Χαρτογραφώντας τη Μνήμη | Mapping the Memory

Χαρτογραφώντας τη Μνήμη | Mapping the Memory

H Alibi Gallery εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση Χαρτογραφώντας τη Μνήμη, την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 19:00.  H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 5 Ιουνίου 2022.

Πρόκειται για μία ιδιόμορφη έκθεση η οποία ξεπερνά το πλαίσιο της τυπικής αίθουσας τέχνης και θυμίζει περισσότερο ένα αυτοσχέδιο, εφήμερο μουσείο, όπου σύγχρονα έργα τέχνης αλλά και κάθε λογής αντικείμενα, επιφορτισμένα με προσωπικές αναμνήσεις, επιχειρούν να ανασυστήσουν προσωρινά ένα σύμπαν δομημένο πάνω σε θραύσματα του παρελθόντος.

Πώς θα μπορούσαν να συνδεθούν μια ιδιωτική συλλογή από σχολικούς χάρτες, ταξιδιωτικές αποσκευές, η ιστορία μιας ελληνικής οικογένειας της Οδησσού (μέσα από ποικίλες καρτ-ποστάλ φιλικών και συγγενικών της προσώπων), memorabilia και κάθε λογής αναμνηστικά αντικείμενα από ξένους τόπους, μια επιτοίχια εγκατάσταση από παλιές φωτογραφίες Αθηναίων και σύγχρονα έργα τέχνης;

Η εν λόγω έκθεση στοχεύει να διαγράψει μια ιδιότυπη νοητική πορεία στο χώρο και το χρόνο, με κεντρικό θεματικό άξονα τη μνήμη. Είναι δυνατόν η μνήμη, ως ένα αρχείο αποσπασματικών προσωπικών και συλλογικών εμπειριών, να χαρτογραφηθεί; Δεδομένης της απώλειας εννοιών όπως η γεωγραφική προέλευση των εθνικών παραδόσεων και των ιστορικών παρελθόντων, εξαιτίας της παγκοσμιοποιητικής διαδικασίας, περνάμε πλέον σε μια σύγχρονη συνθήκη “λήθης” ή σε μια νέα φόρμα “μνήμης χωρίς σύνορα”; 10 εικαστικοί καλλιτέχνες καλούνται να παρέμβουν δημιουργικά πάνω σε χάρτες της συλλογής των ιδιοκτητών της γκαλερί, επικοινωνώντας με τον τρόπο αυτό τις σκέψεις τους πάνω στο θέμα και συνδέοντας τα υπόλοιπα εκθέματα με το σήμερα.

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες

Ιάσoνας Βενετσανόπουλος
Ιάκωβος Βολκώβ
Ιάσoνας Καμπάνης
Μαριλία Κολιμπίρη
Βασιλική Κούκου
Αλέξανδρος Μαγκανιώτης
Σοφία Ροζάκη
The Krank
Alex Martinez
Melina Mitchell

Ευχαριστούμε τον Άγγελο Βλάσταρη για την παραχώρηση ιστορικών φωτογραφιών για τις ανάγκες της έκθεσης.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.