Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ έρχεται στο σπίτι σου!

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ έρχεται στο σπίτι σου!

Όταν η κοινωνική απομόνωση επιβάλλεται για το καλό της υγείας όλων μας και ο όρος “social distancing” γίνεται πια βιωματικός; Οι τηλεπικοινωνίες είναι η απάντηση, αφού η ανάγκη για επικοινωνία είναι πιο ορατή από ποτέ. Και αφού δεν είμαστε στην εποχή των περιστεριών ή των τηλεγραφημάτων, η επικοινωνία είναι και πιο εύκολη από ποτέ.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών συνεχίζει την επικοινωνία του με το κοινό, ψηφιακά αυτή τη φορά, 24 ώρες το 24ωρο. Νέες δράσεις που ανανεώνονται τακτικά και απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε μεγάλους, μας ζητούν να τις ανακαλύψουμε για να εξερευνήσουμε άγνωστες πτυχές της επικοινωνίας, στο site του Μουσείου otegroupmuseum.gr.

Στο instagram του Μουσείου (@otegroupmuseum) μπορείτε να ακολουθήσετε τα hashtags #StayConnected και #StayCurious, που μπορούν να είναι και το «σύνθημα» των ημερών για τις ηλεκτρονικές μας πια βόλτες.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από το site του Μουσείου μπορείτε να επιλέξετε τα εξής:

Εικαστικές δράσεις | Κάν’ το Σπίτι
Η Mona Liza «επισκέπτεται» το Μουσείο / (κολάζ, 7-12 ετών)

Το Μουσείο, αυτό το διάστημα, δεν δέχεται επισκέψεις, όμως στην περίπτωση της Mona Lisa, κάνει μια… εξαίρεση. Το διάσημο έργο του Leonardo da Vinci το οποίο βρίσκεται στο μουσείο του Louvre στο Παρίσι, ξεχωρίζει για την έκφραση και το αινιγματικό χαμόγελο της γυναίκας. Όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου της μυστηριώδους γυναίκας διακρίνονται καθαρά, καθώς και τα ρούχα που φοράει.

Ένα video με έργα του Leonardo da Vinci και έργα κολάζ διάσημων δημιουργών θα εμπνεύσουν τους μικρούς μας φίλους. Με απλά βήματα και υλικά έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν με την αστείρευτη φαντασία τους το δικό τους κολάζ. Μετά μπορούν να «τοποθετήσουν» τη Mona Lisa μαζί με εκθέματα τηλεφωνικών συσκευών του Μουσείου.

Ένα κινητό με τα δικά σου χρώματα / ζωγραφική (4-6 ετών)

Σίγουρα τα κινητά τηλέφωνα, είναι πολλά και όλοι έχουν από ένα. Το παιδί σας όμως μπορεί να έχει ένα μοναδικό κινητό, δικής του κατασκευής! Με τα αγαπημένα τους χρωματιστά μολύβια και τους μαρκαδόρους τους, τα παιδιά αποκτούν το «πρώτο» τους κινητό, σύμφωνα με τη δική τους δημιουργικότητα.

Κατασκευάζουμε το δικό μας τετράδιο / κατασκευή (από 9 ετών)

Στην εποχή του diy αλλά και της απομόνωσης, έχουμε άπλετο χρόνο να δημιουργήσουμε το δικό μας χειροποίητο τετράδιο, παρέα με τα παιδιά. Με ένα κλικ στο site του Μουσείου Tηλεπικοινωνιών και τη βοήθεια ενός βίντεο, μέσα σε 6 βήματα και 4 υλικά (χαρτόνι, φύλλα, βελόνα και κλωστή), το πρωτότυπο τετράδιό μας είναι έτοιμο! Έτοιμο να δεχτεί στις σελίδες του νέες εμπειρίες αλλά και σκέψεις που «γεννιούνται» αυτές τις μέρες.

Ήξερες ότι…

Η βιβλιοδεσία εμφανίζεται όταν η γραφή εγκαταλείπει τη μορφή του παπύρου και αρχίζουν να εμφανίζονται τα χειρόγραφα με τη σημερινή μορφή (σελίδες ενωμένες σε μία πλευρά). Το πρώτο βιβιλοδετικό δείγμα το έχουμε από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η βιβλιοδεσία εκείνης της περιόδου ήταν κυρίως το «ντύσιμο» του βιβλίου με λεπτό σανίδι το οποίο, με τη σειρά του, καλύπτονταν από υλικά όπως δέρμα, μετάξι, βελούδο και διάφορα διακοσμητικά από πολύτιμα πετράδια και πολύτιμα μέταλλα. Γύρω στον 15o αιώνα, μετά την εμφάνιση της Τυπογραφίας στην Ευρώπη, το βιβλίο αρχίζει να παίρνει το σημερινό του σχήμα (ορθογώνιο σχήμα σε αναλογίες της χρυσής τομής).

Επιλεγμένα digital σημεία της Έκθεσης

Χωρίς να μετακινηθούμε, με ένα απλό κλικ, μπορούμε να δούμε τις ψηφιακές εφαρμογές επαυξημένης (AR) & εικονικής πραγματικότητας (VR) της έκθεσης και να γνωρίσουμε από κοντά τον Μορς και την εφεύρεσή του, το καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος», τα αναλογικά τηλεφωνικά κέντρα και τον πρώτο τηλεφωνικό θάλαμο δεκαετίας ‘30. Ιστορικές αναδρομές λοιπόν χάρη στις τελευταίες λέξεις της τεχνολογίας.

Ιστορίες Τηλεπικοινωνιών

Σε αυτή την ενότητα φέρνουμε στη μνήμη μας και ανακαλύπτουμε σημαντικές στιγμές ή άγνωστες πτυχές της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και τον κόσμο. Οι ιστορίες αυτές εμπνέονται κυρίως από τις πλούσιες συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου, προσφέροντας στους διαδικτυακούς επισκέπτες ιστορική γνώση και στοχασμό πάνω στην εξέλιξη της επικοινωνίας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Τι έχει να μας διδάξει ο Κόμης Μοντεκρίστο για τις τηλεπικοινωνίες; Με ποιο τρόπο η εφεύρεση της τηλεγραφίας τον βοήθησε να εκδικηθεί τους ανθρώπους που τον φυλάκισαν;

Το κλασικό βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Αλέξανδρου Δουμά περιλαμβάνει στην πλοκή του τον τηλέγραφο. Όχι όμως τον ηλεκτρονικό τηλέγραφο του Μορς, αλλά τον οπτικό τηλέγραφο του Chappe… «Είχα δει κάποιες φορές να υψώνονται στην άκρη του δρόμου αυτά τα μαύρα πτυσσόμενα χέρια που μοιάζουν με τα πόδια ενός τεράστιου σκαθαριού». #StayCurious

Πώς ξεκίνησε και ποιες ήταν οι περιπέτειες του τηλέγραφου στην Ελλάδα; Αυτές, και πολλές ακόμη ιστορίες, γνωστές ή άγνωστες, που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες και την εξέλιξή τους, παρουσιάζονται κάθε εβδομάδα στο site του Μουσείου.

Κάθε εβδομάδα οι δράσεις και οι ιστορίες θα ανανεώνονται, οπότε τα ραντεβού μας στο ψηφιακό Μουσείο Τηλεπικοινωνιών θα είναι συχνά!

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.