«Το success story μιας λούζερ» στο Θέατρο της Ημέρας

«Το success story μιας λούζερ» στο Θέατρο της Ημέρας

Η συγγραφέας, καθηγήτρια λογοτεχνικής γραφής Αντιγόνη Πόμμερ, (Βραβείο Ελλήνων λογοτεχνών 2022 και 2023) και η ηθοποιός, συγγραφέας Βίλη Σωτηροπούλου (Βραβείο Eurodram 2018) συμπράττουν στα κείμενα της παράστασης που ανεβάζει η Θεατρική Ομάδα «Μπουφόνοι» με τον τίτλο «Το success story μιας λούζερ».

Η σπονδυλωτή παράσταση αποτελείται από την φρέσκια ‘’Sweet sixty’’ της Πόμμερ και από τις περιπέτειες της ‘’Γυναίκας λούζερ’’ της Σωτηροπούλου (Α’ έκδοση ‘’ΔΩΔΩΝΗ’’ 2000, Β έκδοση ‘’ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ’’ 2024).

Πότε γλυκιά, πότε πικρή, πότε αστεία και πότε δραματική Κομεντί η «Γυναίκα λούζερ» γράφτηκε το 2000 από τη Βίλη Σωτηροπούλου και ακολούθησε μία επιτυχημένη πορεία με αποτέλεσμα την επανάληψή της σε διάφορες θεατρικές σκηνές αποσπώντας το χειροκρότημα του κοινού.

Στην φετινή αυτή σπονδυλωτή παράσταση από την Θεατρική Ομάδα «Μπουφόνοι» επίκεντρο είναι η γυναίκα αλλά όχι μόνη. Οι άνδρες, είτε μαζί είτε χώρια, βρίσκονται εκεί στο ίδιο ταξίδι, άλλοτε με γέλιο κι άλλοτε με κλάμα, σε μια διαδρομή προς τη γνώση.     

Οι ηρωίδες του έργου μοιράζονται με το κοινό τις ιστορίες τους, διατρέχοντας αρκετές δεκαετίες και πολλά θέματα, όπως τον έρωτα, το σεξ, τη φιλία, τη ψυχανάλυση, την καριέρα, το μεγάλωμα, τη μοναξιά, τη βία, την κακοποίηση, την ανεργία. Πρόκειται δηλαδή για την πορεία της σύγχρονης γυναίκας μέσα από τις υπαρξιακές της αγωνίες και τα βιώματά της.

Η παράσταση θα παίζεται κάθε Παρασκευή,  15 Μαρτίου – 26 Απριλίου στο Θέατρο της Ημέρας, στις 9 μ.μ., Νικ. Γεννηματά 20, Αθήνα 115 24 (τηλ.: 2106929090).

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Ημέρα της Γυναίκας, οι Δήμοι Χαλανδρίου (8 Μαρτίου) και Αλίμου (30 Μαρτίου), στις 8 μ.μ.,  θα φιλοξενήσουν την παράσταση με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.

Οι ιστορίες των γυναικών, κατά σειρά εμφάνισης:

«ΟΜΟΡΦΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ» ... H  Γεωργία νοσηλεύεται, μιλάει στη συγγραφέα φίλη για τη ζωή της, κρατώντας  τα τριαντάφυλλα που της έφερε. Μια ζωή γεμάτη αγκάθια ξετυλίγεται κι η Γεωργία άφοβα, άμεσα κι ευθύβολα τα βγάζει ένα ένα. Τρυφερότητα, χιούμορ, πίκρα, θυμός κι ελπίδα, εναλλάσσονται μέσα από μνήμες και καταγγελίες.

«ΑΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΩ» … Η ιστορία της της '' φιλελεύθερης’’ φίλης μας που ‘’ανακεφαλαιώνει’’  στον ψυχαναλυτή της τα πώς και τα γιατί της σχέσης, οδεύοντας προς το μοναστήρι. Επειδή όμως ‘’το ‘χει και τ ατίθασο μέσα της’’, άγνωστο που θα την βγάλει ο δρόμος. Ο σαρκασμός και ο αυτοσαρκασμός πανταχού παρόντες στην παλιά γνωστή μας ΄΄καλόγρια’’.

«SWEET SIXTY» … Η ιστορία της χήρας Μιμής που στα 60 της σταματάει να ονειρεύεται μέσα απ’ τις σαπουνόπερες, ζει την ανατροπή με εφηβικό πάθος και με ‘’καυτή αναστάτωση στο στήθος’’. Το πάθος όμως ακολουθούν εφιάλτες γιατί.., ‘’υπάρχουν περιθώρια για όνειρα;’’.

 Απ’ τα sweet sixteen στα sweet sixty, μια ανάσα δρόμος, ένα ταξίδι μακρινό, με χιούμορ, αγωνίες, συγκίνηση και χαμόγελο.

Τα μικρά στιγμιότυπα, τα «Παρισάκια» ή αλλιώς «χτύπησα ένα Παρισάκι» παρεμβάλλονται ανάμεσα στις ιστορίες. Κοινός παρονομαστής των κειμένων όπως  και της παράστασης είναι οι σχέσεις των γυναικών με τους άνδρες αλλά και οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επιδρούν καταλυτικά στις ζωές τους.

Συντελεστές της παράστασης

Συγγραφείς: Αντιγόνη Πόμμερ, Βίλη Σωτηροπούλου
Σκηνοθεσία, Δραματουργική επεξεργασία: Βίλη Σωτηροπούλου
Ηθοποιοί: Xαρά Κονταξάκη, Άννα Μακρή, Βιργινία Μιχαήλ, Βίλη Σωτηροπούλου
Σκηνικά - Κοστούμια : Xαρά Κονταξάκη
Μουσική: Χρήστος Θηβαίος (πρωτότυπη μουσική Γυναίκας Loser)
Eπιλογή ήχων: Δημήτρης Λαλούμης
Οργάνωση Παραγωγής: Θεατρική Ομάδα Μπουφόνοι
Graphic Designers Σκηνικού: Ιωάννα Παππά, Μαριάνθη Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες : Fotoreport Τόλης Παπαδάκης

Διάρκεια Παράστασης: 100’ με το διάλειμμα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την Ημέρα της Γυναίκας, οι Δήμοι Χαλανδρίου (8 Μαρτίου) και Αλίμου (30 Μαρτίου), στις 8 μ.μ.,  θα φιλοξενήσουν την παράσταση με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.