"The Space Cadet" | 'Ενα χορευτικό ταξίδι στο διάστημα

"The Space Cadet" | 'Ενα χορευτικό ταξίδι στο διάστημα

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι επιστήμες του διαστήματος με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, την τέχνη του ήχου, τα εικαστικά, τον σύγχρονο χορό και την χιπ χοπ κουλτούρα; Όλα τα παραπάνω γεφυρώνει ευφυώς η βραβευμένη παράσταση χορού "The Space Cadet" που παρουσιάζει η ομάδα Third Planet. Η χορογράφος Χλόη Αλιγιάννη δανείζεται στοιχεία από την εκπαίδευση των αστροναυτών και αναπαράγει τις συνθήκες ταξιδιού στο διάστημα, σε μια χορογραφική «συνομιλία» με ηλέκτρο-ποπ διάθεση. 

Το έργο που κατέκτησε την τέταρτη θέση στα διεθνή βραβεία φωτισμού [d]arc,  φτιάχτηκε με τη λογική της pop-up performance, με τον αυτόνομο σκηνικό χώρο να στήνεται σε απρόσμενες τοποθεσίες. Η πρεμιέρα έγινε στον περίβολο του Αγίου Αθανασίου στη Βωβούσα της Ηπείρου, ακολούθησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τώρα για πρώτη φορά φιλοξενείται σε κλειστό χώρο.

Επόμενη στάση

Τετάρτη 28 και Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στο BIOS

Η σημασία του όρου "space cadet" είναι διττή: Είναι ο εκπαιδευόμενος αστροναύτης, αλλά και εκείνος που δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Το έργο κινείται και στους δύο άξονες. Ο ήρωας υπάρχει σε μια ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση, η οποία άλλοτε φαντάζει σαν σπίτι, μέσο μεταφοράς, διαστημικό κατασκεύασμα του μέλλοντος και άλλοτε σαν φυλακή, παιχνίδι ή και ο κόσμος ολόκληρος. 

Από την αρχή μας ταξιδεύουμε, βρισκόμαστε συνεχώς σε κίνηση, μεγαλώνουμε, εξελισσόμαστε και ανακαλύπτουμε. Μεταβαίνουμε από μια κατάσταση σε μία άλλη, αναζητώντας τον ιδανικό τόπο και χρόνο, το τέλειο σημείο, το «σπίτι» μας. Το "Space Cadet" είναι ένα ποιητικό ταξίδι στο διάστημα, μια κοσμική αναζήτηση μέσω της εμπειρίας ενός αστροναύτη/εξερευνητή. Με τη βοήθεια της κίνησης, του φωτός και του ήχου, κοινό και χορευτής μεταφέρονται συνεχώς σε νέα μέρη, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις, ενώ στην ουσία παραμένουν σε έναν φαινομενικά περιορισμένο χώρο. 

Προσωπικά και συλλογικά ταξίδια

Μέσα από μια σύγχρονη περιπέτεια αναρωτιόμαστε με ποιον τρόπο ένα ταξίδι μάς μεταμορφώνει, εστιάζοντας στο πώς το έξω γίνεται μέσα και αντίστροφα. Η παράσταση αναζητά το σημείο τομής δύο ταξιδιών: Του συλλογικού-με τη μελλοντική πορεία της ανθρωπότητας να κοιτά στ' άστρα και τη θέση της στο σύμπαν και του ατομικού που αφορά στην εσωτερική προσωπική αναζήτηση του «ανήκειν» και τη σχέση με το περιβάλλον, τη φύση, το «σπίτι» μας, τη Γη.

Όπως σημειώνει η ομάδα: «Έναυσμα για τη δημιουργία του έργου ήταν το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και του εμπορικού κόσμου για ταξίδια σε άλλους πλανήτες, πηγές ενέργειας και τουρισμού στο διάστημα και η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, σε αντιδιαστολή με τις πλέον αισθητές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την πιθανότητα ενός μέλλοντος στο οποίο τα όρια μεταξύ "φυσικού", "τεχνητού', "εδώ" και 'τώρα" θα είναι θολά. Το παραπάνω πλαίσιο θέτει ως καίριο πεδίο καλλιτεχνικής εξερεύνησης τη σχέση του ανθρώπου με τον πλανήτη Γη ως μητρικό περιβάλλον, αλλά και ως σημείο αφετηρίας και αυτό-αναφοράς».

Ταυτότητα παράστασης 

"The Space Cadet"

Σύλληψη, χορογραφία, πρωτότυπη μουσική, σχεδιασμός: Χλόη Αλιγιάννη

Ταξιδιώτης: Γιάν Άγγελος Αποστολίδης Ισαάκ (a.k.a. Fuerza Negra)

Σκιά: Κατερίνα Κατάκη

Συνδημιουργία Κινησιολογικού Υλικού: Χλόη Αλιγιάννη & Γιάν Άγγελος Αποστολίδης Ισαάκ (Fuerza Negra)

Σχεδιασμός Φωτισμού:  Άννα Σμπώκου (ASlight)

Κατασκευή Σκηνικού & Κράνους: Γιάννης Αλιγιάννης (XWorks)

Επιμέλεια/Σύνθεση: Κειμένου: Κατερίνα Κατάκη
 

Αφήγηση: Θανάσιμος (Νίκος Χατζής)

Ηλεκτρολόγος: Νίκος Ηλιόπουλος

Τεχνικός: Γιώργος Αντωνόπουλος

Μίξη ήχου: Ellen Curtis 

Βιντεογράφος: Ξένια Τσιλοχρήστου

Επιστημονικοί συνεργάτες
Αστροφυσικός Θ.Ακύλλας (Αστεροσκοπείο Αθηνών) 
Dr. Mindy Howard (Inner Space Training) 
Μέντορας μουσικής: Lee Boyd Allatson
Παραγωγή: Third Planet
Βοηθός παραγωγής: Χριστίνα Αντωνοπούλου 
Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Προπώληση: viva.gr

Διάρκεια: 50' 

Ένα project σε συνεργασία με το Flux Laboratory Athens

Επιχορηγούμενο απο το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Με την υποστήριξη του The Croft Residency 

subscribe

Συμπληρώστε το email σας για να γίνετε συνδρομητής στο deBόp. Το email σας θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από το deBόp και μόνο για την αποστολή της εβδομαδιαίας agenda και περιοδικών newsletter ευρύτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Καταχωρώντας εδώ το email σας, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.