To Μουσείο Ηρακλειδών στο σπίτι μας

To Μουσείο Ηρακλειδών στο σπίτι μας

Το Μουσείο των Ηρακλειδών, προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους, στην ψηφιακή του βιντεοθήκη μέσα από την ιστοσελίδα του. Μια σειρά από βίντεο που παρουσιάζουν εκθέματα της μόνιμης συλλογής που από κοινού με την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας έχει δημιουργήσει, παρελαύνουν μπροστά από τις οθόνες σας με ένα κλικ!

"ΕΥΡΗΚΑ: Επιστήμη Τέχνη και Τεχνολογία των Αρχαίων Ελλήνων"
Πρόκειται για την ένα ντοκιμαντέρ για την έκθεση ΕΥΡΗΚΑ, όπως αυτή παρουσιάστηκε σε πόλεις της Κίνας, από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Νικήτα Μήκα, η Φωτεινή Μπέλιου βοήθησε σημαντικά στη συλλογή και επιμέλεια του υλικού και στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ ενώ το όλο εγχείρημα εμπνεύσθηκε, επέβλεψε και επιμελήθηκε προσωπικά ο ομότιμος καθηγητής Θεοδόσιος Π. Τάσιος. Σε αυτόν αφιερώνεται εξάλλου και η παρούσα προβολή γιατί σ' αυτόν χρωστάμε ΟΛΟΙ το γεγονός ότι μπορούμε να μιλάμε για Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία.

- Η Βιντεοθήκη «Το μουσείο στο σπίτι σας»
΄Ολοι οι θησαυροί της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, έτσι όπως αυτοί μελετήθηκαν, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από την Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ).
Για όσο καιρό διαρκεί η προσπάθεια όλων να κρατηθούμε υγιείς και να αντιμετωπίσουμε την αόρατη απειλή, η ψηφιακή βιβλιοθήκη των video θα είναι ελεύθερα προσβάσιμη από όλους. Παράλληλα, οι άνθρωποι του μουσείου και οι επιστημονικοί του σύμβουλοι, μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις και απορίες που το κοινό μπορεί να θέτει μέσα από τις σελίδες του μουσείου στα κοινωνικά δίκτυα.
Στην ψηφιακή μας βιβλιοθήκη, το κοινό μπορεί να δει video και να μάθει μεταξύ άλλων για:
Α) την αυτόματη Θεραπαινίδα Φίλωνος και Ήρωνος – το πρώτο δηλαδή ρομπότ στην τεχνολογική ιστορία της ανθρωπότητας. Η μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή του ομοιώματος έγινε από τον ακαδημαϊκό Μανόλη Κορρέ σε μια ιδέα του καθ. Θεοδόση Τάσιου. Ο κ. Κορρές μελέτησε και κατασκεύασε και τον μηχανισμό κίνησης, ενώ τον μηχανισμό κεράσματος κατασκεύασε ο Σπύρος Οικονομόπουλος
Β) τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων – τον πρώτο δηλαδή αναλογικό υπολογιστή στην τεχνολογική ιστορία της ανθρωπότητας. Η μελέτη και σχεδίαση του μεγάλου λειτουργικού μοντέλου έγινε από τους καθ. Ιωάννη Σειραδάκη και Κυριάκο Ευσταθίου, του ΑΠΘ.

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.