Θερινό Σχολείο STEM στο Μουσείο Γουλανδρή στην Κηφισιά

Θερινό Σχολείο STEM στο Μουσείο Γουλανδρή στην Κηφισιά

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, σε συνεργασία με τον Eκπαιδευτικό Oργανισμό STEM Education, διοργανώνει το πρώτο Summer School για παιδιά Δημοτικού (2 ηλικιακές ομάδες). Επιλέγοντας ένα από τα προγράμματα του Summer School, το παιδί που συμμετέχει, εξασφαλίζει ώρες δημιουργικής απασχόλησης που περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα, επιστημονικές γνώσεις, μοναδική γνωριμία με το Μουσείο μέσα από ποικίλες ψυχαγωγικές δράσεις και άφθονο παιχνίδι σε ειδικά διαμορφωμένους σύγχρονους και ασφαλείς χώρους που του επιτρέπουν να κοινωνικοποιηθεί και να διασκεδάσει.

Το Summer School είναι ένα αναγκαίο διάλειμμα από το ακαδημαϊκό έτος, όπου η δημιουργικότητα, η περιπέτεια, οι συγκινήσεις και τα χαμόγελα αποτελούν προτεραιότητα. Τα παιδιά αλληλεπιδρούν με συνομηλίκους τους, δημιουργώντας φιλίες που βασίζονται στα κοινά τους ενδιαφέροντα. Άλλωστε, οι συνθήκες ομαδικής κατασκήνωσης είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τα παιδιά να νιώσουν ότι στηρίζονται στα πόδια τους και συμμετέχουν σε μια οργανωμένη κοινότητα.

Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν θέματα που τα ενδιαφέρουν, όπως είναι η μηχανική και η ρομποτική. Μπορούν να πειραματιστούν σε τομείς που δεν νιώθουν την άνεση να προσεγγίσουν στην καθημερινότητα τους και να ανακαλύψουν δεξιότητες που ούτε τα ίδια γνώριζαν ότι κατείχαν, χωρίς το φόβο της αποτυχίας. Γεμίζουν με θετικές εμπειρίες και γνώσεις, τις οποίες μοιράζονται με νέους ανθρώπους, δημιουργώντας δεσμούς που θα θυμούνται για πάντα.

Γνωρίζω τις Φυσικές Επιστήμες και την Τεχνολογία
Πρόγραμμα STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για τις Πρώτες Τάξεις Δημοτικού (Α’, Β’ & Γ’)
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού να μεταμορφωθούν σε μικρούς επιστήμονες. Μέσα από μια σειρά ειδικά σχεδιασμένων δραστηριοτήτων, μαθαίνουν τα βασικά δομικά στοιχεία μιας κατασκευής, ανακαλύπτουν τις Απλές Μηχανές (τροχαλίες, γρανάζια, τροχοί, άξονες, μοχλοί, κεκλιμένο επίπεδο, σφήνα, βίδα) και εξερευνούν τους διάφορους τρόπους λειτουργίας τους. Παρατηρούν το περιβάλλον, τον κόσμο γύρω τους και αναρωτιούνται... Γιατί τα πράγματα πέφτουν προς τα κάτω; Τι είναι το ουράνιο τόξο; Πώς μεταδίδεται το φως; Πώς ανάβει μια λάμπα; Πώς μπορώ να κάνω ένα αυτοκίνητο να κινείται; Πώς μπορώ να προγραμματίσω ένα ρομπότ χωρίς να χρησιμοποιήσω υπολογιστή; Παράλληλα, αναλογίζονται τη σχέση μεταξύ Τέχνης & Επιστήμης και αποκτούν την πρώτη τους επαφή με τον κόσμο του STEM.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος, τα παιδιά εργάζονται σε ομάδες, καθώς το πνεύμα συνεργασίας είναι βασική προϋπόθεση για τη μέγιστη απόδοση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στην πρακτική εξάσκηση, μέσα από την οποία τα παιδιά αντιλαμβάνονται φαινόμενα που θα ήταν πολύ δύσκολο να κατανοήσουν σε θεωρητικό επίπεδο. Σκοπός του προγράμματος είναι να εισάγει τα παιδιά σε βασικές έννοιες των Φυσικών Επιστημών και της Μηχανικής (ταχύτητα, δύναμη, τριβή, ηλεκτρισμός κ.λπ.) μέσα από τον πειραματισμό και να μετατρέψει τη γνώση σε διασκέδαση και δημιουργία!

