Βίλα Ιόλα, ταξίδι στο χώρο και χρόνο | Προβολή

Βίλα Ιόλα, ταξίδι στο χώρο και χρόνο | Προβολή

Tο ντοκιμαντέρ, "Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στον Χώρο και Χρόνο", είναι ένα οδοιπορικό στους χώρους του σπιτιού που έζησε ο παγκοσμίου φήμης συλλέκτης και γκαλερίστας "Αλέξανδρος Ιόλας", και το οποίο φιλοξένησε ορισμένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα έργα τέχνης. 

Η έρευνα ξεκινά την δεκαετία του 1950, από την γέννηση της ανιψιάς του Λένας στο τότε μικρό και λιτό σπίτι της αραιοκατοικημένης  Αγίας Παρασκευής, και φτάνει μέχρι και σήμερα, που το σπίτι των 1700τμ στέκει εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο, περικυκλωμένο από οκταόροφες πολυκατοικίες. 

Για πρώτη φορά από το 1987 η ανιψιά του Ιόλα, Λένα Κουτσούδη – Ιόλα και ο σύζυγος της Γκυ Νατάν, μιλούν για την ιστορία του κτιρίου το οποίο ζωντανεύει μέσα από τις μοναδικές αφηγήσεις τους και μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό. 

Ακολουθώντας την ιστορία της Λένας Ιόλα, ανακαλύπτουμε άγνωστες πτυχές του μεγάλου συλλέκτη, αποκρυπτογραφούμε πτυχές της παράξενης αυτής οικίας και για πρώτη φορά καταρρίπτουμε μύθους που την περιβάλουν. 


Μετά την προβολή θα ακολουθήσουν ομιλίες και συζήτηση με το κοινό με τους:

- Θάνος Αγγέλης (Σκηνοθέτης/Παραγωγός «Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στο Χώρο και Χρόνο»)
Λένα Κουτσούδη-Ιόλα (Ανηψιά Αλ.Ιόλα)
Θούλη Μισιρλόγλου (Διευθύντρια Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης)
Μανώλης Οικονόμου (Αρχιτέκτονας/Παραγωγός "Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στο Χώρο και Χρόνο")

Παράλληλα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά  βίντεο/αποσπάσματα απο το νέο πρότζεκτ Villa Iolas Extended.
To VILLA IOLAS EXTENDED είναι μια σειρά επικουρικών βίντεο τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν και να αναπτύξουν κεφάλαια που παρουσιάστηκαν στο ντοκιμαντέρ "Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στο Χώρο και Χρόνο". Τα βίντεο αυτά καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα όπως: Τι απέγιναν τα αρχαία και πόσες κλοπές έγιναν; Είχε ο Ιόλας «συλλογή»; Ήθελε ποτέ να δωρίσει το σπίτι του στο κράτος; Πόσα έργα βρέθηκαν στο σφραγισμένο σπίτι; και ταυτόχρονα να αποκαλύψουν για πρώτη φορά το πραγματικό παρασκήνιο της περιόδου μετά τον θάνατό του.