Βασίλης Βαρβαρέσος :: The Piano Project

Βασίλης Βαρβαρέσος :: The Piano Project

Το παίξιμο του πιάνου δεν είναι πάτημα κουμπιών, αλλά μια περίπλοκη και πανέμορφη χορογραφία των χεριών…

Το Χαλκηδόνιο Ωδείο διοργανώνει μία σειρά τεσσάρων διαδικτυακών διαλέξεων/σεμιναρίων με τον καταξιωμένο πιανίστα και καθηγητή Βασίλη Βαρβαρέσο.


Σάββατο 27 Μαρτίου στις 15:00
«Λιποθυμίες και μονομαχίες: μια μικρή ιστορια του πιάνου για όσους ακόμη το θεωρούν βαρετό»

Όπου ο ακροατής θα ταξιδέψει σε ταβέρνες, φυλακές, παλάτια, θα επισκεφτει το Παρίσι, τη Βιέννη και την Αγία Πετρούπολη όπως ποτέ άλλοτε και ίσως συνομιλήσει με τον ίδιο το Διαβολο.

Παρασκευή 9 Απριλίου στις 20:00
«Ανατομία μιας μελωδίας: μια μικρή ιστορία του πιάνου για όσους βαθιά μέσα τους θέλουν μόνο να τραγουδάνε»

Όπου ο ακροατής θα έρθει σε επαφη με την ίδια τη φύση της Μουσικής, θα παρακολουθήσει τη γέννηση και ενηλικίωση μιας μελωδικής γραμμής, θα βιώσει το πώς μπορεί κάποιος να τραγουδάει παίζοντας πιανο και θα κατανοήσει τους τρόπους με τους οποίους το πιάνο είναι το κοντινότερο όργανο στην ανθρώπινη φωνή.

Παρασκευή 16 Απριλίου στις 20:00
«Βουτιά στα βαθιά: Τεχνική ή, για ποιο λόγο αξίζει να περνάει κάποιος 7 ώρες την ημέρα παίζοντας μόνο δύο πληκτρα»

Όπου ο ακροατής θα συνομιλήσει με τον Σοπέν, το Λιστ και το Ραχμάνινοφ και θα συνειδητοποιήσει ότι το παίξιμο του πιάνου δεν είναι πάτημα κουμπιών, αλλά μια περίπλοκη και πανέμορφη χορογραφία των χεριών.

Παρασκευή 23 Απριλίου στις 20:00
«Μπαχ, Τσερνι, Σοπέν: αγαπάμε να τους μισούμε και μισούμε να τους αγαπάμε»

Όπου ο ακροατής θα λύσει επιτέλους το μυστήριο που ταλανίζει γενιές Ελλήνων πιανιστων: γιατί ο Μπαχ έχει βαλθεί να μας βγάλει την πίστη, γιατί ο Τσερνι είναι σαδιστής, και γιατί ο Σοπέν μόνο κλαίει. Ή μήπως όχι;

Τα σεμινάρια – διαλέξεις απευθύνονται σε όλους τους πιανίστες ανεξαρτήτου επιπέδου, σε μουσικούς και φιλόμουσους.
Κάθε διάλεξη θα έχει διάρκεια περίπου 90 λεπτών κατά τη διάρκεια των οποίων ο Βασίλης Βαρβαρέσος θα αναλύει τα παραπάνω θέματα παράλληλα με παραδείγματα στο πιάνο, ενώ θα έχει και διαδραστικό χαρακτήρα αφού θα απαντά σε ερωτήσεις – απορίες των συμμετεχόντων. Η διεξαγωγή των διαδικτυακών διαλέξεων θα γίνει μέσω zoom και με την αγορά θέσης θα λάβετε το σχετικό link στο email σας.

Κόστος:

Early Bird έως 20 Μαρτίου 150€ για το σύνολο των τεσσάρων σεμιναρίων (δυνατότητα 3 άτοκων δόσεων με χρήση πιστωτικής κάρτας) (Παραγγελία)

Από 21 Μαρτίου 160€ για το σύνολο των τεσσάρων σεμιναρίων (δυνατότητα 3 άτοκων δόσεων με χρήση πιστωτικής κάρτας) (Παραγγελία)

Για λόγους ασφαλείας και πνευματικών δικαιωμάτων τα σεμινάρια δεν βιντεοσκοπούνται και απαγορεύεται ρητά η κοινοποίηση μέρους ή ολόκληρου του σεμιναρίου χωρίς την προηγούμενη άδεια από την εισηγητή και το Χαλκηδόνιο Ωδείο.

Βασίλης Βαρβαρέσος – Βιογραφικό

“Varvaresos not only has a natural yet finely honed technique, it springs as one with the wide
scope of profound musicianship. Varvaresos engaged his audience with a performance that sizzled from start to finish. ” – New York Concert Review

“What I particularly enjoy is the balance he gets between virtuosity and musicality…whatever
Varvaresos plays, it is always really beautiful” – Cyprien Katsaris, BBC Magazine

