Βωλάξ earth and sky and me | performance video installation

Βωλάξ earth and sky and me | performance video installation

Βωλάξ
earth and sky and me
performance video installation
Άννα Τζάκου/ oμάδα Γεωποιητική

προς μια συλλογική εμπειρία πνευματικής εμβύθισης

Τέσσερις γυναίκες καλλιτέχνιδες των παραστατικών τεχνών συνδιαλέγονται ζωντανά με την εικόνα και την ενσώματη εμπειρία του τοπίου του Βώλακα. Εξερευνούν μια βιωματική χαρτογράφηση του Κυκλαδίτικου τόπου και δημιουργούν ένα δίκτυο εγγύτητας και συγγένειας μεταξύ εαυτών, θεατών και παρούσας στιγμής.

Το έργο βασίζεται στη μεθοδολογία του ερευνητικού εργαστηρίου Σχέδιο Βωλάξ: Προς Αναζήτηση Εδάφους (ομάδα Γεωποιητική, Τήνος 2021) που διερευνά το Κυκλαδίτικο τοπίο ως τρόπο ύπαρξης, οντολογικής διαδικασίας και πρακτικής του «είμαι» και την ίδια στιγμή εξετάζει τις διαδικασίες με τις οποίες το βλέπουμε, προβάλουμε και εκδηλώνουμε το συλλογικό μας ονείρεμα.

Η performance οργανώνεται γύρω από μια βίντεο εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας βασισμένη στο οπτικό υλικό του ερευνητικού έργου στην Τήνο. Οι προβολές σε ύψος προσομοιώνουν το Τηνιακό γεωλογικό τοπίο  με τον ουδέτερο χώρο του ΚΕΤ και αναπαράγουν τον αρχετυπικό χρόνο των Κυκλάδων ως πεδίο αμιγούς εμπειρίας και ανοιχτής επίγνωσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε συνδιαλλαγή και αναστοχασμό μαζί του οι καλλιτέχνιδες επιτελούν μια ζωντανή δράση και προσκαλούν τους θεατές να ανταποκριθούν ενσώματα χαράσσοντας την δική τους εσωτερική διαδρομή. Σε ένα υβριδικό «ανάμεσα», μεταξύ ψηφιακού και φυσικού χώρου εσωτερικές και εξωτερικές τοπιογραφίες συνυφαίνονται σε ένα πολυμεσικό αφήγημα δημιουργώντας ένα περιβάλλον καταβύθισης προς έναν συλλογικό Εαυτό.

Ταυτότητα παράστασης

Έρευνα, σύλληψη, δραματουργία: Άννα Τζάκου
Video Εγκατάσταση/ Εικαστική Επιμέλεια: Σοφία Σιμάκη               
Μουσική/ Ηχητικός Σχεδιασμός: Θάλεια Ιωαννίδου    
Ζωντανή δράση/ performance: Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Άννα Τζάκου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθεσίας: Κωνσταντίνα Κοντομανώλη.
Σχεδιασμός αφίσας: Γιώργης Νουκάκης
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα

Ερευνητικό έργο Σχέδιο Βωλάξ: Προς Αναζήτηση Εδάφους
Σύλληψη, έρευνα, καθοδήγηση: Άννα Τζάκου
Performers: Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Άννα Απέργη, Άννα Τζάκου
Relational art/ κοινοτική έρευνα: rosanayaris (Rosana Sánchez & Άρης Σπέντσας)
Κινηματογράφηση: Χριστίνα Φοίβη

Διοργάνωση & παραγωγή: Πλατφόρμα Πολιτισμού ArtForm Αστική Μη Κερδοσκοπική
Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Περιορισμένος αριθμός θεατών.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.