Κάφκα και  Νικήτα Σινιόσογλου,  αποτελεί ένα θεατρικό και κινησιολογικό εγχείρημα που εξετάζει το τέλος του κόσμου και τον επαναπροσδιορισμό ή τη λύτρωση του ανθρώπου με την επιστροφή σε ό,τι ο Νικήτας  Σινιόσογλου ονομάζει ζωοσύνη στη νουβέλα του Απομονωτήριο Λοιμύποπτων Ζώων. Η δραματουργία ακολουθεί θραυσματικές αφηγήσεις, μονόλογους και σιωπές. 

Σε έναν μετα-αποκαλυπτικό, σχεδόν εξωανθρώπινο χωροχρόνο, δύο σώματα – ένα που κυρίως μιλά και ένα που κυρίως κινείται – αναμετριούνται με τα όρια της ύπαρξης. Η ηθοποιός και η χορεύτρια ενσαρκώνουν τις δύο όψεις του ανθρώπου που ακροβατεί μεταξύ της διάνοιας και της ενστικτώδους επιβίωσης, της γλώσσας και του σώματος, του πολιτισμού και της επιστροφής στην πρωταρχική του φύση.

 Οι δύο μορφές τοποθετούνται επιτηρούμενες από ένα αυτόνομο σύστημα εντοπισμού και παρακολούθησης μέσα σε ένα τοπίο ερειπωμένο, μεταβατικό, έναν χώρο-καραντίνα, όπου η γλώσσα, το σώμα και η μνήμη λειτουργούν σαν σπαράγματα ενός κόσμου που έχει χαθεί και γίνονται άλλοτε υποκείμενα που συλλογίζονται την κατάστασή τους και άλλοτε σώματα που αλληλοεπηρεάζονται, υπακούοντας σε φυσικές ανάγκες. Το «λοιμύποπτο ζώο» της παράστασης δεν είναι μόνο το υποκείμενο που έχει ασθενήσει και απομονωθεί, αλλά και εκείνο που έχει χάσει κάθε σημείο αναφοράς στο ανθρώπινο παρελθόν του και παλεύει να βρει νέους τρόπους ύπαρξης σε μια «πραγματικότητα ρημαγμένη υπόθεση».

Η παράσταση προτείνει μια εμπειρία που ακροβατεί μεταξύ θεάτρου και περφόρμανς, αφήνοντας ανοιχτά ερωτήματα για την ταυτότητα του ανθρώπου, όταν όλα γύρω του έχουν χαθεί.

Β. Λευκούδη 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Παίζουν: Μάρω Θεοδοσίου, Αργυρώ Μαγκοπούλου

Δραματουργική επεξεργασία: Βασιλική Λευκούδη
Σκηνοθεσία:Βασιλική Λευκούδη
Σκηνογραφία: Γιάννης Κατσάνος
Κινησιολογική επιμέλεια: Αργυρώ Μαγκοπούλου
Video, φωτισμοί: Πένη Θεοδοσίου
Πρωτότυπη μουσική, ηχητικό περιβάλλον: Νικηφόρος Κουρμπέτης
Φωνή off: Κώστας Κουρμπέτης
Μουσική διδασκαλία: Αλεξάνδρα Αραβίδου

Τετάρτη των Τεφρών, T. S. Elliot

Έπαιξαν οι μουσικοί:

Βιολί: Κων/νος Παπαδόπουλος
Βιολοντσέλο: Βασιλική Κλούβα
Κοντραμπάσο: Σοφία Κατσένιου

Τραγούδι: Αλεξάνδρα Αραβίδου
Απαγγελία (Αγγλικά): Christopher Pye

Ηχογράφηση: Κωστής Παλαιογιάννης, Αλέξης Κωστακιώτης (Sound X studios)
Μίξη: Αλέξης Κωστακιώτης

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ARterre Theatre

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.