«Το ευάλωτο παιδί στη λογοτεχνία» | Μία σημαντική συνεργασία για μία ξεχωριστή Ημερίδα

«Το ευάλωτο παιδί στη λογοτεχνία» | Μία σημαντική συνεργασία για μία ξεχωριστή Ημερίδα

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν Ημερίδα με θέμα Το ευάλωτο παιδί στη λογοτεχνία, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, ώρα 09:00-15:00, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη επί των οδών 2ας Μεραρχίας 36 και Ακτής Μουτσοπούλου στον Πειραιά. 

Σκοπός της Ημερίδας είναι να θέσει, μεταξύ άλλων, τα εξής καίρια ερωτήματα:

-Γιατί τόσο μεγάλοι συγγραφείς έχουν για ήρωα τους ένα ευάλωτο παιδί,
-Πόσο διαφέρει το ευάλωτο παιδί που περιγράφουν από το ευάλωτο παιδί στις μέρες μας;
-Πόσο διαφέρει η Αλεξία από το σημερινό παιδί του πολέμου στη Γάζα και την Ουκρανία;
-Πόσο διαφέρει ο Όλιβερ από το πεινασμένο προσφυγόπουλο στην Αφρική;
-Πώς τα βιβλία φέρνουν το ευάλωτο παιδί διαχρονικά στην επιφάνεια και ποια η σημερινή τους δύναμη;

Η Ημερίδα βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα παραμύθια που ακούσαμε στην παιδική μας ηλικία και τα βιβλία που διαβάσαμε μεγαλώνοντας, συνέβαλαν καθοριστικά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, και πως οι μικροι δεν έφυγαν ποτέ από κοντά μας.

Θα επιδιώξει να συνθέσει την παρουσία του ευάλωτου παιδιού στην παγκόσμια και ελληνική λογοτεχνία, εξετάζοντάς την από διαφορετικές σκοπιές, αναδεικνύοντας τα διαχρονικά της στοιχεία, και διερευνώντας το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στη διαμόρφωση κοινωνικών αντιλήψεων.

Η Ημερίδα έχει ήδη προκαλέσει το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού, κυρίως λόγω της πλειάδας εκλεκτών ομιλητών από τον ακαδημαϊκό, λογοτεχνικό και εκπαιδευτικό χώρο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με μεγάλο ενθουσιασμό κσι αναμένεται να μοιραστούν γενναιόψυχα με το κοινό το συγγραφικό τους ταλέντο, τις γνώσεις και τις απόψεις τους. 

 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.