Γνωρίζω τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία και τους Αυτοματισμούς
Πρόγραμμα STEM & Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για τις Τελευταίες Τάξεις Δημοτικού (Δ’, Ε’ & Στ’)
Τα παιδιά εισάγονται στον κόσμο των αυτοματισμών, μαθαίνουν να αναπτύσσουν αλγοριθμικό τρόπο σκέψης και να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα που εξάπτουν την περιέργειά τους. Παράλληλα, αποκτούν την ευκαιρία να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στα πεδία των Φυσικών Επιστημών, της Μηχανικής, της Τεχνολογίας και των Μαθηματικών. Χρησιμοποιούν ποικίλα δομικά στοιχεία για να φτιάξουν απλές και σύνθετες μηχανικές κατασκευές που μπορούν να αποτελέσουν τους ήρωες της δικής τους φανταστικής περιπέτειας, επιλύοντας όμως ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα από το φυσικό κόσμο που τα περιβάλλει.
Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα ηλεκτροσκόπιο; Είναι ο ηλεκτρομαγνήτης, μαγνήτης; Τι χρειάζεται ένα πύραυλος για να πετάξει σωστά; Τι είναι ο κινητήρας; Τι είναι το robot; Μπορούν τα robots να παίξουν μουσική; Μπορώ να φτιάξω ένα παιχνίδι στον Η/Υ μου; Πώς μπορώ να φτιάξω το πρώτο μου video; Όλα τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα που οι μαθητές καλούνται να απαντήσουν μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, που σκοπό έχουν να φέρουν σε επαφή τα παιδιά με τις Φυσικές Επιστήμες και τον Προγραμματισμό, μα κυρίως να τα κάνουν να απολαύσουν τη διαδικασία της μάθησης. Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να καταφέρουν τα παιδιά να εξερευνήσουν τις δυνατότητες των σύγχρονων τεχνολογιών, να αγαπήσουν το εργαστήριο και να αισθανθούν επιστήμονες. Ίσως είναι εκείνα οι επόμενοι εφευρέτες;

Κύριος εκπαιδευτικός στόχος του θερινού σχολείου είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση των δεξιοτήτων και της δημιουργικότητας με την τεχνική των ανοιχτών ερωτημάτων που εμπλέκει τους εκπαιδευόμενους σε διαδικασίες σκέψης για την επίλυση συγκεκριμένων – πραγματικών προβλημάτων μέσω κατασκευών, καθώς και η κοινωνικοποίηση των παιδιών στο πλαίσιο της Επιστημονικής Μεθοδολογίας. Για το λόγο αυτό, οι συμμετέχοντες στο θερινό σχολείο θα εργαστούν σε ομάδες εφαρμόζοντας τις διαδικασίες του προγράμματος STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) οικοδομώντας τη γνώση ενεργά, ερευνώντας, θέτοντας ερωτήσεις και δίνοντας απαντήσεις συνεργαζόμενα και επικοινωνώντας με θετικό τρόπο. Θα κληθούν επίσης να προτείνουν λύσεις σε πραγματικές ανάγκες επιλέγοντας κατάλληλες διαδικασίες και υλικά, σχεδιάζοντας, δοκιμάζοντας και τροποποιώντας τις κατασκευές τους, κάνοντας προβλέψεις, μετρώντας και αντιπαραβάλλοντας στοιχεία, συνάγοντας συμπεράσματα. Τέλος, θα αγαπήσουν τις Φυσικές επιστήμες και θα αποκτήσουν εργαστηριακή εμπειρία.

* Διαβάστε το Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα εδώ.
* Διάρκεια: Πρώτη εβδομάδα: 24 - 28 Ioυνίου | Δεύτερη εβδομάδα: 1 - 5 Ιουλίου | Τρίτη εβδομάδα: 8 -12 Ιουλίου
Το πρόγραμμα και η ύλη των μαθημάτων είναι τα ίδια και για τις τρεις εβδομάδες. Επιλέξτε την εβδομάδα που σας εξυπηρετεί περισσότερο.
* Κόστος: €120 (περιλαμβάνεται ελαφρύ γεύμα) | €100 για αδερφό/ή
(Επιστροφές χρημάτων δεν πραγματοποιούνται, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης).
* Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:
210 8015010 & 210 8015870 - εσωτ. 513 (Γιάννης Μαρνέλης)

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.