Ο Βασίλης Βαρβαρέσος θεωρείται ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες πιανίστες της γενιάς του. Τη σεζόν 2020-2021 ο Βασίλης Βαρβαρέσος συνεργάζεται με τον Κρίστοφ Έσενμπαχ και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύοντας το 5ο Κοντσέρτο του L. v. Beethoven στο Μέγαρο Αθηνών. Την ερχόμενη σεζόν είναι προσκεκλημένος στο Festival Menuhin του Gstaad, το Festival de Piano a Porrentruy, στο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής της Μάλτας, ενώ κάνει το ντεμπούτο του ως ρεσιταλίστ στη σειρά συναυλίων της Ραδιοφωνίας του Rotterdam, και εμφανίζεται τόσο σε ρεσιτάλ όσο και σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο. Συναυλίες που, λόγω της πανδημίας, αναβλήθηκαν συμπεριλαμβάνουν εμφανίσεις με το 3ο Κοντσέρτο του Ραχμάνινωφ, καθώς επίσης το 4ο Κοντσέρτο και τη Χορική Φαντασία του Beethoven, τόσο στο Μέγαρο Αθηνών όσο και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τις προηγούμενες σεζόν εμφανίζεται στα Φεστιβάλ της Pietra Santa μαζί με τον Vadim Repin και τον Boris Berezovsky, στα Φεστιβάλ της Αλικαρνασσού, της Βυρηττού, της Κωνσταντινούπολης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και στα Sommets Musicaux de Gstaad, στο Φεστιβάλ Chopin του Nohant, και στο Φεστιβάλ Lisztomanias του Chateauroux.

Συνεργάζεται παράλληλα με πλήθος ορχηστρών του εξωτερικού συμπεριλαμβανομένων και την Ορχήστρα Δωματίου της Αγίας Πετρούπολης, την Ορχήστρα του Freiburg, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλείας, την Ορχήστρα Δωματίου της Νορμανδίας, καθώς και τις Κρατικές Ορχήστρες τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και των Αθηνών. Το 2008, εκπροσωπεί την Ελλάδα στην τουρνέ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Κίνα για τους Εορτασμούς των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Η αγάπη που ο Βασίλης Βαρβαρέσος έχει και για τη μουσική δωματίου φαίνεται από τις συνεργασίες του: παίζει με τους Noé Inui, Leonard Elschenbroich, Γιώργο Δεμερτζή, Henri Demarquette, Michel Dalberto, Nicholas Dautricourt, François Salque, και με το Dudok String Quartet. Ηχογραφεί δίσκους με το Δημήτρη Τηλιακό, το Γιώργο Δεμερτζή, τον Ivan Karizna, το Noé Inui, την Ophélie Gaillard και τον Alexis Kossenko ενώ δημιουργεί το duo Inui-Varvaresos με τον Noé Inui και το σχήμα Fourtissimo με τους πιανίστες Ran Dank, Soyeon Kate Lee και Konstantin Sukhovetsky. Είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου “Up to 8” της Θεσσαλονίκης.

Σε ηλικία 14 ετών ο Βασίλης Βαρβαρέσος κερδίζει το Πρώτο Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό της Young Concert Artists στη Νέα Υόρκη, ο μικρότερος την εποχή εκείνη πιανίστας που έχει κερδίσει ποτέ αυτό το θεσμό. Μετά το ντεμπούτο του στην Ουάσινγκτον σε ηλικία 15 ετών, η καριέρα του του επιτρέπει να εμφανιστεί σε κάποιες από τις μεγαλύτερες αίθουσες τόσο της Αμερικής όσο και της Ευρώπης. Εμφανίζεται ως ρεσιταλιστ στο Zankel Hall του Carnegie Hall, στο Kennedy Center της Ουάσινγκτον, την Morgan Library, το Avery Fisher Hall και το Alice Tully Hall της Νέας Υόρκης, καθώς το Kimmel Center της Φιλαδέλφεια, και το Isabella Gardner Museum της Βοστόνης. Μετά το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall προσκαλείται να εμφανιστεί στο Λευκό Οίκο για τον Πρόεδρο Barrack Obama. Στην Ευρώπη κάνει τα ντεμπούτα του στο Αteneu του Βουκουρεστίου, Salle Gaveau του Παρισίου και Tonhalle της Ζυρίχης,  καθώς και στη Musikverein της Βιέννης και την Concertgebouw του Άμστερνταμ.

Γνήσια εκλεκτικιστής, ο Βασίλης Βαρβαρέσος γράφει επίσης μουσική για σειρά ταινιών, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αφιερωμάτων στον Brancusi και τη Julie Mehretu από την Checkerboard Film Foundation, ενώ συγγράφει ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Claude Debussy και δίνει σειρά masterclass στην California, το Cincinnati και το Charleston των Η.Π.Α.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Βασίλης Βαρβαρέσος ξεκινάει πιάνο σε ηλικία 5 ετών. Σπουδάζει με τη Milena Mollova εως και την ηλικία των 18, όπου και συνεχίζει τις προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στην Juilliard School της Νέας Υόρκης με τους Jerome Lowenthal, Veda Kaplinsky και Robert MacDonald. Καλείται να ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών του με το Diplôme d’ Artiste-Interprète στην τάξη του Michel Dalberto.
Ο Βασίλης Βαρβαρέσος έχει κερδίσει το Τρίτο Βραβείο στο Διαγωνισμό Ενέσκου το 2014 καθώς και στο Διαγωνισμό Piano Masters του Μόντε Κάρλο.
Ηχογραφεί για την NAVIS Classics, BIS Records, Aparté Records και Mirare Records. Ο πρώτος του δίσκος με την Aparté, « V for Valse » παίρνει διθυραμβικές κριτικές, με την εφημερίδα Le Figaro να του δίνει πέντε αστέρια.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.