ΑΝΑΒΟΛΗ | Βίκτωρ Ιωαννίδης | Η γοητεία του οικείου

ΑΝΑΒΟΛΗ | Βίκτωρ Ιωαννίδης | Η γοητεία του οικείου

Τα 89 έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση, σκιαγραφούν την μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία ενός από τους σημαντικότερους Κύπριους ζωγράφους του 20ού αιώνα. Ενός σκαπανέως καλλιτέχνη, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων, οι οποίοι με προσωπικές θυσίες έθεσαν τα θεμέλια της έντεχνης εικαστικής δημιουργίας.

Τα θέματά του καθημερινά και οικεία, καλύπτουν όλες τις θεματογραφικές περιοχές: Την προσωπογραφία, το τοπίο με ή χωρίς την ανθρώπινη παρουσία, τις σκηνές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τη νεκρή φύση και το γυμνό.  Στην έκθεση παρουσιάζονται χαρακτηριστικά δείγματα  όλων των θεματογραφικών ειδών με τα οποία ασχολήθηκε.  Στόχος του Ιωαννίδη υπήρξε η ανάδειξη της ομορφιάς που κρύβουν ακόμη και τα πιο ταπεινά αντικείμενα και οι πιο καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες, ανάγοντας την αισθητική απόλαυση σε μέγιστο μέλημά του.  Μεγάλος αριθμός έργων του εξυμνούν την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου, των ζώων και της φύσης, μεταφέροντας στον θεατή το εξιδανικευμένο ήθος της παραδοσιακής αγροτικής Κύπρου.

Η οργάνωση στην Αθήνα της αναδρομικής αυτής έκθεση του Βίκτωρα Ιωαννίδη ύστερα από 89 χρόνια απουσίας, ας θεωρηθεί η μεγάλη μεταθανάτια επιστροφή του στην πόλη που του έδωσε τα πρώτα απαραίτητα καλλιτεχνικά εφόδια για το μακρύ και γόνιμό του ταξίδι στους δρόμους της μακρόχρονης εικαστικής του δημιουργίας.  Μια μεταθανάτια επιστροφή με έργα που μας υπενθυμίζουν την αισθητική απόλαυση που έχουν τη δύναμη να μεταδίδουν και τη γοητεία που κρύβουν τα καθημερινά και τα οικεία.

Επιμέλεια έκθεσης: Δρ Ελένη Σ. Νικήτα

Συντονισμός έκθεσης: Μαρία Ραγιά, Σύλια Παναγιωτίδου

Επίσημα εγκαίνια | Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, 19.30

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.