The Young Quill | «Νεφέλες» του Αριστοφάνη

The Young Quill | «Νεφέλες» του Αριστοφάνη

Η ομάδα The Young Quill παρουσιάζει μία ελεύθερη σύγχρονη διασκευή της αρχαίας κωμωδίας του Αριστοφάνη «Νεφέλες»

Μπορούν οι «Νεφέλες» του 2023 να χρωστάνε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ; Μπορεί ο Στρεψιάδης να πέφτει σε κατάθλιψη; Είναι ο Φειδιππίδης εθισμένος στα social media; Σε όλες αυτές τις ερωτήσεις απαντά με τρόπο ευρηματικό και ευφάνταστο η ομάδα The Young Quill με μία από τις πιο αγαπητές κωμωδίες του Αριστοφάνη, τις «Νεφέλες». Η παράσταση ολοκλήρωσε την καλοκαιρινή της περιοδεία και έρχεται στο θέατρο Μπέλλος για τη χειμερινή σεζόν 2023-2024 προσφέροντας μια απολαυστικά διαφορετική προσέγγιση, εμποτισμένη με σύγχρονα θέματα και παθογένειες. 
 
Ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος και η Αικατερίνη Παπαγεωργίου στηριζόμενοι στους νοηματικούς άξονες της αρχαίας κωμωδίας, δημιούργησαν μία ελεύθερη διασκευή για παιδιά και εφήβους, αποδεικνύοντας πως ότι είναι κλασικό είναι και ανυπέρβλητα διαχρονικό, όσοι αιώνες κι αν περάσουν. Το αριστοφανικό κείμενο μέσα από τη σκηνοθετική προσέγγιση της Αικατερίνης Παπαγεωργίου έρχεται στο σήμερα με τρόπο έξυπνο και ρηξικέλευθο, καθώς οι ήρωες του εκπλήσσουν ταλαιπωρούμενοι από «σύγχρονες» συνήθειες και «διαχρονικές» επιθυμίες. 

Ο Αριστοφάνης και οι Νεφέλες

Η κωμωδία των Νεφελών παρουσιάστηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.χ., και απέσπασε το τρίτο βραβείο. Ο Αριστοφάνης, επειδή πίστευε ότι οι Νεφέλες είναι ένα από τα καλύτερα έργα του, τις διόρθωσε ριζικά με σκοπό να τις παρουσιάσει ξανά στο κοινό. Έτσι, οι Νεφέλες που σώζονται έως σήμερα είναι η δεύτερη εκδοχή της κωμωδίας και καταπιάνονται με τα θέματα της παιδείας και της δικαιοσύνης και διακωμωδούν τη διδασκαλία του Σωκράτη και τις ιδέες των σοφιστών της εποχής. Σύμφωνα μάλιστα με τον Αριστοφάνη η κωμωδία αυτή πήρε το όνομά της από τις νεφελώδεις ιδέες της φιλοσοφίας, ενώ κατά τον Σωκράτη οι «Νεφέλες» ήταν οι Θεές που μαζί με το Χάος και τη Γλώσσα αντικαθιστούν τους θεούς της πόλης.

Η υπόθεση αυτών των σύγχρονων Νεφελών

Ο Στρεψιάδης είναι απελπισμένος καθώς πνίγεται στα χρέη και τον κυνηγούν οι δανειστές του. Αν και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στον γιο του, Φειδιππίδη, περιμένοντας ότι θα σπουδάσει και θα τον βοηθήσει, εκείνος το αρνείται πεισματικά και ασχολείται μόνο με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξοδεύοντας αλόγιστα τα χρήματα του πατέρα του προκειμένου να αγοράζει likes και followers.
Τότε ο Στρεψιάδης με την παρότρυνση του επιστάτη του, Εμπεδοκλή, ξεκινάει τη φοίτησή του στην πολυσυζητημένη σχολή του Σωκράτη-η οποία υπόσχεται στους σπουδαστές της ότι τους μαθαίνει να ανταπεξέρχονται στα προβλήματα της σύγχρονης εποχής-πιστεύοντας πως εκεί θα μάθει την τέχνη της διπλωματίας και της εξαπάτησης προκειμένου να παραπλανήσει τους δανειστές του. Ωστόσο, αποβάλλεται από τη σχολή, ως ανεπίδεκτος μαθήσεως και απελπισμένος πέφτει σε αφασία.
Τότε, ο Φειδιππίδης αποφασίζει να πάει ο ίδιος στη σχολή του Σωκράτη και πολύ σύντομα, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για έναν χώρο ουσιαστικής παιδείας και καλλιέργειας. Με την αποφοίτησή του, έχει μάθει όλα όσα δεν περίμενε ο Στρεψιάδης. Όχι μόνο δεν τον βοηθάει να παραπλανήσει τους δανειστές του, αλλά γίνεται δίκαιος πέρα από κάθε προσδοκία και δίνει στον πατέρα του, και σε όλους εμάς, την ελπίδα για μια σύγχρονη εποχή με πίστη σε υψηλές αξίες και ιδανικά, απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος.

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Ζωγράφος
Μεταφορά και Διασκευή: Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Σκηνογραφική επιμέλεια: Η ομάδα The Young Quill
Κοστούμια: Ειρήνη Γεωργακίλα 
Σύνθεση μουσικής: Σίσσυ Βλαχογιάννη 
Χορογραφίες: Χρυσηίς Λιατζιβίρη 
Φωτισμοί: Κωστής Μουσικός 
Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Λεωνίδα 
Βοηθός Ενδυματολόγου: Ίρις Μυρσίνη Σιδέρη

Παίζουν (αλφαβητικά):
Στρεψιάδης: Νίκος Γιαλελής 
Σωκράτης: Τρύφωνας Ζάχαρης 
Νεφέλη Β: Στεφανία Ζώρα 
Νεφέλη Β: Αφροδίτη Κατσαρού 
Φειδιππίδης: Γιώργος Κουμούτσος 
Εμπεδοκλής: Γιώργος Μαρτίνος 
Μαθητής του Σωκράτη: Μιχάλης Κατσούδας 

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή 
Γραφιστική επεξεργασία: Indigo Creative 
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble 
Διεύθυνση Παραγωγής: Φάνης Μιλλεούνης 

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.