«Χωρίς να το κάνουμε θέμα…» | Για τον Κωνσταντίνο Τζούμα

«Χωρίς να το κάνουμε θέμα…» | Για τον Κωνσταντίνο Τζούμα

Με τίτλο μία χαρακτηριστική φράση του Κωνσταντίνου Τζούμα, διοργανώνουμε ένα πολυμεσικό event στον Εκθεσιακό χώρο του Match Point (Αινιάνος 1, Αθήνα, τηλ.: 210.8250898) από την Κυριακή 3 μέχρι και την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024.

Μια δεύτερη ευκαιρία να τον αποχαιρετήσουμε, με λόγια και μουσική, ραδιοφωνικά αποσπάσματα των εκπομπών του, τις ζωντανές αφηγήσεις φίλων της τέχνης και της ζωής του, πλούσιο φωτογραφικό υλικό τόσο των μεταμορφώσεων του στους πιο ετερόκλητους ρόλους ηρώων θεάτρου και κινηματογράφου όσο και της καθημερινότητάς του στην πόλη και στα στέκια που αγαπούσε.

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει: προβολή συνεντεύξεών του (Hellenic American Project/Hap – The City University of New York)
και ντοκιμαντέρ (Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, «Κωνσταντίνος Τζούμας, Ηθοποιός εξ Ιδιοσυγκρασίας»), τα βιβλία του (Ως εκ θαύματος, Complete Unknown κα Πανωλεθρίαμβος, Εκδόσεις Καστανιώτη), καθώς και bazaar με προσωπικά αντικείμενα, ρούχα και αξεσουάρ από το βεστιάριο του, μέρος από τις πωλήσεις των οποίων θα διατεθεί στην καλλιτεχνική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΘΕΣΙΣ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Ο Κωνταντίνος Τζούμας με δικά του λόγια 
Γεννήθηκε το 1944 στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Πασαλιμάνι και στην Αθήνα με επιδόσεις στη βιβλιοφαγία, στους κλασικούς μυθιστοριογράφους, στον κλασικό αθλητισμό, στο πινγκ-πονγκ, στο μπιλιάρδο και στο ροκ εντ ρολ.
Απέφυγε τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων και προτίμησε τη δράση των δρόμων, των καφέ και των ταξιδιών. Διάλεξε την ηθοποιία από αντίδραση στην αντίληψη που θεωρούσε τους ηθοποιούς ελαφρών ηθών. Διδάχτηκε θέατρο στη Δραματική Σχολή Αθηνών και έκανε χορό με τη Ζουζού Νικολούδη, τον Άλβιν Νικολάις, τον Μερς Κάνινγκχαμ και τον Άλβιν Έιλυ. Στη Νέα Υόρκη έμαθε να επιβιώνει χωρίς να το κάνει θέμα. Εγκατέλειψε το χορό, γιατί «βαριά η καλογερική». Έπαιξε στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Για πολλά χρόνια είχε καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο.
 Το 2008 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του με τον τίτλο Ως εκ θαύματος, το οποίο αποτελεί το πρώτο μέρος μιας αυτοβιογραφικής τριλογίας, που συνεχίζεται με το Complete unknown (2009) και ολοκληρώνεται με το Πανωλεθρίαμβος (2010).
Έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουνίου του 2022.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.