Το Πνεύμα του Κακού | AOAFF

Το Πνεύμα του Κακού | AOAFF

Το Πνεύμα του Κακού (Poltergeist, 1982), του Τόμπι Χούπερ.

Δεκαετία του ‘80 και το αμερικανικό όνειρο έχει κάποια πολύ συγκεκριμένα στεγανά. Η οικογένεια είναι τακτοποιημένη στο υπέροχο σπιτικό της, η τηλεόραση - αυτό το τεχνολογικό θαύμα - αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του νοικοκυριού και η προϊστορία της χώρας βρίσκεται καλά θαμμένη. Κυριολεκτικά! Στο «Πνεύμα του Κακού» το όνειρο θα ανατραπεί με μεσάζοντα το πιο αθώο και γλυκό πρόσωπο: αυτό της Κάρολ Αν, της μικρής κόρης της οικογένειας, η οποία επικοινωνεί με πνεύματα μέσω της τηλεόρασης. Αυτό που φαίνεται αρχικά ως ένα διασκεδαστικό, ακίνδυνο παιχνίδι γίνεται σύντομα ένα τρομακτικό ταξίδι στην… άλλη πλευρά. Η τηλεόραση θα γίνει μία πύλη εισβολής, η οικογένεια θα δοκιμαστεί και τα καλά κρυμμένα μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια, πλημμυρίζοντας την εφησυχασμένη αστική συνείδηση.

Πολύ πριν το «Ringu» μετατρέψει την τηλεόραση σε ένα παράθυρο στον τρόμο, το θρυλικό «Πνεύμα του Κακού» σοκάρει ευφάνταστα με τις ιδέες του, στοιχειοθετεί τον αμερικανικό εφιάλτη και παραμένει φαντασμαγορικό και σταθερά εντυπωσιακό. Ταινία που σύμφωνα με τα credits σκηνοθέτησε ο Τόμπι Χούπερ («Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι»), αλλά στην ουσία πρόκειται για δημιουργία του παραγωγού και σεναριογράφου Στίβεν Σπίλμπεργκ (γυρίστηκε άλλωστε ταυτόχρονα με τον «Ε.Τ.» οπότε μπορείτε να βρείτε εύκολα τις αφηγηματικές αναλογίες), το «Πνεύμα του Κακού» τρομοκρατεί εδώ και δεκαετίες ξορκίζοντας το κοινό με καλτ άνεση.

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.