Ziad Antar, από τη Βηρυττό στην Αθήνα

Ziad Antar, από τη Βηρυττό στην Αθήνα

Από τις πατάτες στις ντομάτες, από τη Βηρυττό στην Αθήνα, από την τέχνη στα γεωπολιτικά παιχνίδια, από κακόβουλα ζιζάνια σε εμφύλιους πολέμους. Δείτε ένα docufiction με/για τον ευφυή καλλιτέχνη με το βιτριολικό χιούμορ Ζίαντ Άνταρ σε σενάριο και σκηνοθεσία του βραβευμένου Γιώργου Τελτζίδη.

«Αν ρωτήσετε έναν μαθηματικό, θα σας πει ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος από αριθμούς. Αν ρωτήσετε έναν καλλιτέχνη, θα σας πει ότι ο κόσμος είναι φτιαγμένος από ιδέες, συναισθήματα. Αν ρωτήσετε εμένα, θα σας πω ότι κόσμος είναι μία μεγάλη αγροτική εκμετάλλευση γεμάτη καλούς και κακούς, που παλεύουν για επιβίωση και διαφορετικότητα.» Τον απολαύσαμε στην ευφάνταση αγροτική σάτιρα με τη μορφή περφόρμανς-ομιλίας H Διπλωματία της Ουροδόχου Κύστης (Bladder Diplomacy) τον Οκτώβριο του 2021 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης. Ο Λιβανέζος εικαστικός καλλιτέχνης Ζίαντ Άνταρ ακολουθώντας την ιστορική διαδρομή της αγροκαλλιέργειας, μας μίλησε για κάτι μεγαλύτερο: τη σχέση ανάμεσα στα Δυτικά έθνη και την Ανατολική Μεσόγειο, συνυφαίνοντας ιστορίες της διεθνούς διπλωματίας, της καλλιέργειας πατάτας και τομάτας, καθώς και προσωπικές οικογενειακές ιστορίες. Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε το συναρπαστικό docu-fiction “Ziad Antar,από τη Βηρυτό στην Αθήνα” βασισμένο στην περφόρμανς του αλλά και στη ζωή του, γυρισμένο στoυς δρόμους και τις λαϊκές αγορές της Αθήνας αλλά και στη Στέγη. Την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, στις 21:00, δείτε σε πανελλήνια ψηφιακή πρεμιέρα στο Onassis Channel στο YouTube τη νέα μικρού μήκους ταινία του βραβευμένου κινηματογραφιστή και σεναριογράφου Γιώργου Τελτζίδη με τίτλο "Ziad Antar, Από τη Βηρυτό στην Αθήνα". Το παρόν και το παρελθόν του Άνταρ, η ομιλία-περφόρμανς του –αστυνομικό θρίλερ και, ταυτόχρονα, αγροτική κωμωδία–, το προηγούμενο, πολυσχιδές έργο του και η αγροκαλλιέργεια μπλέκονται σε μια mixed media αφήγηση που δεν ακολουθεί χρονικά την αφήγηση της περφόρμανς στη Στέγη, αλλά μετακινείται με στόχο να πυκνώσει την ιστορία, δημιουργώντας μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα με ξεκάθαρο πρωταγωνιστή τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Το Bladder Diplomacy άνοιξε τον Οκτώβριο στη Στέγη τη συζήτηση για τους περίπλοκους μηχανισμούς των γεωπολιτικών παιχνιδιών και του καπιταλισμού, καθώς και για τις περίεργες «συνεργασίες» Δύσης και Μέσης Ανατολής και χρησιμοποίησε την αγροτική-πολιτική σάτιρα προκειμένου να μιλήσει τελικά για την ίδια τη ζωή. Η περφόρμανς που παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Αθήνα διερευνά ριζικές παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και τις διατροφικές συνήθειες που έχουν σπείρει σε αυτά τα εδάφη οι θεωρίες του εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποιημένης αγροτικής οικονομίας, αλλά και τις ανατροπές και τη μυστηριώδη ανθεκτικότητα των ιθαγενών σπόρων. O τίτλος αναφέρεται στη διαβόητη «διπλωματία της ουροδόχου κύστης»: αυτήν εξασκούσε ο (αποθανών πια) Πρόεδρος της Συρίας, Χαφέζ αλ-Άσαντ, κάνοντας δεκάωρες διαβουλεύσεις και υποχρεώνοντας έτσι τους αντιπάλους του σε υποχώρηση – πόσες ώρες μπορεί να αντέξει κανείς χωρίς να πάει στην τουαλέτα;

Συντελεστές 

Σκηνοθεσία - Σενάριο: Γιώργος Τελτζίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Σίμος
Ηχολήπτης: Κώστας Κουτελιδάκης
Βοηθός Κάμερας: Σταμάτης Κούρος
Εκτέλεση Παραγωγής: Δημήτρης Παπαγιαννόπουλος
Βοηθός Παραγωγής: Γιώργος Μπογδάνος 
Μοντάζ: Φαίδων Γκρέτσικος
Επεξεργασία Ήχου & Μίξη: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος
Χρωματική Επεξεργασία: Παναγιώτης Πατσιαούρας, Noise & Grain 
Μουσική: Άκης Καπράνος
Ηθοποιός: Τζουβάνι Γκούιργκους
Παραγωγή:  Long Shot Films
Ανάθεση και Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Τεχνικός Διευθυντής: Λευτέρης Καραμπίλας
Τεχνική Διεύθυνση: Phil Hills
Σχεδιασμός Φωτισμού & Χειρισμός: Αντώνης Κόκκορης
Σχεδιασμός Ήχου & Χειρισμός: Θοδωρής Τσάχαλος, Γιάννης Γκλιάτης
Υπεύθυνος Τεχνικός Βίντεο: Στράτος Τογανίδης
Stage Manager: Βάσια Χριστοδούλου
Οργάνωση Παραγωγής: Άκης Χοντάσης
Εκτέλεση Παραγωγής: Δανάη Γιαννακοπούλου
Head of Project: Χρήστος Σαρρής 
Συντονισμός Παραγωγής Γυρισμάτων: Έλενα Χωρέμη, Σμαράγδα Δογάνη

Διάρκεια: 18’39’’

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.