Ζήσης Κοτιώνης :: «Λιθολογία: κάθε πέτρα είναι η Γη»

Ζήσης Κοτιώνης :: «Λιθολογία: κάθε πέτρα είναι η Γη»

Την ατομική έκθεση του Ζήση Κοτιώνη, με τίτλο «Λιθολογία: κάθε πέτρα είναι η Γη», παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) από 18 Μαΐου έως 18 Ιουλίου 2021 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων.

Το πρότζεκτ Λιθολογία: κάθε πέτρα είναι η Γη του αρχιτέκτονα και εικαστικού Ζήση Κοτιώνη είναι ένας αναστοχασμός πάνω στην ουσία και το είναι της πέτρας.

Η Λιθολογία περιλαμβάνει κατασκευές, ζωγραφική, σχέδια, μια σειρά από φιλοσοφικά ποιήματα («ωδές σε πέτρες» τα ονομάζει ο Κοτιώνης), καθώς και κάποια βίντεο με καταγραφές υπαίθριων επιτελέσεων. Οι κατασκευές του, που φέρουν τον γενικό τίτλο Μηχανές, σχηματίζουν -κατά τον ίδιο- ένα «λιθολογικό εργοτάξιο». Στην απλή εκδοχή τους, πρόκειται για συναρμογές από ξύλα, πέτρες, τούβλα και σχοινιά. Ενώ στις πιο σύνθετες μηχανές ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί και άλλα υλικά ή αντικείμενα, όπως πλαστικούς σωλήνες, κουβάδες, χωνιά, τζάμια και σφιγκτήρες. Στην ουσία πρόκειται για μηχανισμούς που λειτουργούν ως τρισδιάστατα οπτικά δοκίμια, αναπτύσσοντας συγχρόνως έναν διάλογο με τις κατασκευές του Βιτρούβιου και του Λεονάρντο.

Στα ζωγραφικά του έργα, με τον γενικό τίτλο Συμβάντα, ο Κοτιώνης διευρύνει τον διάλογο με την πέτρα και κατά βάθος με την αρχιτεκτονική. Ο τίτλος Συμβάντα -ομολογουμένως ασυνήθιστος για δισδιάστατα έργα- αποδίδει εύστοχα, αφενός την αποσπασματικότητα, αφετέρου την ενδεχομενικότητα που διέπει τις αποκαλυψιακές εικόνες του Κοτιώνη: ό,τι αυτές αναπαριστούν μπορεί να συμβεί αλλά μπορεί και όχι. Στο μεταξύ, η απολίθωση καιροφυλακτεί και η Γαία συνεχίζει να εκδικείται.   

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος, ιστορικός τέχνης, επιμελητής εικαστικών εκθέσεων και δράσεων του ΟΠΑΝΔΑ

Στον εκθεσιακό χώρο θα τηρηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων, αλλά και των κανόνων λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.