«Βιομηχανικές διαδρομές στην πόλη» από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

«Βιομηχανικές διαδρομές στην πόλη» από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Απο το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων 

Από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, μικροί και μεγάλοι καλούνται να κάνουν έναν περίπατο στη βιομηχανική ιστορία της πόλης.

Ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι που έμειναν στη γειτονιά του Γκαζοχωρίου; Πώς να ήταν οι συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή όταν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου λειτουργούσε; Πού βρίσκονταν τα μέγαρα των βιομηχάνων της εποχής και ποια τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους; Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα «10 χρόνια ΒΜΦ», το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Γιάννη Στογιαννίδη και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Monumenta, διοργανώνει τέσσερις βιομηχανικούς περιπάτους με δύο ξεχωριστές θεματικές, προσκαλώντας ενήλικες και οικογένειες με παιδιά από 12 ετών να ανακαλύψουν τη βιομηχανική ιστορία της πόλης με συναρπαστικό τρόπο.

Με έμπνευση το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, οι βιομηχανικές διαδρομές υπόσχονται να ταξιδέψουν τους συμμετέχοντες στον χρόνο και στον αστικό ιστό της Αθήνας, φέρνοντάς τους σε επαφή με τη σύγχρονη ιστορία και αρχιτεκτονική, τη βιομηχανική κληρονομιά και την αξιοποίηση των βιομηχανικών μνημείων στην καρδιά της πόλης. Η δράση θα πραγματοποιηθεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο με ελεύθερη συμμετοχή και κράτηση θέσης.

Πρώτη Βιομηχανική Διαδρομή «Ιστορίες από το Γκαζοχώρι»


Τις Κυριακές 23 Απριλίου και 28 Μαΐου, από τις 11:00 και για περίπου μιάμιση ώρα, οι συμμετέχοντες μαζί με τον ιστορικό Γιάννη Στογιαννίδη θα γνωρίσουν την ιστορία του παλιού εργοστασίου που έδωσε φως και ενέργεια στην Αθήνα για σχεδόν 130 χρόνια, όπως και την ιστορία και τα ιδιαίτερα δημογραφικά χαρακτηριστικά της γειτονιάς γύρω από το εργοστάσιο: το Γκαζοχώρι.

Με αφετηρία την πλατεία Κουλούρη, στο τρίγωνο της Τριπτολέμου στην περιοχή του Κεραμεικού, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν πώς δημιουργήθηκε η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο και πώς πήρε το ονομά της, ποιες οι κρυφές γωνιές και ποια τα κοινωνικά της χαρακτηριστικά καθώς και την εξέλιξη της μέχρι σήμερα. Η περιήγηση θα συνεχίσει ως την «καρδιά» του εργοστασίου φωταερίου, τους Παλαιούς Φούρνους. Εκεί, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν βήμα-βήμα τα μυστικά των κτιρίων του παλιού εργοστασίου: από τον μηχανολογικό του εξοπλισμό και τον ρόλο των εργαζομένων, μέχρι τον τρόπο διοίκησης του πρώτου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα. Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί στο κτίριο του Νέου Υδαταερίου, όπου οι συμμετέχοντες, μέσω της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας "Athens Industry", θα ταξιδέψουν στην ιστορία της αθηναϊκής βιομηχανίας ανακαλύπτοντας εμβληματικές βιομηχανίες της πόλης.

Δεύτερη Βιομηχανική Διαδρομή: «Σσσς...Άκου τα κτίρια!»

Τις Κυριακές 24 Σεπτεμβρίου και 22 Οκτωβρίου, από τις 11:00 και για περίπου δύο ώρες, θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με τη MONUMENTA, μια βιωματική περιήγηση στις οδούς Βασιλίσσης Σοφίας και Πανεπιστημίου, εστιάζοντας στα κτίρια που κάποτε αποτέλεσαν οικίες επιχειρηματιών του 19ου και 20ου αιώνα. Περπάτημα, παρατήρηση, φωτογράφιση, συζήτηση, είναι τα εργαλεία με τα οποία οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τα κτίρια και τις ιστορίες που αυτά κρύβουν, ενώ θα «γνωρίσουν» για λίγο τους ανθρώπους που τα κατοίκησαν. 

Η περιήγηση περιλαμβάνει στάσεις σε πρώην οικίες που έζησαν οικογένειες επιχειρηματιών στην παλιά πόλη της Αθήνας, όπως τα μέγαρα του Κωνσταντινουπολίτη τραπεζίτη Ανδρέα Συγγρού, του Βρετανού επιχειρηματία Κάρολου Μέρλιν, του Ιταλού Βαπτιστή Σερπιέρη. Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν την ιστορία των οικογενειών αυτών, θα ταξιδέψουν στον χρόνο και θα γνωρίσουν την ιστορία των βιομηχανιών και των επιχειρήσεων με τις οποίες συνέδεσαν με τη ζωής τους, αλλά και πώς αυτές επηρέασαν τη σύγχρονη οικονομική και βιομηχανική ιστορία της πόλης και της χώρας. Ακόμη, μέσα από τον βιομηχανικό περίπατο, μικροί και μεγάλοι θα εξοικειωθούν με την αστική αρχιτεκτονική, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, την εξέλιξη της στο χρόνο, ενώ παράλληλα θα ανακαλύψουν το έργο σπουδαίων αρχιτεκτόνων που σχεδίασαν τα μοναδικά μέγαρα των επιχειρηματιών.

Πληροφορίες

«Ιστορίες από το Γκαζοχώρι»
Κυριακές 23 Απριλίου & 28 Μαΐου στις 11:00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Σημείο Συνάντησης: Μετρό Σταθμός «Κεραμεικός» (Έξοδος Τεχνόπολη)

«Σσσς...Άκου τα κτίρια!»
Κυριακές 24 Απριλίου & 22 Οκτωβρίου στις 11:00
Διάρκεια: 120 λεπτά 
Σημείο συνάντησης: Μετρό Σταθμός «Ευαγγελισμός» (Έξοδος Βασιλίσσης Σοφίας, Οδός Ριζάρη)

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.