Βαγγέλης Βασαλάκης | "Άνθρωποι"

Βαγγέλης Βασαλάκης | "Άνθρωποι"

Η Blank Wall Gallery παρουσιάζει έργα του Βαγγέλη Βασαλάκη, από τις 19 έως 24 Απριλίου 2024 στην ατομική του έκθεση με τίτλο "Άνθρωποι".

Τα λόγια μπορεί να αποδεικνύονται άλλες φορές ανεπαρκή, άλλες φορές έμμεσα. Η φωτογραφία με διαφορετικά αισθητικό τρόπο, όπως και άλλες μορφές τεχνών, μπορεί να φανεί πιο χρήσιμη-πιο άμεση, μπορεί να δείξει άμεσα αυτό που δεν μπορεί εύκολα να ειπωθεί.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης γράφει για αυτή του τη δουλειά: ¨Στην καθημερινή ροή της ζωής συναντούμε ανθρώπους σε διάφορες καταστάσεις-χωροχρόνους-διαθέσεις. Ορισμένοι από αυτούς, άθελά τους, μου πυροδοτούν την περιέργεια να τους παρατηρήσω περισσότερο, να στοχαστώ για την ύπαρξή τους, για το από πού έρχονται και προς τα πού μπορεί να πηγαίνουν, για το πώς υπάρχουν-για το ποιο είναι το modus operandi τους. Οι παρουσίες των ανθρώπων αυτών λειτουργούν ως μικρά εφήμερα αινίγματα, τα οποία με προκαλούν να φανταστώ τι οντότητες είναι, τι κάνουν στη ζωή τους που βρίσκεται πέραν από το χωροχρονικό σημείο όπου τους έχω συναντήσει.
Η απόπειρα λύσης του αινίγματος που φέρουν τα άγνωστα, αλλά και σημαντικά, άτομα των εικόνων αυτών ξεκινά μέσα από την ατμόσφαιρα στην οποία υπάρχουν. Τα πρόσωπά τους δεν είναι ξεκάθαρα-πολλά από αυτά τα άτομα είναι στη σκιά, άλλα κρυμμένα, άλλα ασαφή. Εδώ δεν επιδιώκω τη φυσιογνωμική αποτύπωση, αλλά την καταγραφή της "σκηνογραφίας" που τα περιβάλλει ως ένα studium (η γενική παρατήρηση των στοιχείων της εικόνας και ενδεχομένως η προσήλωση σε κάποια από αυτά , κατά το φιλόσοφο Roland Barthes), μέσα στο οποίο υπάρχει ενδεχομένως και αποκαλύπτεται ένα punctum (αυτό το δυνατό στοιχείο που με σημαδεύει, που σαν βέλος με διαπερνά-πάλι κατά τον Barhtes).
Στους ήρωες αυτών των εικόνων κάπου μπορεί να δείτε και εσείς μια πλευρά του εαυτού σας. Ίσως σε μία ή σε περισσότερες φωτογραφίες να σταθείτε λίγο περισσότερο."

Ο Βαγγέλης Βασαλάκης είναι φωτογράφος διαφήμισης και παράλληλα διδάσκει Φωτογραφία και Θεωρία Κινηματογράφου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969 και φέτος, το 2024, κλείνει 41 χρόνια στο χώρο της φωτογραφίας.
Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία σε σχολές Φωτογραφίας, σε ιδιωτικές εταιρίες, σε ξένες κρατικές υπηρεσίες και εμπορικούς οργανισμούς, αλλά και σε μεμονωμένους επαγγελματίες και καλλιτέχνες. Τις τρεις τελευταίες δεκαετίες ασχολείται με τη διαφημιστική φωτογραφία. Υπήρξε συντάκτης γνωστών φωτογραφικών περιοδικών και επί σειρά ετών συνεργάτης των εταιρειών Nikon, Fujifilm και Olympus στην Ελλάδα.
Θα είναι χαρά μας να σας δούμε στην έκθεση Φωτογραφίας του, τόσο την ημέρα των εγκαινίων, αλλά και κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 21:00

Επιμέλεια έκθεσης: Βαγγέλης Βασαλάκης 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.