Βλέπω Σχεδιάζοντας στο Μουσείο Μπενάκη

Βλέπω Σχεδιάζοντας στο Μουσείο Μπενάκη

Ένα εργαστήριο που θα εστιάσει αρχικά σε ελληνικές και ρωμαϊκές προτομές χρησιμοποιώντας ως μέσο παρατήρησης την αφή, τη λεκτική περιγραφή και το σχέδιο. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν αυτοπροσωπογραφίες μέσω της αφής. Τέλος, θα πειραματιστούν είτε αναπτύσσοντας τα σχέδιά τους περαιτέρω με άλλα πρωτότυπα υλικά, είτε επιχειρώντας μια πιο τρισδιάστατη απόδοση των προτομών χρησιμοποιώντας τυχαία αντικείμενα όπως γυαλί, ξύλο, πλαστικό, μέταλλο, χαρτί και μεικτές τεχνικές.

Το Βλέποντας με τις Αισθήσεις εγκαινιάζει την περίοδο 2019-20 με δύο εργαστήρια σε συνεργασία με την εικαστικό Pamela Lawton και το Ίδρυμα Fulbright Greece. Τα εργαστήρια απευθύνονται σε επισκέπτες που είναι τυφλοί ή μερικώς βλέποντες αλλά και σε εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και εικαστικών, art therapists, εργαζόμενους σε μουσεία και άλλους επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς οι πολυαισθητηριακές προσεγγίσεις του σχεδίου και της τέχνης, η απτική παρατήρηση, η λεκτική περιγραφή, η κίνηση και η χρήση πειραματικών υλικών μπορούν να μας συνδέσουν με τον χώρο που μας περιβάλλει. Θα πειραματιστούν επίσης με τεχνικές σχεδίου που κάνουν ευκολότερα προσβάσιμες τις συλλογές των μουσείων. Ένα παρόμοιο πρόγραμμα προσφέρεται εδώ και δώδεκα χρόνια από το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Έχει συν-σχεδιαστεί από την Pamela Lawton και διδάσκεται από την ίδια και τους συναδέλφους της. Μια άλλη εκδοχή αυτών των εργαστηρίων υλοποιείται στο Siena Art Institute στη Σιένα της Ιταλίας και προσελκύει ποικίλες ομάδες συμμετεχόντων.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.