Τρεις εικαστικές εκθέσεις στο Sozopolis

Τρεις εικαστικές εκθέσεις στο Sozopolis

Η «Φαντασιεκτομή», η «Θεοψία» και η «Σωστική Πινακοθήκη» ανοίγουν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 στο Sozopolis.

Η «Φαντασιεκτομή» προέκυψε ως αποτέλεσμα πειραματικής καλλιτεχνικής απομόνωσης για ένα Σαββατοκύριακο στον ίδιο χώρο με αντικείμενο το ερώτημα κατά πόσο μπορούμε να φανταστούμε έναν μελλοντικό κόσμο. Εντάσσεται στο έτος Ποεμοκρατίας που έχει κηρύξει το Ρομαντικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Τι κι αν η πραγματικότητα που βιώνουμε αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο φαντασιεκτομής; Είναι ο βαθμός ένταξής μας στην καθημερινότητα ισοδύναμος με τον ακρωτηριασμό της δημιουργηκότητάς μας; Απαιτεί η ιδεολογία από εμάς την εκχώρηση του εαυτού μας για να μας αποδεχτεί; Ζητάει το παρόν δήλωση ματανοίας για να μας ενσωματώσει; 

Συμμετέχουν οι: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Κίμων Θεοδώρου, Γιώργος Κεβρεκίδης, ομάδα Κόκο (Σοφία Λουκέρη, Γρηγόρης Ζεβράκος, Love Beverly-Αννίτα), Εύα Κολιοπάντου, Τριανταφυλλένια Κοσμίδου, Νηλ, Κώστας Νταφλός, Σαμσών Ρακάς, Αναστάσιος Τσακαλιάδης-Σωτηράκογλου, Κλεοπάτρα Χαρίτου, ανώνυμες, ανώνυμοι. 

Η «Θεοψία» είναι μια έκθεση αρχειακού μυστικισμού του Σαμσων Ρακά. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολύμηνης καταβύθισης σε ψηφιοποιημένες εφημερίδες της Βιβλιοθήκης της Βουλής, με αντικείμενο όχι το ερευνητικό ωφέλιμο κείμενο, αλλά αυτό που απουσιάζει, στα περιθώρια των σελίδων, εκεί όπου μια νέα μεταφυσική αναδύεται και σχηματίζονται τοπία ενός ερμητικού και αβυσσαλέου υπερρεαλισμού. Η «Θεοψία» διαμορφώνεται ως ένα οπτικό και ηχητικό περιβάλλον διαλογισμού της σκοτεινής ύλης του μυστηρίου των κόσμων. 

Η «Σωστική Πινακοθήκη» του Sozopolis είναι γεγονός. Παρουσιάζει μια μοναδική συλλογή 120 ελαιογραφιών που συλλέχθηκαν από πάγκους ρακοσυλλεκτών. Ποιος ορίζει την αξία ενός έργου στην ιστορία της τέχνης; Μπορεί ένας ζωγραφικός πίνακας που βρέθηκε στα σκουπίδιια να αξίζει συναισθηματικά περισσότερο από έναν προστατευμένο πίνακα σε κάποιο μεγάλο μουσείο; 

Extra event: Κατά το άνοιγμα των εκθέσεων την Κυριακή 15 Ιανουαρίου θα ριχτεί μία κλεφτή ματιά σε μια σωματική πρακτική λύτρωσης, ένα εν εξελίξει έργο από τους: Βάσια Ζορμπαλή, Γιάννη Κελεπούρη, Τριανταφυλλένια Κοσμίδου, Ίρις Φουστέρη (συντονίστρια), Εύη Ψάλτου κ.α.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.